Een FTP programma kan je gebruiken om WordPress bestanden te uploaden naar je website. Hiermee verplaats je ze naar de server van de webhost en maak je de bestanden toegankelijk voor het internet. Hierbij een praktische handleiding inclusief vergelijking van de meest gebruikte programma’s om deze handeling te verrichten.
Inhoudsopgave
FTP staat voor File Transfer Protocol. Het is ontwikkeld om WordPress bestanden van één computer naar een ander computer op afstand (server) te verplaatsen (uploaden). Deze WordPress bestanden uploaden met ftp naar de server kan niet zonder de FTP-login informatie. (FTP-adres, gebruikersnaam en wachtwoord) Deze gegevens ontvang je meestal in een email van de webhost.
In deze tutorial zal ik gebruik maken van de populaire FileZilla FTP-client, een prima gratis programma voor dit doel. Je kan deze handleiding in principe ook voor elke andere FTP-client gebruiken, want de werking van dit soort programma’s is in de basis vrijwel altijd gelijk.
Download en installatie FileZilla
– Download het FTP-client programma FileZilla vanaf de Filezilla website. Let op dat je niet de server versie download, die is juist bedoeld om bestanden te kunnen ontvangen op een server.
– Installeer nu het programma door te dubbelklikken en de aanwijzingen te volgen. De standaardinstellingen tijdens de installatie zijn voor de meeste gebruikers prima. Naderhand kan je dit altijd nog veranderen.
– Start het programma na de installatie.
Instellingen FileZilla
Quickconnect
– Het is mogelijk om op verschillende manieren verbinding te maken. De eenvoudigste manier is via “Quickconnect”. (rij met invulvelden bovenin)
– Vul de gegevens in die je van de webhost hebt gekregen:
– FTP adres (meestal ftp.domeinnaam.nl)
– de inlognaam
– het wachtwoord
– Poortnummer (optioneel, meestal 21)
– klik op “Quick-Connect en wacht tot de verbinding tot stand is gekomen. (o.a. te zien aan het verschijnen van bestandsnamen in het rechter venster)
Sitemanager
Wanneer je vaker bestanden wil gaan verplaatsen is het beter om de verbindingsgegevens op te slaan. Daarvoor moet je op het pictogram van de Site Manager klikken (pictogram helemaal links op de werkbalk, zie screenshot hieronder) of ga naar bestand > Site Manager.
Het venster ‘Site Manager’ opent nu. Ga als volgt te werk om een nieuwe site toe te voegen:
Klik op “New site” en typ de naam van de website in het venster boven de knop, bijvoorbeeld “mijn website”.
Voer je FTP-adres (bijvoorbeeld FTP.mijnsite.com) aan de rechterkant onder “Site details”. De standaard (default) poort 21 werkt op de meeste servers, maar soms kan deze afwijken (bijv. poort 22).
Selecteer “FTP” onder “servertype” wanneer een normale ftp-verbinding moet plaatsvinden. “SFTP” is een veiliger (secure) alternatief, maar de webhost ondersteund deze niet altijd.
“Logontype” wordt normaal ingesteld op ‘Normal’, zodat het mogelijk wordt om de gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren (de gegevens uit de mail van je webhost)
Nu kun je op “Connect” klikken en even wachten totdat FileZilla een verbinding heeft gemaakt met de server computer van de webhost. Er is een verbinding gemaakt!
Beginnen met bestanden uploaden via FTP
Let nu op de twee belangrijkste vensters van het programma.
De linker is de “Lokale Site” (jouw computer) en aan de rechterkant de “Externe Site” (de webserver bij jouw host). Zodra je met deze server verbonden bent zal je een aantal mappen en/of bestanden in het rechter venster zien verschijnen. Dit is de zogenaamde root directory van je website.
De bestanden en mappen die uiteindelijk zichtbaar moeten worden op internet moeten meestal niet naar deze root directory, maar naar de “openbare map”, deze draagt vaak een van de volgende namen: ‘public_html’, ‘www’ of ‘htdocs’.
Open (Dubbelklik) nu op deze “openbare map” en het uploaden van de bestanden voor de website kan beginnen.
Nieuwe map aanmaken
Je kan nieuwe mappen aanmaken door met de rechtermuisknop in het rechter venster “Externe site” te klikken en ‘Directory maken’ te selecteren. Er verschijnt nu een nieuw venster met de vraag om een naam in te voeren. (Zie Screenshot) Deze directory is nu bereikbaar in je internet browser als: http://www.jouwdomein.nl/.
De belangrijkste vensters
Je kan nu door de bestanden op jouw webruimte navigeren door te dubbelklikken op mapjes. De schermen 1 en 2 laten de mappenstructuur zien en de vensters 3 en 4 geven de inhoud weer van een geselecteerde map. Je kunt altijd één map omhoog navigeren door te dubbelklikken op het pictogram van de map met twee puntjes, die is altijd beschikbaar bovenin de vensters met de inhoud van een map(zie screenshot).
Bestanden uploaden met FTP
Om bestanden naar de server te verplaatsen kan je dubbelklikken op een bestand in het “Lokale Site” venster, of selecteer alle bestanden en mappen u wilt overbrengen door deze met de muis naar de “Externe Site” map te slepen. Let er op dat je het pictogram voor het verplaatsen van een map omhoog niet selecteert!
Je kan meerdere bestanden of mappen tegelijk selecteren door de Control (Ctrl) toets op het toetsenbord ingedrukt te houden. FileZilla zal daarna beginnen met het overbrengen van geselecteerde bestanden naar de server. Je kan de voortgang zien in het venster “Transfer Queue” onderin het FileZilla venster(zie screenshot).
Zodra de overdracht klaar is zullen zich onderin het venster geen bestanden meer in de wachtrij bevinden en zijn de bestanden succesvol verplaatst. Wanneer alle bestanden zijn geüpload is het in sommige gevallen nog nodig om de “bestandsrechten” juist in te stellen. Hierover kan je binnenkort meer lezen in het artikel over bestandspermissie en -eigenaar instellingen.
Uploaden van WordPress bestanden oefenen
Wanneer je dit onder het toeziend oog van een WordPress trainer wil oefenen kan dat bijvoorbeeld tijdens onze WordPress cursus voor gevorderden. Verder kun je dit natuurlijk ook leren tijdens een individuele maatwerktraining.
Mogelijk alternatief voor FileZilla
Cyberduck voor Mac en PC
Cyberduck is ook een prima FTP-programma dat op zowel Mac als PC werkt.
WinSCP voor PC
WinSCP werkt alleen op PC, maar heeft wat meer mogelijkheden dan FileZilla, verder is het erg vergelijkbaar.
FireFTP voor PC en Mac
Je hoeft FireFTP niet te installeren op je computer, maar je kan deze toevoegen aan de Firefox webbrowser. Chrome en Internet explorer(Edge) gebruikers kunnen dit FTP-programma dus niet gebruiken. Het is een gebruikersvriendelijke applicatie en doordat het in de browser werkt ook erg populair.
Wilma Ritzen zegt
Ik kan op geen enkele manier FilleZilla downloaden op mijn computer. Ik kom steeds terecht op pconverter. En weet dan niet hoe ik de verbinding moet leggen met mijn website.
Cyberduck kan ik wel downloaden maar niet gebruiken omdat mijn computer iets mist.
Wordpress is wel gedownload.
Help!
Redactie zegt
Je kan deze link ook nog proberen: https://filezilla-project.org/download.php?type=client
En wat voor melding geeft Cyberduck?(wat mist er?)