Ben je op zoek naar een snelle en eenvoudige oplossing voor het gebruik van (zwaardere) mediabestanden op jouw website zonder verlies van snelheid, lees dan verder.
Wanneer je filmpjes of andere media wil hosten op je eigen website worden bij de meeste webhosting bedrijven afhankelijk van het gekozen pakket vaak ook kosten berekend wanneer dit boven een bepaalde limiet uitkomt.
Deze kosten worden voor een groot deel bepaald door mediabestanden, omdat deze meestal wat “zwaarder” zijn. Wanneer de mediabestanden klein zijn, dan hoef je je waarschijnlijk niet veel zorgen te maken. Maar wanneer je mediabestanden wilt gebruiken die wat groter in omvang zijn, dan kan het een aanzienlijke impact hebben op de schijfruimte en de hoeveelheid dataverkeer van de website. Het verminderen van dataverkeer heeft bovendien altijd een positieve invloed op de algehele prestatie van jouw website, dus raad ik iedereen die grotere mediabestanden gebruikt of wil gaan gebruiken deze methode van harte aan.
Het principe is heel simpel;
Stel, je wil een filmbestand op je website plaatsen. In plaats van deze naar je website te uploaden, kan je deze beter uploaden naar bijvoorbeeld een van de gratis video hosting service als:
En dan daarna een link naar die video op je website plaatsen. Veel mooier is natuurlijk om het filmpje in te sluiten binnen de webpagina, dit kan gelukkig ook vrij eenvoudig bij de meeste van deze diensten.
Dit gebeurt door het plaatsen van een insluitcode (embed code) op de website. Deze wordt meestal direct automatisch gegenereerd bij het uploaden. Gelukkig kan je de ongewenste videosuggesties uitzetten.
De hoeveelheid dataverkeer komt op deze manier altijd voor rekening van de werkelijk gastheer van het bestand. Dus als je een bestand insluit vanaf een andere website (bijvoorbeeld YouTube), gaat het afspelen, bufferen en vooruit/achteruit spoelen van de video ten koste van de bandbreedte van de oorspronkelijke gastheer, dus niet jouw eigen website. Doordat het fysieke bestand op een andere plaats staat bespaar je hier dus ook opslagruimte mee.
Naast de eerder genoemde video hosting diensten, zijn er diensten om afbeeldingen mee te hosten, zoals:
Voor meer de meer tekstuele bestanden, zoals PDF, Excel, Word en Powerpoint zijn bijvoorbeeld de volgende handig:
Bij alle bovengenoemde diensten is er meestal ook sprake van sociaal delen, dit kan handig zijn om meer bezoekers te bereiken. Standaard staat deze functionaliteit aan, maar kan indien gewenst meestal wel uitgezet worden.
Veel website eigenaren vinden het zichtbaar zijn van een merk label in ruil voor de dienst niet prettig. Dit merkje is meestal tegen een periodieke vergoeding wel af te kopen. Anders is een van de onderstaande oplossingen wellicht een betere oplossing.
Meer recent zijn hier de minder sociaal georiënteerde grotere cloud-opslag diensten bijgekomen, zoals:
- Google Drive (15 GB gratis)
- Apple iCloud (5GB gratis)
- Microsoft Onedrive (5GB gratis)
- Amazon S3 of Cloud drive (Clouddrive: 5GB gratis)
- Box.com (10GB gratis)
- Dropbox (2GB gratis)
De hoeveelheid gratis opslag bij aanvang geldt op het moment van schrijven van dit artikel. De opslag capaciteit is bij de meeste diensten in stapjes te verhogen door vrienden en bekenden door te verwijzen met een persoonlijke uitnodigings-link.In de meeste gevallen is het via een uitbreidingsmodule of stukje code op je webpagina ook mogelijk om met deze diensten bestanden te integreren en bandbreedte te besparen op jouw website.
Wanneer je nog andere ideeën hebt of handige diensten weet, kan je hieronder je reactie achterlaten.
Geef een reactie