Van cursisten krijg ik af en toe de vraag of ik een effectief gratis zoekmachine optimalisatie stappenplan ter beschikking kan stellen. Dit heb ik steeds uitgesteld, maar nu is het er eindelijk van gekomen.
Hier is ie dan, een eenvoudig te volgen en “to-the-point” gratis SEO stappenplan, waarin meerdere SEO strategieën zijn opgenomen. Deze praktische handleiding is bruikbaar voor zowel beginners als gevorderden om hun website zo goed mogelijk te optimaliseren voor de zoekmachines.
Installeer statistieken plugin (analytics)
– Vaak stelt de webhost statistieken beschikbaar, maar gebruik anders bijvoorbeeld Google analytics of een van de vele statistieken plug-ins voor WordPress. Een daarvan is Slimstat en die heeft als voordeel dat het niet gekoppeld is aan een derde partij.
– Bekijk als onderdeel van het zoekmachine optimalisatie stappenplan regelmatig het aantal bezoekers, de bounce-rate en het aantal paginabezoeken.
Zoekterm onderzoek
– Keyword onderzoek met bijvoorbeeld Adwords, Ubersuggest of KWfinder.
– Kies hierbij liefst lange zoekzinnen(longtail) waar zo veel mogelijk mensen naar zoeken.
– Korte woorden zijn te algemeen, dus weinig kans om in de top 10 te komen.
– Kijk ook welke zoekterm dichtheid jouw concurrenten gebruiken met bijvoorbeeld browser extensies SEO Quake of een bijv. online checker van SEOBOOK.
Het on-page Zoekmachine optimalisatie stappenplan
– Gebruik de gevonden zoektermen voor de Meta description, title en het schrijven van geoptimaliseerde tekst voor pagina’s.
– Probeer zoveel mogelijk één onderwerp per pagina aan te houden. synoniemen en sterk gerelateerde onderwerpen mogen op dezelfde pagina, maar wanneer mogelijk zoveel mogelijk pagina’s aanmaken.
– Goed leesbare teksten houden en géén inhoud kopiëren van pagina’s op internet.(dus ook niet van je eigen pagina’s)
– Gebruik in ieder geval altijd afbeeldingen.(met zoekterm/synoniem in titel en alt tag)
– Gebruik headers(kopteksten) en noem liefst de zoekterm daar ook een keer, net als in dit zoekmachine optimalisatie stappenplan.
– Link vanaf elke pagina een aantal keren naar andere pagina’s, zodat er een soort route over je website ontstaat.(fiets –> fietsbel –> kinderfiets –> alle fietsen –> etc. etc. eventueel weer terug naar de eerste fiets pagina)
– Maak de pagina’s waardevol, dus met relevante informatie en goed leesbaar voor mensen. (+-100- 300 woorden)
– Gebruik niet te lange lappen tekst, hou het vooral luchtig.
– Toevoegen Infographics, filmpjes en alles wat er toe doet is geoorloofd.
– Open een gratis Google webmaster account en creëer een sitemap van je website met een plugin of bijvoorbeeld deze sitemap generator (Sitemap plug-in/aanmaken niet meer nodig vanaf WordPress versie 5.5). Het webmaster account geeft buiten belangrijke mededelingen van Google, ook nog veel meer waardevolle informatie over o.a. de links van andere websites naar jouw website en over hoe jouw website presteert voor bepaalde zoektermen.
Het kan handig zijn om een goed beoordeelde gratis SEO plug-in te gebruiken zoals Yoast SEO, Rank Math of All-in-one SEO pack. Vooral Yoast en Rank Math helpen je om de hierboven genoemde zaken te controleren. Je krijgt dan in het groen of rood aanwijzingen over je inspanningen.
Content verspreiden
– Ga via zoveel mogelijk kanalen de pagina’s van je website delen om autoriteit op te bouwen en links te krijgen. Sociale media is de makkelijkste, maar je kan op den duur ook zogeheten guest posts schrijven voor andere blogs/websites (hier mag je dan een linkje naar jouw website in plaatsen).
– Meld je verder aan bij startpagina’s, onderwerp directory’s en eventueel nog bij artikel directory’s. Hoewel de laatstgenoemde niet zo veel waarde meer heeft voor de zoekmachines.
Backlinking
– Een belangrijk onderdeel van het zoekmachine optimalisatie stappenplan is bij je concurrenten kijken welke links zij hebben. Misschien kun jij die ook benaderen voor een onderwerp gerelateerde link of bijvoorbeeld een reactie met een link naar je eigen website erin plaatsen. Gebruik bijvoorbeeld Ahrefs, Spyfu of Open site explorer om back-links van de concurrentie te ontdekken.
