Het kiezen en installeren van een thema blijkt vaak een lastige stap tijdens het werken met een WordPress website. Het installeren van een nieuw WordPress thema is eigenlijk vrij eenvoudig, daarom laat dit artikel stap-voor-stap de juiste manier zien hoe je een WordPress-thema installeert vanuit de officiële WordPress bibliotheek.
Deze serie behandeld de belangrijkste dingen waar je op moet letten om de beste keuze te maken bij het kiezen van een nieuw WordPress thema:
- Waar moet je op letten bij het kiezen van een thema?
- Waar kan je een WordPress thema vinden?
- Welk thema gebruikt die mooie website?
- WordPress thema installeren
- Beste WordPress thema´s van dit moment
Thema’s spelen een kritische rol in de website. Ze creëren een groot deel van de look & feel van de website in een paar klikken, zonder dat je hoeft te programmeren. Je kunt een gratis thema vinden in de WordPress thema bibliotheek of anders een premium thema kopen. De gratis thema’s zijn prima wanneer je weinig wil veranderen. De betaalde thema’s bieden meestal betere ondersteuning en meer mogelijkheden voor een maatwerk website.
Inhoudsopgave
Gebruik van de WordPress thema directory
Als je nog geen thema hebt gekozen, ga dan naar het onderdeel Dashboard Weergave > Thema’s van je website, hier vindt je de reeds geïnstalleerde thema’s.
Dit kunnen officiële WordPress-thema’s zijn en die van externe ontwikkelaars. Alle WordPress thema’s zijn gecontroleerd en geïnspecteerd aan de hand van de WordPress-themarichtlijnen. De gratis thema’s kan je met een druk op de knop verkrijgen, de commerciële premium thema’s zal je eerst moeten aanschaffen.
Er zijn duizenden thema’s in de directory met gratis thema’s, dus hier komt de WordPress thema-zoekfunctie goed van pas. Gebruik de thema-zoekbalk als je de naam of stijl van het gewenste thema kent.
Het eigenschappen filter in de thema-zoekfunctie kan de resultaten ook verfijnen. Je kunt de layout kiezen, welke functies je nodig heeft, en het onderwerp van de site selecteren (zakelijk, vermaak, eten & drinken). Je bent misschien op zoek naar een indeling in één kolom voor een fotoblog die bijvoorbeeld een geanimeerde achtergrond heeft.
Mogelijk wil je inspiratie opdoen met behulp van de tabbladen uitgelichte Thema’s, Meest populair of Nieuwste (laatste toevoegingen). Voor meer opties kan je ook nog door de commercieel ondersteunde thema’s bladeren. Deze premium thema’s omvatten meer ondersteuning en zijn volledig in overeenstemming met de General Public License die WordPress ook aanhangt.
WordPress thema installatie (makkelijkste)
Voordat je de website mooi kan gaan maken met thema’s moet je ze installeren en activeren in het WordPress dashboard. Dit zijn de basisstappen voor de meeste thema’s:
Log in bij WordPress website om in het Dashboard te komen en ga dan naar Weergave > Thema’s.
Linksboven staat het huidige actieve thema. Ernaast en eronder staan andere thema’s die je direct kan activeren. Zweef met je muis over de afbeeldingen om deze knop zichtbaar te maken.
Om een thema toe te voegen, klik je op de knop Nieuwe toevoegen. Vanaf de daarop volgende pagina heb je dan twee manieren om een nieuw thema toe te voegen.
- Wanneer je de naam van het gewenste thema weet, zoekt je het op in de Thema-directory via het zoekveld.
- En als je de naam van het thema niet weet, gebruikt je het eigenschapfilter om de gewenste keuze te maken en dan op de knop Filter toepassen. Er volgt een scherm dat gevuld is met thema’s die aan jouw zoekcriteria voldoen.
Om de opties van een thema te ontgrendelen, gaat je met de muis over het thema heen; je kunt kiezen voor Preview om een demo van het thema te zien of je kunt het installeren door op de knop Installeren te klikken zodra je klaar bent. Eenmaal geïnstalleerd, klikt je op de knop Activeren.
Je bent klaar, bekijk nu de preview van het site om te zien hoe deze eruit ziet.
We raden je aan om de instructies die bij het gekozen thema horen met betrekking tot de installatie door te lezen. Voor sommige thema’s zijn meer stappen nodig dan voor andere, die verder gaan dan de basisstappen die hier worden behandeld. Volg de verstrekte instructies, en als je tegen problemen aanloopt, neem dan contact op met de maker van het thema voor hulp.
Gedownload thema installeren
Als je een thema hebt gekocht van een ontwikkelaar die buiten de WordPress bibliotheek werkt, moet je het uploaden voordat je het installeert. Volg deze eenvoudige instructies om een thema te uploaden en te installeren.
Begin met het downloaden van het .zip-bestand van het thema naar de eigen (lokale) computer. Meestal moet je daarvoor eerst inloggen bij het bedieningspaneel van de thema verkoper (zie de e-mail met instructies na aanschaf).
Ga vanuit het WordPress Dashboard naar Weergave > Thema’s en klik op de knop Nieuwe Toevoegen.
Het scherm Nieuwe thema’s toevoegen heeft een nieuwe optie, Thema uploaden.
Het thema-uploadformulier is nu geopend, klik op Kies bestand, selecteer het thema-zipbestand op het computer en klik op Nu installeren.
Het thema is nu klaar om geactiveerd te worden door het admin. Selecteer daarvoor het onderdeel Weergave > Thema’s, zoek het thema op, zweef met de aanwijzer boven het thema en klik op de Activeer knop.
