Een WordPress plugin installeren moet eenvoudig zijn, maar hoe doe je dat dan?
Stap voor stap leggen we hier uit hoe het in zijn werk gaat. Daarbij geven we ook een aantal handige tips en tricks uit de praktijk.
Zonder twijfel kan je nu aan de slag met de handige WordPress plugins, succes ermee!
Weet je nog niet wat een plugin is? lees dan eerst: Wat is een WordPress plugin?
Inhoudsopgave
Voordat je begint
Om plugins te kunnen installeren heb je de zelf geïnstalleerde versie van WordPress nodig. Wanneer je namelijk de voor geïnstalleerde versie van WordPress.com gebruikt kan je zelf geen plugins installeren. Bekijk hier welke WordPress je het beste kan kiezen voor jouw situatie.
Gelukkig is het omzetten van een WordPress.com naar WordPress.org website niet zo ingewikkeld, dus dat raden we in de meeste gevallen aan om te doen. Wanneer je hebt aangemeld voor een van onze WordPress cursussen willen wij je hier natuurlijk graag mee helpen.
Waar kan je plugins vinden
Er zijn enorm veel plugins beschikbaar, zowel gratis als betaald. Je kan het beste eerst kijken in de plugin “bibliotheek” of er een gratis plugin beschikbaar is. Let daar uiteraard op het aantal sterren en het aantal personen die gemiddeld dit aantal sterren heeft gegeven.
Bewaarplaats gratis WordPress plugins
Wanneer je in de standaard bewaarplaats de gewenste plugin hebt gevonden kan je het beste direct vanuit het beheergedeelte van WordPress deze installeren. Dat scheelt namelijk een aantal onnodige stappen en is veiliger, dit zullen we hieronder verder uitleggen.
Gratis plugins vanuit andere bronnen
Er zijn ook onafhankelijke plugin bouwers en andere partijen die direct zelf gratis plugins ter beschikking stellen. Deze kan je bijvoorbeeld vinden via Google zoeken.
Deze weg raden we sterk af, omdat er dan geen enkele controle is over de kwaliteit en herkomst. Een uitzondering kan bijvoorbeeld wel zijn wanneer je bij een gekocht thema een plugin cadeau krijgt of zoiets.
Betaalde plugins
De meest voor de hand liggende plek om betaalde plugins te vinden is via de Australische plugin marktplaats Codecanyon. Ze geven duidelijk het aantal sterren aan die afkomstig zijn van de kopers van de plugin. Verder kan je ook goed zien wanneer de laatste update is geweest en sinds wanneer de plugin bestaat.
De meeste gratis plugins hebben ook een premium variant waarmee de bouwer geld kan verdienen. Vaak is de gratis versie al voldoende, maar mocht je instellingen tekort komen dan kan je altijd overwegen om de betaalde versie aan te schaffen. Hiermee sponsor je de bouwer van de plugin zodat hij de plugin blijft uitbreiden en bijwerken.
Via Google zoeken naar betaalde plugins raden we sterk af. De reden hiervoor is dat er geen enkele houvast is over de veiligheid en kwaliteit van zo´n plugin.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een plugin
Helaas zijn niet alle plugins goed, dus controleer voordat je gaat installeren altijd de volgende dingen:
- Hoeveel sterren heeft de plugin en door hoeveel stemmers?
- Hoeveel is de plugin in gebruik? (actieve installaties)
- Is de plugin recent nog bijgewerkt?
- Welke indruk geven de reviews?
- Hoe lang bestaat de plugin al?
Verder kan het handig zijn om voor het installeren alvast de schermafbeeldingen te bekijken(indien beschikbaar). Hiermee krijg je alvast een indruk van de instellingen, mogelijkheden en look & feel van de plugin.
De plugin installeren in WordPress
Er zijn meerdere manieren om een plugin te installeren. Allereerst is er de standaard manier van WordPress die vrij eenvoudig werkt. Je hoeft niets te programmeren of andere ingewikkelde capriolen uit te halen. Je kan het een beetje vergelijken met het installeren van een nieuwe app op je telefoon. Dan zijn er verder nog twee methodes die wat lastiger kunnen zijn, omdat je zelf bestanden moet gaan uploaden en downloaden. Ze hebben dus een wat technischer manier van aanpakken dan de standaard manier.
Plugin installeren met standaard 1-klik methode
Dit is de aanbevolen manier omdat de plugin rechtsreeks vanuit de bewaarplaats wordt geïnstalleerd op jouw website. Er is dus geen tussenstap nodig zoals dat wel het geval is bij de andere twee methodes die we later behandelen.
Stap 1: Ga naar het onderdeel Dashboard > Plugins > Nieuwe plugin en vul de naam van de gewenste plugin in, of een woord dat omschrijft wat je zoekt. Engels werkt vaak het beste.
(De rode cirkel met getal is alleen zichtbaar wanneer er updates zijn, dus dat kan afwijken van jouw omgeving)
Stap 2: WordPress gaat direct zoeken of er een plugin beschikbaar is met deze naam of functie.
Kijk nu goed bij het blok onder elke plugin waar je op moet letten, zoals de sterren(zie meer hierboven).
