Één van de krachten van WordPress is dat het eenvoudig is uit te breiden met enorm veel kant-en-klare oplossingen. Deze oplossingen komen in de vorm van zogeheten plugins en zijn de bouwblokjes waarmee je zonder enige programmeerkennis WordPress naar behoefte kan uitbreiden of ombouwen.
Denk bijvoorbeeld aan een webwinkel, evenementen agenda, kaartjes verkoop, leden website of het geven van online trainingen. De mogelijkheden zijn vrijwel zonder grenzen, want er zijn inmiddels al ruim 50.000 van deze plugins beschikbaar.
Inhoudsopgave
Voorwoord
In dit artikel vind je het antwoord op de volgende vragen:
- Waar kun je deze uitbreidingen vinden?
- Hoe zorg je dat je de beste keuze maakt?
Waar gaan we zoeken?
Zoals gezegd zijn er duizenden gratis en betaalde plug-ins voor WordPress te verkrijgen. Er zijn meerdere manieren om aan een plug-in te komen, maar we beperken ons in deze tutorial tot de veiligste en meest gebruikte bronnen, namelijk:
Bedenk daarbij dat gratis plugins niet per definitie slechter zijn dan de betaalde plugins. Wel hebben de commerciële premium plugins vaak betere ondersteuning dan de gratis variant.
De Beste Gratis Plugins Zoeken via het WordPress Dashboard
Het begint bij de behoefte om een bepaalde uitbreiding of functionaliteit op je website te krijgen. Je hebt dus een idee van wat je zoekt.
Je wil bijvoorbeeld iets voor elkaar krijgen dat niet lukt met de standaard gereedschappen van WordPress.
Veel voorkomende zoekopdrachten zijn bijvoorbeeld een Slider, Contactformulier, Sociale media en SEO.
Het beste is om eerst de gratis mogelijkheden te onderzoeken, daarvoor ga je vanuit het WordPress Dashboard naar:
Plugins –> Nieuwe Plugin.
Nu krijg je op deze pagina meerdere opties om te zoeken:
Uitgelicht: Dit zijn plug-ins die in de ogen van WordPress speciale aandacht verdienen. Het is niet geheel duidelijk waar deze keuze op is gebaseerd, maar het kan je wellicht wel inspireren voor mogelijkheden.
Populairste: Dit zijn de meest populaire plug-ins van dit moment. Dit kan interessant zijn, maar is ook niet echt bruikbaar bij gericht zoeken naar een functionaliteit.
Favorieten: Dit zijn de plug-ins die jouw favoriet zijn. Je kan ze zelf opslaan wanneer je een account aanmaakt bij WordPress.org.
Populaire tags: Dit onderdeel staat helemaal onderaam de pagina. Het zijn de meest populaire zoekopdrachten van dit moment door alle gebruikers. Hoe groter de tekst des te vaker gezocht.
Zoeken op steekwoord: Dit is veruit de beste manier om vanuit het WordPress dashboard gericht te zoeken naar een plug-in voor de gewenste uitbreiding.
Rechtsboven in de balk is een zoekveld met de tekst “plugins zoeken” waarmee je in het archief van WordPress plug-ins kan zoeken.
Wanneer je nu na het invullen van het “Plugins zoeken” zoekveld op de < Enter toets > drukt, krijg je na even wachten de zoekresultaten te zien. Hierbij staan de plugins die het meest overeen komen met jouw gekozen steekwoord bovenaan. Hoe beter je omschrijft in één of twee woorden wat je zoekt, des te makkelijker zul je een passende plugin vinden.
Hoe vind je de naam voor wat je zoekt?
Het ingeven van een zoekwoord moet helaas alleen in het Engels en vraagt bovendien vaak enige kennis van internet vaktaal, dit maakt het soms wat lastig om te zoeken wat je nodig hebt. De volgende tips kunnen je daarbij helpen:
1. Vertalen via een vertaal website: De Nederlandse naam van de functie kan je bij bijvoorbeeld Google translate of Bing translator vertalen naar de Engelse variant.
Ik zoek bijvoorbeeld een plug-in om mijn website voor de zoekmachines te optimaliseren. Dus vertaal ik het woord “zoekmachine optimalisatie” naar het Engels. (zie afbeelding)
Wanneer je op de vertaling rechts klikt zie je vaak ook een aantal andere vertalingen van hetzelfde woord. Dit kan handig zijn omdat soms ook vakjargon wordt gebruikt. Het is daarom altijd goed om een aantal van deze vertalingen uit te proberen.
2. De steekwoorden die bij Codecanyon in de zijbalk staan: Met de Categorien en Tags in de zijbalk van Codecanyon kun je een idee krijgen wat er beschikbaar is en waar de door jou gezochte functionaliteit onder zou vallen.
De gevonden steekwoorden kun je dus ook voor WordPress gebruiken en rechtstreeks in het zoekveld invoeren, eventueel door te kopiëren en te plakken.
3. Via Facebook, nieuwsgroepen of een forum: Via verschillende fora kun je natuurlijk ook altijd vragen naar tips en ervaringen. Op de volgende adressen kun je vrijwel altijd andere WordPress gebruikers vinden die al eerder hetzelfde zochten:
- Website WordPress Forum NL
- Facebook groep Durftevragen over WordPress
- Linkedin groep WordPress CMS en Weblog Professionals NL
- Linkedin groep WordPress Professionals NL + BE
Waar moet je op letten bij het kiezen?
