Er zijn in het WordPress archief ontzettend veel plug-ins te vinden die sociale media icoontjes toevoegen aan je website.
De meeste WordPress gebruikers zijn zich er helaas vaak niet van bewust dat deze icoontjes de website enorm kunnen vertragen.
De informatie moet immers vanaf een andere websites naar jouw website geladen worden. Geen probleem zou je denken, dan wachten mijn bezoekers toch gewoon wat langer?
Maar nee, helaas is dat geen goede oplossing. Deze volgende redenen geven aan waarom:
Gebruikservaring
Een vertraging van de laadtijd van de website maakt de gebruikservaring minder, waardoor bezoekers sneller afhaken.
SEO
De snelheid van de website is een belangrijk onderdeel van de berekening voor de rangschikking in de zoekresultaten van o.a. Google.
Gelukkig zijn er diverse plug-ins voorhanden die deze problemen kunnen verhelpen. De werking daarvan is grofweg te verdelen in twee groepen:
Async loading
Bij deze oplossing worden de script asynchroon geladen, d.w.z. aan het einde van de pagina. De pagina zal dus voor de gebruiker eerst worden geladen en dan pas de sociale media icoontjes. Met deze oplossing zal de totale laadtijd van de pagina niet veranderen, maar wel de ervaring voor de gebruiker. En wanneer het beter voor de gebruiker is, zal de zoekmachine het naar verwachting ook beter beoordelen. De volgende plug-ins zijn gebaseerd op dit principe: Share Center Pro Async Social Sharing WP Socializer.
Lazy-loading (ook wel soft-loading) Dit is de oplossing met de meeste impact op snelheid van de website. Eerst worden er namelijk alleen maar afbeeldingen getoond van de mogelijke sociale media kanalen. De werkelijke icoontjes worden pas geladen nadat de gebruiker een actie doet, zoals met de muis eroverheen gaan of de webpagina naar beneden bewegen. De zoekmachines zullen dus altijd de optimale snelheid meten en de gebruiker zal misschien merken dat er geen getallen bij de icoontjes vermeld staan of dat ze er iets anders uitzien dan de standaard icoontjes. Voor zover ik weet is er maar één plug-in die op deze manier werkt: WP Socialite.
Het is buiten deze oplossingen ook altijd goed om te kijken op welke pagina’s de sociale media icoontjes op jouw website actief zijn. Heel vaak staan ze op pagina’s die normaal gesproken niemand zou delen, zoals de algemene voorwaarden of de contact pagina. Meestal bieden plug-ins namelijk ook de mogelijkheid om bepaalde pagina’s uit te sluiten, maak hier gebruik van. Het komt je site ten goede.
Eventuele op- of aanmerkingen zijn altijd welkom! Zet ze hieronder, zodat de informatie ook voor alle andere bezoekers beschikbaar is.