Stap 3: Klik dan bij de beste keuze op de knop Nu installeren. Wanneer je niks kan vinden begin je weer bij stap 1.
Stap 4: Er wordt een voortgangsscherm getoond:
En we zijn klaar!
WordPress plugin upload methode
Deze manier heeft niet de voorkeur, omdat je eerst de plugin moet downloaden naar de computer waar je op dat moment op werkt. Voor aangekochte plugins zal je deze manier wel moeten gebruiken, want betaalde plugins kan je (nog) niet terugvinden in de bewaarplaats van WordPress.
Wanneer je een plugin hebt gekocht zal je die eerst moeten downloaden bij de ontwikkelaar, details hierover staan meestal in de aankoopmail. Je kan dan hieronder direct met stap 5 beginnen.
Stap 1: Ga naar de gratis plugin bewaarplaats (repository) van WordPress en vul hier de naam van een plugin in, of een steekwoord dat de functie omschrijft(Engels werkt het beste). Typ bijvoorbeeld Contact form voor een contactformulier en dan op het vergrootglas.
Stap 2: Klik op de optie die het meest overeenkomt met jouw wensen en vereisten. Let goed op de sterren en het aantal keren dat de plugin in gebruik is (zie hierboven ook het onderdeel waar je op moet letten).
Stap 3: Klik op de blauwe knop om de plugin naar jouw eigen computer te downloaden. Je webbrowser geeft een melding wanneer de download gereed is.
Stap 4: Kijk nu in de downloadmap op je computer of je daar het bestand inderdaad kan terugvinden. Dit is meestal het mapje bureaublad of downloads, maar dat is afhankelijk van jouw eigen computer.
Stap 5: Ga naar het onderdeel Dashboard > Plugins > Nieuwe plugin en klik op de knop Plugin uploaden bovenin.
Stap 6: De knop Nu installeren is alleen niet beschikbaar(grijs). Dat komt omdat we nog geen bestand hebben gekozen. klik nu op Bestand kiezen en zoek het bestand dat je in de stap hiervoor hebt gedownload.
Stap 7: selecteer het bestand en klik op Openen.
Stap 8: Na het openen kom je terug in het scherm van de stap hiervoor, alleen is de knop Nu installeren wel beschikbaar, dus klik nu op die knop om de WordPress plugin te installeren.
Let op: Het bestand moet “ingepakt” blijven, dus niet unzippen. Gewoon uploaden als een ZIP-bestand.
Op de Mac indien nodig opnieuw inpakken, of de aanwijzingen hieronder volgen.
En we zijn klaar!
Help! plugin uploaden lukt niet op de MAC
Als je een plugin download via de Safari browser van Mac, dan je het volgende probleem tegenkomen:
Apple Safari opent automatisch ZIP-bestanden en daarom kan je ze niet als ZIP-map downloaden.
Om dit op te lossen, ga je naar je Safari Voorkeuren en onder het onderdeel Algemeen, vink ‘Open “veilige” bestanden na het downloaden’ uit (zie screenshot):
Plugin uploaden via FTP (nerd methode)
Het uploaden van plugins met FTP is een methode die veel door web ontwikkelaars wordt gebruikt, maar deze is erg technisch voor beginnende WordPress gebruikers.
Het is in hele zeldzame gevallen wel eens noodzakelijk om deze manier te gebruiken voor aangekochte plugins, omdat dit soort plugins soms vrij “groot” en “zwaar” zijn.
Je hebt voor deze methode het plugin-bestand nodig. Dit is standaard een zip bestand dat je voor de upload dient uit te pakken. Zorg er dan voor dat de enkele map met bestanden in zijn geheel terecht komen het mapje /wp-content/plugins/ van de root-map van jouw website (meestal public_html, htdocs of www).
Kortom, dit is best technisch. Gebruik dus liever de hierboven beschreven standaard manieren om een WordPress plugin te installeren.
WordPress plugins leren installeren tijdens cursus
We hopen natuurlijk dat je nu weet hoe je in verschillende situaties een plugin op de beste manier kan installeren. Dit stap voor stap in je eigen omgeving uitvoeren heeft natuurlijk een hoop voordelen, maar blijkt soms toch best lastig te zijn. De aanwezigheid van een professionele trainer tijdens onze WordPress cursussen kan in dat geval natuurlijk altijd uitkomst bieden. Ook hebben we individuele trainingen zowel fysiek als online die we helemaal op maat kunnen maken aan de hand van jouw wensen.
Conclusie
We hebben je hier alle manieren laten zien om een plugin te installeren. Het moet dus geen probleem meer zijn om je website uit te gaan breiden met alle benodigde extra´s. We hebben daarom meteen een mooie verzameling met beste plugins voor je gemaakt. Verder kan je bijvoorbeeld hier een assortiment nuttige plugins voor bloggers vinden.
De uitbreidbaarheid is zonder twijfel een van de grootste krachten van WordPress, dus nu kan je daar optimaal gebruik van maken. Korte vragen en opmerkingen kan je hieronder met ons delen, dan heb je altijd snel een antwoord terug.
Geef een reactie