Mogelijke foutmelding bij deze methode
Wanneer je tijdens het uploaden een fout krijgt, ligt dat meestal aan een van de volgende dingen:
- De webhost heeft een limiet voor de bestandsgrootte ingesteld. Dit kan meestal worden verholpen met de Upload file size plugin. Anders wil de webhost vaak ook wel helpen.
- Vooral thema’s afkomstig van Themeforest zijn vaak 2x ingepakt, maar ook van andere leveranciers.
Het Zip-themabestand zit dan meestal samen met andere bestanden (handleiding, etc.) in het hoofd zip-bestand. Wanneer je deze uitpakt zit het het benodigde zip-bestand dan meestal in het mapje met bestanden.
WordPress thema installeren met FTP
Als je een WordPress-thema op je eigen computer hebt staan, is het mogelijk om het te installeren met behulp van File Transfer Protocol (FTP). Door gebruik te maken van deze methode is er wel een risico op het verwijderen of wijzigen van bestanden, wat de site offline zou kunnen brengen. Wij raden deze manier van installeren daarom alleen aan voor gevorderde gebruikers. Om FTP te gebruiken voor het handmatig nieuwe thema’s toevoegen, kan je de volgende stappen doorlopen.
Allereerst heb je een FTP-hostnaam, gebruikersnaam, wachtwoord en FTP-client nodig. We gebruiken hiervoor meestal de FTP-client Filezilla.
1. Start Filezilla
Voer de inloggegevens in en klik op Quickconnect.
2. Selecteer doel
Na de succesvolle login opent het venster rechts van de “Remote Site” en de hoofdmap (de hoofdmap is vaak gelijk aan de domeinnaam). Navigeer naar deze map: /wp-content/themes/.
3. Thema Zip-bestand uitpakken
Voor deze manier van installeren is het beter om het ingepakte zip-bestand alvast uit te pakken.
4. Kies het lokale bestand
Selecteer in het linker venster “Local Site” de map van het uitgepakte thema, klik met de rechtermuisknop voor meer opties en klik op upload of sleep het naar de map “Themes”.
5. Activeren thema
Je hebt nu met succes het thema geüpload naar WordPress. Om af te ronden, log je nu in bij het dashboard van WordPress en ga je naar Weergave > Thema’s. Zweef met de muisaanwijzer over het nieuwe thema en klik op de knop Activeren.
6. Controleren thema
Het enige wat je dan nog moet doen is het nieuwe thema bekijken en beoordelen of het nieuwe site-ontwerp bevalt.
Veilig veranderen van WordPress-thema’s
Het is vrij eenvoudig voor nieuwe site-eigenaren om hun WordPress-thema’s te wijzigen, je hoeft alleen maar een thema te selecteren en te installeren. Als je een bestaande WordPress-site hebt, kan het veranderen van het uiterlijk van de hele website een grote stap zijn.
We raden je daarom aan om altijd eerst een back-up te maken van de website voordat je dit doet, je kan dan indien nodig altijd weer terug naar de situatie daarvoor.
Thema’s actueel houden
Een laatste opmerking over thema’s is om ze op de up-to-date te houden. Het kost een kleine inspanning om de thema’s van WordPress te actualiseren. Het updaten van thema’s is de moeite waard, elke update voegt nieuwe functies en verbeteringen toe, denk aan beveiliging, SEO en nieuwe functies.
Het up-to-date houden van thema’s kan wel problemen veroorzaken voor de website. Vooral wanneer een website door een webdesigner of ontwikkelaar is gebouwd kunnen er problemen optreden na het bijwerken.
Standaard thema’s hebben hier meestal minder last van, maar de voorwaarde is daarbij wel dat je de updates dan regelmatig uitvoert. Minstens een keer per kwartaal, maar liever elke twee weken.
Conclusie
In dit artikel hebben we weer een deel van de mysterieuze thema puzzel opgelost. Het installeren kan op meerdere manieren, maar waarom moeilijk doen wanneer het makkelijk kan. En wat is er makkelijker dan in je eigen WordPress website een thema aan te klikken om het dan direct in werking te zien. Je kan trouwens ook de volledige gratis WordPress handleiding downloaden, dan leer je een complete website of webshop bouwen zonder van je stoel te komen.
aurely zegt
Hallo
Ik las je bericht over hoe een gedownload thema te installeren, maar ik heb geen optie om ‘nieuwe toe te voegen’. Ik kan dus mijn gedownload thema niet uploaden of toe voegen. Hoe komt dit? Kun jij mij helpen?
Mvg
Aurely
Redactie WLT zegt
Aan je website adres te zien gebruik je .COM versie van WordPress, dan kan je alleen met de betaalde Business of eCommerce pakketten thema’s uploaden.
Bij de zelf beheerde versie van WordPress.org kan het wel altijd, lees hier het verschil tussen de twee versies.
aurely zegt
Hallo
Ik heb het verschil gelezen. Komt erop neer dat ik eigenlijk het niet kan gebruiken zonder veel bij te betalen? Ik dacht dat ik gewoon dat thema kon installeren zonder verdere kosten en ondertussen heb ik deze al betaald ook. Er wordt dus aangeraden voor wordpress.org te kiezen en dit kost 80euro per jaar? Ik heb gekozen voor een thema van een andere website omdat deze goedkoper was en ik dacht ook eenmalig, zodat ik geen blijvende kosten zou hebben. 80euro per jaar, ieder jaar, is veel, zeker nu in deze periode en voor mensen die nu geen geld verdienen zoals ik. Er is geen andere optie?
Mvg
Aurely
Redactie WLT zegt
Wanneer je geen geld wil uitgeven is de enige andere optie een van de vele gratis thema’s uit te kiezen die je via het WordPress Dashboard kan vinden.