Zelf een website maken met WordPress? In eenvoudige stappen een WordPress website ontwikkelen.
We leggen hier uit wat je moet doen om dit voor elkaar te krijgen.
Er is veel veranderd bij WordPress in de afgelopen +20 jaar dat ze bestaan. Wanneer je vroeger op zoek ging naar voorbeelden van websites die gemaakt zijn met WordPress kwam je meer blogs tegen dan websites, maar inmiddels is dat juist andersom.
De drie voornaamste redenen hiervoor zijn:
- WordPress is van oorsprong een blogplatform, daarom werd hier het meeste over geschreven en vond je daardoor meer documentatie over het blog onderdeel.
- Wat nog steeds verwarrend is, is dat er 2 manieren zijn om WordPress in gebruik te nemen; via WordPress.com of WordPress.org.
Beide zijn gratis te gebruiken, maar de .org versie biedt standaard meer mogelijkheden om er een volwaardige website van te maken. De .com versie is in verhouding veel duurder, daarom worden er vooral blog-websites mee gemaakt. - Wanneer de WordPress.org versie zonder blog functionaliteit wordt gebruikt, kan een normale bezoeker geen onderscheid maken met met andere website platformen. Daardoor weet men dus niet of het WordPress is, of een ander systeem.
Ter info: een blog wordt ook nog weleens een weblog genoemd en is het best te vergelijken met een digitale versie van een dag- of logboek op internet.
Een professionele website maken met WordPress
De webpagina’s van een blog hebben meestal een persoonlijker karakter en is waarschijnlijk niet waar jij naar op zoek bent. Je wilt ook niet de bijbehorende reacties op je website gaan krijgen of berichten gaan publiceren met een auteursnaam en/of publicatie datum.
Het goede nieuws is dat je deze blogfunctionaliteit van WordPress helemaal niet hoeft te gebruiken, maar mocht je dat in de toekomst wel willen kan dat natuurlijk altijd nog.
WordPress is naast een blogging systeem dus ook een volwaardig CMS (= website beheer systeem) waarmee je o.a. pagina’s, teksten en de navigatie van je website kan aanmaken en beheren. Door de structuur van het systeem is het bovendien ook vrij eenvoudig om je site uit te breiden met bijvoorbeeld een webwinkel, een leden site of zelfs een vacature bank.
Hieronder een kleine greep van websites die gebruik maken van WordPress als volwaardige website.
Voorbeelden WordPress websites
Het Witte Huis van de Verenigde Staten vertrouwd zoals zovelen op WordPress. Het is flexibel en betrouwbaar, dus waarom ook niet.
Stockholm Airport
De luchthaven van Stockholm gebruikt WordPress voor de gehele website. Duizenden bezoekers maken hier dagelijks gebruik van.
h MAG
Het hMAG magazine gebruikt bijvoorbeeld ook WordPress.
Sony Music
Sony music maakt hier ook volledig gebruik van WordPress als CMS
Zelfs het Nederlands NRC gebruikt al jaren WordPress.
Natuurlijk maken zij daarbij ook gebruik van de superieure blog functionaliteit die ook nog steeds in WordPress zit. Dit maakt de website 1000x beter vindbaar via de zoekmachines dan wanneer ze een ander systeem hadden gebruikt.
Op de website van WordPress.org staan nog talloze voorbeelden van o.a. beroemdheden en belangrijke instanties die gebruikmaken van een WordPress website.
Met onze WordPress cursus kan je al in 1 dag een website bouwen en kennismaken met de functies en mogelijkheden die WordPress allemaal te bieden heeft. In combinatie met de vele tips en weetjes en de gratis WordPress handleiding leer je in een handomdraai een eigen website maken met WordPress. Veel plezier alvast!
Het stappenplan om je WordPress website te maken
Er zijn handelingen nodig om van een standaard WordPress een website te maken. Zo staat het standaard ingesteld als blog met de laatste berichten op de voorpagina en met reacties blokjes onderaan elke pagina.
Met dit stappenplan kan je direct een WP website maken en, leer je alle instellingen juist in te stellen om er in een korte tijd een professionele volwaardige website van te maken met optioneel ook nog een nieuwsgedeelte(blog).
Dit stappenplan zorgt er voor dat de basisinstellingen goed komen te staan. Hierdoor zal je bij de zoekmachines Google en Bing ook beter onder de aandacht komen.
