WordPress is van alle CMS platformen één van de makkelijkste om te installeren. De meeste webhostingsbedrijven bieden zelfs automatische installaties aan voor WordPress, de zogenoemde one-click installaties.
Toch kan dat soms best een uitdaging zijn, deze handleiding helpt je daarom verder.
Wij bieden natuurlijk voor onze cursisten ook de service om zonder kosten voorafgaand of na afloop van de training WordPress te installeren.
Vereisten voor webhosting
Wanneer je nog geen hosting hebt kan je het beste eerst ons artikel bekijken over het kiezen van de beste webhost voor WordPress. Daar staan namelijk een aantal belangrijk tips in en kan je ook nog een leuke extra korting ontvangen.
Om er zeker van te zijn dat je een al aangeschaft webhostingspakket kan blijven gebruiken kun je het beste op de website van je huidige host kijken of deze WordPress ondersteunt. Je kan ze natuurlijk ook even bellen of een mailtje sturen.
Wanneer het dan nog niet duidelijk is of het mogelijk zal zijn, kan je ook kijken op de website van WordPress om te zien aan welke technische vereisten de webhost moet voldoen en die naast de specificaties van de host leggen.
Handmatige installatie
Om toch zelf de volledige controle te houden over de WordPress-installatie en alle instellingen, kan je ook kiezen voor een handmatige installatie van WordPress. Dit proces is ook erg leerzaam en duurt mits je alle juiste gegevens en benodigdheden bij de hand hebt ongeveer 5 minuten.
De handmatige methode is wel ingewikkelder en minder geschikt voor personen die geen affiniteit hebben met techniek. Zo zal je bijvoorbeeld bestanden moeten uploaden met behulp van een FTP programma en in de code dingen moeten aanpassen.
WordPress installeren met één klik
De één-kliks installatie is daarom een prima alternatief om WordPress te installeren binnen jouw webruimte. Deze manier van installeren wordt door vrijwel alle webhosting leveranciers ondersteund. Het wordt meestal duidelijk op de website van de webhost aangegeven of zij deze manier van installeren ondersteunen. Je kan hiervoor het beste de details van het hostingpakket bij de aanbieder raadplegen.
WordPress met een klik installeren doe je met behulp van het controlepaneel bij de door jou in de arm genomen webhostingsbedrijf. Een dergelijk bedieningspaneel komt in verschillende vormen voor. De meest bekende zijn DirectAdmin, Parallels Plesk en cPanel. Maar sommige hostingaanbieders hebben hun eigen (op maat gemaakte) oplossing voor het beheren van je webruimte.
Installatieonderdeel van de webhost
Het maakt uiteindelijk niet uit welke oplossing jouw webhost biedt, want je zal eenmaal ingelogd in het controlepaneel op zoek moeten gaan naar een venster of menuonderdeel.
Dit onderdeel draagt altijd een naam dat altijd iets met installeren, programma, scripts of applicatie te maken heeft.
Het kan soms best even zoeken zijn, omdat er vaak ook andere instellingen en vensters zichtbaar zijn, zoals e-mail, back-ups, veiligheid, FTP, etc. etc.
Vaak worden ook de Engelse benamingen gebruikt, zoals application installer. Veel gebruikte standaard namen zijn: Installatron, Softaculous of Fantastico. Wanneer je het woord WordPress, WP of het logo van WordPress tegenkomt weet je natuurlijk meteen dat je goed zit.
Wat moet je voorbereiden?
Wanneer je eenmaal het juiste onderdeel hebt gevonden kan het installeren beginnen. De belangrijkste dingen die je nu moet weten en bij de hand moet hebben zijn:
- Welk (aangeschafte) domeinnaam(=webadres) wil je gaan gebruiken?
- Wil je wel of niet WWW in de adresbalk laten zien aan de bezoekers van je nieuwe website? (korter is beter, dus liever niet)
- Is er een SSL certificaat Wil je een slotje laten zien in de adresbalk voor de domeinnaam?
(aan te raden,want is in de meeste gevallen verplicht. Bovendine gratis bij de meeste webhosts) - Met welke veilige (niet voor de hand liggende) gebruikersnaam wil je gaan inloggen op je toekomstige website? Een onveilige of verkeerde inlognaam kan je anders beter veranderen.