– Zorg ervoor dat je nooit te veel back-links in één keer aanmaakt, want dat kan argwaan van Google opwekken. De uitwerking van een natuurlijke langzame opbouw is op den duur bovendien veel krachtiger.
– Koop geen back-links, want dan weet je niet of de herkomst betrouwbaar is. Niet gerelateerde of back-links met een duistere herkomst kunnen je website namelijk schaden.
– Bij aankoop van veel back-links in één keer weet je bovendien meestal niet hoe de distributie over tijd zal zijn.
Sociaal deelnemen
– Door actief deel te nemen aan sociale netwerk(en) bouw je nog meer autoriteit op en zorg je dat er links naar jouw website komen. Beantwoord dus vragen en geef tips e.d.
– Overweeg ook om ook reacties te ontvangen op je eigen blogartikelen, zodat er nog meer interactie ontstaat.
– Geef de mogelijkheid om in te schrijven voor een nieuwsbrief, daarmee kan je later via een nieuwsbrief de klantrelatie verder opbouwen en intensiever maken.
Conclusie zoekmachine optimalisatie stappenplan
Wanneer je de genoemde punten uit dit gratis zoekmachine optimalisatie stappenplan in acht neemt en ze regelmatig blijft herhalen kun je er zeker van zijn dat je website hoger komt in de zoekresultaten. De kunst is natuurlijk om vooral ook de tekst op de pagina’s interessant te maken/houden, want het draait immers allemaal om de bezoekers van je site:
- Schrijf geen onzin of voor mensen onleesbare teksten!
- In de meeste gevallen geldt ook “less is more”, dus schrijf vooral niet te veel tekst!
Natuurlijk ben je ook welkom om een praktijkgerichte WordPress SEO cursus of training bij ons te volgen, dan gaan we nog meer in op de details. Dit kan in een groep of individueel en zowel online als offline. We kunnen je ook SEO advies geven, dat is handig wanneer je geen tijd hebt voor een cursus.
Voel je verder vrij om jouw mening of andere tips en trucs te delen via het reactieblok, hiermee maken we deze handleiding nog completere en helpen we elkaar verder. Alvast bedankt!
Jos van der Blij zegt
Hallo Sjoerd,
Leuk artikel waarin de SEO-aspecten mooi op een rijtje staan. Handig!
Tóch een vraag/opmerking. Sinds ik in nov 2013 samen met enkele inmiddels oud-collega’s een 2-daagse WordPresscursus bij jou volgde, heb ik vier WP-sites gemaakt. Dat ging eigenlijk best goed; redelijk wat ervaring inmiddels met diverse thema’s en plugins. Op al die sites gebruik ik de Plugin SEO by Yoast. Die werkt makkelijk en veel vd punten uit jouw artikel komen aan de orde. In jouw artikel staat dat een pagina uit 100-300 characters moet bestaan. Uiteraard bedoel je daar 300 woorden, maar daar gaat wel precies mijn vraag over.
Yoast (cq Google?) ‘verlangt’ ook 300 woorden. Ik vind dat eigenlijk best wel heel veel. Jij zegt ook ‘schrijf niet te veel tekst’ en knip je pagina’s zoveel mogelijk op. Maar hoe verhoudt zich dat tot die eis van 300 woorden, vind jij? Ik wil op een site niet onnodig lange teksten maken (deze vraag is al veel te lang, haha). Ben benieuwd naar je reactie! Groeten!
Sjoerd van Heummen zegt
Hoi Jos, wat leuk dat je reageert!
Er zijn zelfs pagina’s die ook goed in Google zoekresultaten scoren met maar één regel tekst, dus er is eigenlijk geen gouden regel meer. Deze pagina’s gaan dan ook wel over onderwerpen waarover niet zo veel valt te vertellen.
Het is dus eigenlijk de kunst om zoveel mogelijk relevante informatie te verschaffen voor de mogelijke zoekvragen van de bezoeker over het onderwerp, zonder de lezer te vervelen/belasten met onnodige informatie/opvulling.
Wanneer je die vragen dus kan beantwoorden met 100 of minder woorden is het prima.
De Yoast SEO plug-in bedient het gemiddelde, dus ik zou het als indicatie gebruiken. Net zo goed dat in deze plug-in niet alles meer op groen hoeft te staan, want dat kan op Google weer overgeoptimaliseerd overkomen.
Jos van der Blij zegt
Hoi Sjoerd, ik ben blij met je reactie, want ik hinkte echt een beetje op twee gedachten.
Inderdaad is ‘alles groen’ een uitzondering, maar ik kijk er toch wel altijd naar.
Het is duidelijk qua schrijven: ik kan rustig doorgaan met zo bondig mogelijke teksten op de sites, zonder m’n SEO tekort te doen op dat punt.
Groeten!