Installeren WordPress
Gebruik eventueel onze gratis handleiding WordPress installeren voor een nieuwe installatie.
Inloggen
Ga naar het inloggedeelte van je website. Zie ook het artikel: Inloggen op je nieuwe installatie.
Taal instellen
Taal instellen onderaan de pagina: Dashboard –> instellingen –> Algemeen.
Reacties uitzetten (optioneel)
Alle reacties standaard uitzetten: Dashboard –> Instellingen –> Reacties, vinkje uitzetten bij “sta toe dat bezoekers kunnen reageren op nieuwe artikelen” (= 3e vinkje van boven)
Ook de andere vinkjes pingbacks/trackbacks en benaderen andere blogs kunnen uit, dit wordt niet meer gebruikt.
Voorbeeld data verwijderen
Verwijderen voorbeeld pagina’s en berichten.
Basispagina’s aanmaken
Aanmaken nieuwe Home, Contact, Nieuws, Tips of Blog en Product of Diensten pagina’s bij het onderdeel pagina’s.
Homepage instellen
Een website en/of blog instellen: Dashboard –> Instellingen –> Lezen, de gewenste statische pagina’s instellen voor voorpagina en berichtpagina.
Let op!
Deze instelling is mogelijk niet beschikbaar wanneer er geen pagina’s zijn gepubliceerd, of wanneer je een bestaande “oude” Home pagina hebt verwijderd, of hebt veranderd naar concept.
Thema activeren/installeren (optioneel)
Een ander thema installeren voor een nieuwe lay-out (WordPress Theme) is in principe alleen nodig wanneer je niet tevreden bent over de huidige look & feel of instelmogelijkheden.
Vanaf 2022 zijn er twee soorten thema’s;
1. Block thema’s voor het nieuwe Full-Site Editing(hele website bewerken)
In beta fase, dus nog niet aan te raden, bovendien weinig beschikbaar.
2. Klassieke thema’s (o.a. Twenty Twenty-one en eerder)
Dit is nog de standaard, maar dat kan de komende jaren gaan veranderen.
Bij een nieuwe WordPress installatie staat standaard een block thema actief, die kan je voorlopig nog beter wisselen voor een klassiek thema.
Navigatiemenu maken (tabjes/knopjes bovenin)
Navigatiemenu aanmaken: Dashboard –> Weergave –> Menu’s
Menunaam ingeven & opslaan, de gewenste navigatie onderdelen toevoegen en op de juiste positie slepen, dan “hoofd/primair menu” aanvinken en optioneel “Voeg automatisch nieuwe top-level pagina’s toe aan dit menu” aanvinken.
Plugins (optioneel)
Installeren, activeren en configureren van gewenste plugins.
Widgets (optioneel)
Eventueel in gebruik nemen en plaatsen van Widgets in Widget gebieden (zijbalk, footer,etc.).
Website vullen
Beginnen met berichten en/of pagina’s te schrijven voor de werkelijke inhoud van de website.
Nawoord
Een groot deel van de stappen hierboven is optioneel, dus je bent maar 8 stappen verwijderd van een eigen website. Waar wacht je nog op!
Daarna begint het leuke en creatieve werk dat een stuk makkelijker gaat met ons gratis handleiding WordPress erbij. Daar staat precies in hoe je afbeeldingen, filmpjes en teksten op een mooie manier kan plaatsen. Wanneer je er dan nog niet uitkomt kan je natuurlijk altijd nog een WordPress cursus volgen.
Plaats gerust andere tips of reacties in het formulier hieronder.
Alvast bedankt!
Micha van Peperstraten zegt
Soms komt er in je leven iets op je pad waar je de rest van je leven je voordeel uit kunt halen.
Jaren geleden kreeg ik te maken met Sjoerd van welovetraffic.
De cursus was zeer overzichtelijk, de uitleg was duidelijk en ik heb er tot op de dag van vandaag profijt van dat ik deze cursus heb gevolgd.
Ik ben echter niet dagelijks bezig met het maken van websites, dus verhuist de informatie weleens naar de achtergrond en wat Sjoerd echt een absolute TOPPER maakt, is dat hij ruim 2 jaar na mijn cursus nog steeds tips geeft als je daar om vraagt.
Sjoerd, je bent en je blijft een bron van inspiratie en veel, nee heel veel mensen kunnen nog wat van jou leren als het gaat om communicatie.