Natuurlijk wil je weten hoe je bij WordPress kan inloggen om in je website te komen. Het zit een beetje verborgen, maar we leggen je hier precies uit wat je moet doen om bij deze standaard WordPress login admin URL te komen.
Inhoudsopgave
Gelukkig kan niet iedereen zomaar bij WordPress inloggen. Je hebt namelijk een geldige gebruikersnaam met bijbehorend wachtwoord nodig om bij het bedieningspaneel (WordPress dashboard) te komen. Deze login informatie heb je tijdens het installeren van WordPress zelf ingegeven of anders gekregen van je webhost of persoon die WordPress voor je heeft geïnstalleerd.
Er bestaand meerdere manieren om in te loggen bij WordPress.
1. Zelf bij zelf gehoste WordPress inloggen
Voor een zelf gehoste WordPress website kan je vaak ook via het dashboard van de webhost inloggen bij je WordPress website. Hiervoor moet je dan dus eerst inloggen bij je webhosting bedrijf. Dit kan per webhost erg verschillen, daarom is er ook een universele manier.
Deze manier werkt altijd wanneer je een eigen domeinnaam hebt, alleen wanneer je domeinnaam op wordpress.com eindigt zal je het anders moeten doen.
Nadat WordPress is geïnstalleerd kun je inloggen door naar het web adres (domeinnaam) van je website te gaan en achter de domeinnaam “/wp-admin/” of “/wp-login.php” te typen.
Om bij het WordPress admin inloggen van je website te komen typ je dus in de adres balk van de webbrowser een adres(URL) dat vergelijkbaar is met:
http://www.jouwwebsitenaam.nl/wp-admin/ of: www.jouwwebsitenaam.nl/wp-login.php
Na een korte tijd opent zich dan het WordPress inlogscherm:
Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en zet optioneel nog een vinkje om de ingetypte gegevens te bewaren. Dan hoef je volgende keer het niet meer zelf in te vullen.
Sneller inloggen bij WordPress
De standaard manier is niet voor iedereen makkelijk te onthouden, daarom zijn er ook nog een van de volgende alternatieve WordPress inloggen URL-en proberen:
- www.jouwwebsitenaam.nl/admin
- www.jouwwebsitenaam.nl/login
WordPress login URL veranderen
De genoemde WordPress login URL-en zijn natuurlijk ook bekend bij hackers. Om het ze iets moeilijker te maken om in te loggen kan je daarom het adres ook nog aanpassen.
Hiermee verberg je dan de standaard manieren om bij het WordPress inloggen te komen en maak je je website dus nog veiliger.
De plug-in die je hiervoor kunt gebruiken is WPS Hide login, of Rename WP login. Let er natuurlijk altijd op dat de plug-in nog compatibel is met jouw versie van WordPress.
2. Zelf bij WordPress.com inloggen
Wanneer je een WordPress website hebt die is gehost met WordPress.com kan je inloggen via deze hyperlink(URL). Ook hier heb je uiteraard de juiste inloggegevens nodig, anders kan iedereen in je WordPress website inloggen.
Wachtwoord van WordPress vergeten?
Wanneer je jouw wachtwoord bent vergeten kun je op de klikbare tekst “Wachtwoord vergeten?” klikken. Je komt dan in een scherm waar je jouw gebruikersnaam of e-mailadres in moet typen. Wanneer je de gebruikersnaam bent vergeten vul je dus het e-mailadres in.
Je krijgt dan vrijwel direct een e-mail met daarin je gebruikersnaam, en een link om je wachtwoord opnieuw te kiezen(te resetten). Zorg dat je daarbij altijd een sterk wachtwoord kiest van 7 of meer karakters, met liefst kleine en grote letters, cijfers en speciale tekens.
3. Gebruikers laten inloggen bij WordPress
Het is ook mogelijk om gebruikers bij WordPress te laten inloggen, denk bijvoorbeeld aan een ledenwebsite, of dat je bepaalde delen van de website wil afschermen van niet ingelogde gebruikers.
Het mogelijk maken voor andere personen om in je website in te loggen kan met standaard WordPress op twee manieren:
De persoon zelf als gebruiker aanmaken
Dit kan via Dashboard > Gebruikers > Nieuwe toevoegen.
E-mail en naam zijn verplichte velden, de rest is optioneel.
Let er goed op! dat je de gebruikers rol van de persoon laat aansluiten bij je wens.
(abonnee is hier de standaard en meest veilige keuze)
De persoon kan daarna inloggen op dezelfde manier als jijzelf(zie punt 1 en 2 hierboven).
Personen zichzelf laten registreren op jouw website
Het inloggen voor leden inschakelen is alleen mogelijk bij een zelf gehoste WordPress website en staat standaard uit. Je kan dit activeren met een vinkje via het onderdeel Dashboard > Instellingen > Algemeen:
De pagina om te registeren die dan beschikbaar komt voor iedereen op internet is dan te vinden op dit adres: www.jouwwebsitenaam.nl/wp-login.php?action=register
Het nadeel van deze optie is dat mogelijk ook ongewenste personen zich kunnen registeren. Je kan mogelijke spammers het hierbij wat moeilijker maken met bijvoorbeeld een reCaptcha plugin.
De persoon kan daarna inloggen op dezelfde manier als jijzelf(zie punt 1 hierboven).
Veel gestelde vragen
Wat is WP-admin?
Dit is de omgeving van waaruit je jouw WordPress-website kan beheren. Denk aan webpagina’s en nieuwsberichten toevoegen en aanpassen. Ook alle andere instellingen van je website kan je hier bereiken.
Welke hyperlink(URL) heb je nodig om in te loggen bij WordPress?
Door naar de website te ”surfen” waarop je wil inloggen en dan in de adresbalk achter de URL /wp-admin/ te typen. Anders heb je mogelijk WordPress als webhost en moet je deze link proberen: https://wordpress.com/log-in
Hoe kun je inloggen als beheerder bij WordPress?
In sommige gevallen kan je via de webhost inloggen als beheerder. WordPress eigen manier werkt in principe altijd. Dit doe je door /wp-admin achter de domeinnaam te zetten en dit in de adresbalk in te vullen en op enter te klikken.
Via welke URL kan ik inloggen op mijn website?
Afhankelijk van de versie van WordPress zijn er meer mogelijkheden, maar de universele manier lukt normaal altijd. Door /wp-admin achter de domeinnaam te zetten en dit in de adresbalk in te vullen kom je daarmee op de inlogpagina van WordPress. Meer uitleg vind je bovenaan deze pagina.
Hoe kun je inloggen voor leden inschakelen?
Door een vinkje aan te zetten bij instellingen > algemeen komt deze optie beschikbaar. De URL die je dan moet gebruiken kan je op deze pagina vinden.
Meer weten over inloggen bij WordPress?
Met deze uitleg hopen we dat het je nu lukt om bij je WordPress website in te loggen. Plaats gerust reacties onderaan deze pagina wanneer je toch ergens vastloopt.
Mocht je meer diepgang nodig hebben, dan komt tijdens onze WordPress cursus het inloggen natuurlijk ook uitgebreid aan de orde.
Geef een reactie