Na het ingeven van het steekwoord krijgen we de zoekresultaten te zien zoals op deze afbeelding.
De meest belangrijke keuze criteria zijn nu direct zichtbaar:
- Het aantal ontvangen sterbeoordelingen met daarachter tussen haakjes op hoeveel mensen dit is gebaseerd
- Daaronder het aantal downloads dat ook een goede indicatie geeft
- Laatst bijgewerkt geeft aan of de ontwikkelaar nog werkt aan de plugin
- Compatibel geeft aan of de plugin met jouw WordPress versie is getest of niet
- De omschrijving vertelt je of dit wel is wat je zoekt
Door op meer details te klikken krijg je nog meer informatie, zoals de schermafbeeldingen waarmee je vaak een indruk kan krijgen van visuele aspecten of de werking van de plugin.
Aan de rechterkant staan ook meer details over hoe de beoordeling tot stand is gekomen. De beoordelingen zelf geven vaak meer informatie over de goede of slechte kanten van de plugin. Kijk dus ook altijd naar de lage beoordelingen, door op de klikbare teksten van het aantal sterretjes te kliken.
De Beste betaalde premium Plugins Zoeken via Codecanyon
Ook bij Codecanyon kun je met behulp van een zoekveld plugins vinden. Bovendien zijn er in de zijbalk een aantal handige filters waarmee je bepaalde kenmerken voor jouw plug-in aan of uit kan zetten. Zoals prijs, beoordeling, aantal verkopen en de eerder genoemde categorieën en tags.
De “sort by” functie bovenaan geeft nog een paar extra interessante opties om te zoeken, zoals de nieuwste, best verkopende, best gewaardeerde en opkomende plugins. Verder kan je in dit blokje ook op prijs sorteren van hoog tot laag of andersom.
En als laatste tip kun je ook nog de populairste plugins van dit moment bekijken via deze link.
Codecanyon zoekresulaten nader onderzoeken
Na het ingeven van een steekwoord of het aangeven van een bepaald zoekfilter verschijnen de resultaten nu onder elkaar op de pagina.
In de blokjes valt meteen al een aantal belangrijke criteria af te lezen, zoals het aantal sterretjes, de prijs en het aantal verkopen.
Wanner je nu op de titel klikt kom je op een overzichtspagina met ontzettend veel extra informatie, zoals de mogelijkheden, updates, beoordelingen van gebruikers, etc etc. Let daarbij altijd op het onderstaande blok:
- Het aantal verkopen geeft aan of het een populaire plugin is (geweest), let dus op of het nog steeds veel verkocht wordt
- De comments (openen door erop te klikken) kunnen interessant zijn om te zien of de ontwikkelaar wel ondersteuning geeft en met welke toon
- Sterretjes geven aan hoe goed de plugin is beoordeeld door de kopers. Let daarbij op dat het gebaseerd is op voldoende beoordelingen
- Created geeft aan hoe lang de plugin bestaat, wat ook iets kan zeggen over de betrouwbaarheid
- Last update geeft aan wanneer de laatste wijziging heeft plaatsgevonden, dus of de ontwikkelaar nog nieuwe versies uitbrengt
Veel plezier met het vinden van de juiste plugins om je website helemaal naar jouw wens te maken!
Plaats gerust je reactie in het formulier hieronder. alvast bedankt!
Adheera zegt
Ik vind het heel moeilijk om de juiste plugin te vinden.
B.v. (moet niet zo moeilijk zijn…)
Ik zoek een plugin voor zo’n 250 adressen met sorteer en zoekfunctie.
Het zijn therapeuten over het hele land.
’t Zou al mooi zijn als ze per provincie getoond worden
Ik wil dus een soort tabel met naam, postcode en woonplaats van therapeuten.
Na aanklikken van een naam zie je meer info (adres, tel, e-mail, website
Soms foto, soms uitgebreide info erbij.
Zoiets zou ook mooi zijn, met Google map
http://www.mbog.nl/therapeuten-artsen/vind-een-behandelaar
Heb geen idee of er een plugin voor bestaat.
Weet ook niet hoe je het moet omschrijven in ‘t Engels
Heel graag tips
En alvast….dank je wel
Redactie zegt
Je zou hiervoor gebruik kunnen maken van de standaard WordPress berichten, deze kun je categoriseren per provincie.
Het standaard zoeken van WordPress kan je indien nodig dan nog verbeteren met een plug-in.
Sorteren zal wel wat lastiger worden…dan moet je al snel custom fields gaan gebruiken.
Een tabel per provincie zal een stuk makkelijker zijn, hiervoor zou ik dan Tablepress gebruiken.
Math Schol zegt
Helder artikel!
Als je een webshop hebt met veel omzet is het belangrijk om te weten of de plugin veilig is.
Sommige plugins worden geprogrammeerd door personen die weinig aandacht aan updates of veiligheid besteden.
Dan kunnen hackers die gebruiken om toegang te krijgen tot je admin. Iets wat je niet wilt met een webshop.
Op de website vulndb.com kun je de naam van de plugin invoeren bij het zoekveld (bovenaan: search), dan zie je hoe vaak de plugin onveilig was en dus bekend een lek had waarmee hackers toegang kunnen krijgen tot je website.
Tipje: voordat je plugins installeert, begin dan met iThemes Security of Wordfence (Gewoon in de WordPress repository te downloaden.)
Redactie WLT zegt
Dank je Math, Het past misschien beter bij ons artikel over WordPress beveiligen, maar zeker goede tips.