- Welk veilig wachtwoord wil je gaan gebruiken om bij je nieuwe website in te loggen?
Het invullen van de gegevens
Wanneer je zeker weet dat je alle gegevens hebt, dan ben je goed voorbereid op het formulier dat je zal moeten invullen.
Dit zal afhankelijk van de webhost al meteen zichtbaar zijn, of getoond worden na het klikken op een button die een naam draagt zoals: “WordPress installeren”, “Install Now”.
Het installatie formulier dat nu ingevuld moet worden kan erg verschillen per webhost, dus we kunnen hier helaas geen standaard oplossing voor geven. Omdat de benodigde informatie wel altijd min-of-meer gelijk is voor alle webhosts geven we hier een universele manier waarmee in 99% van de gevallen WordPress toch kan worden geïnstalleerd.
Het eerste onderdeel dat je moet invullen zal zijn welke domeinnaam je wilt gebruiken. Hier kies je uiteraard de gewenste domeinnaam. Dit is meestal een drop-down.(uitklapmenu)
Of er een hangslotje zichtbaar zal zijn hangt af van de instelling voor het SSL cerficaat. Dit wordt vaak aangegeven als een keuze tussen HTTP en HTTPS.
Submap installatie
Verder wordt er vaak in het formulier gevraagd naar een sub-map of subdirectory. Dit veld laat je normaal leeg, omdat je anders het webadres van je website onnodig lang wordt, zoals: mijnwebsite.nl/naam-van- de-submap.
Ook worden vaak de titel en slogan(sub titel) gevraagd. Dit zijn teksten die bovenaan je nieuwe website komen te staan. Deze kan je alvast aanpassen, maar dat kan natuurlijk ook na het installeren altijd nog binnen WordPress zelf.
Er zal ook gevraagd worden met welke informatie je wil gaan inloggen in de toekomst, hier vul je de eerder gekozen gebruikersnaam en wachtwoord in. Bewaar deze gegevens zorgvuldig door te kopiëren en plakken in een tekst document. Let op dat je geen spaties mee kopieert, want die worden ook als tekens gezien.
Verder zal er ook een e-mail adres gevraagd worden voor de beheerder van de WordPress website. Meestal is die al van te voren ingevuld, maar je kan deze veranderen indien nodig. (dit moet wel een bestaand en werkend e-mailadres zijn)
Normaal gesproken zullen in essentie de bovenstaande gegevens gevraagd worden, maar soms nog meer, zoals het mee-installeren van plug-ins en thema´s.
De reden of achtergrond voor deze formulier vragen zullen meestal wel duidelijk zijn, maar wanneer je twijfelt laat je ze gewoon op de standaard instelling staan.
Disclaimer
Wij zijn niet aansprakelijk voor het niet juist invullen van gegevens en eventuele gevolgen die daaruit voortvloeien.
Bij een nieuw webhostingsaccount waar nog geen andere website(s) op geïnstalleerd staan kan er in principe niks fout kan gaan. In het ergste geval zou je dan de (verkeerd) geïnstalleerde WordPress installatie moeten verwijderen en het opnieuw moeten proberen.
De laatste stap: het installeren
Wanneer alle benodigde velden zijn ingevuld kan je aan de volgende stap beginnen; het aanklikken van de installatie knop.
Deze (meestal opvallende) knop zet de installatie procedure in gang met de door jou ingevoerde gegevens. Meestal is er na het aanklikken een voortgangsbalk zichtbaar die aangeeft hoever de installatie gevorderd is. Na enkele minuten krijg je dan een succesmelding en is de installatie klaar!
De website is nu als het goed is te vinden op jouw eigen domeinnaam.nl en je kan gaan inloggen met de inloggegevens die je zelf tijdens de installatie hebt ingegeven. Dit doe je uiteraard via het inlogvenster op: domeinnaam.nl/wp-admin
Al deze gegevens worden meestal ook weergegeven na het installeren, waardoor je in dat geval enkel maar hoeft te klikken op een hyperlink of te kopiëren en plakken.
We horen het graag wanneer je nog vragen of opmerkingen hebt na het doorlopen van de stappen. Laat daarvoor het liefst hieronder een reactie achter, dan hebben andere mensen er misschien ook baat bij.
Geef een reactie