Er zijn duizenden plugins te vinden voor WordPress en over de afgelopen jaren heb ik er veel geïnstalleerd. Van al dat uitproberen is een waardevolle collectie ontstaan van voornamelijk gratis plugins die ik graag met mijn cursisten en bezoekers wil delen.
Ik heb ze in verschillende categorieën onderverdeeld om makkelijker de juiste plug-in te vinden voor jouw toepassing. Je kan ook altijd nog de zoekfunctie van je webbrowser (Ctrl + F) gebruiken om op steekwoorden te zoeken in de beschrijvingen.
Hoewel ik met onderstaande plugins zelf geen problemen heb ondervonden is de installatie en het gebruik uiteraard op eigen risico. Gebruik het liefst zoveel mogelijk de WP dashboard zoek-en-installeer functie, want bij het zelf uploaden van plugins is je website kwetsbaarder. Gebruik ook niet te veel plugins, omdat ze jouw website behoorlijk kunnen vertragen. Check de snelheid van je site bijvoorbeeld bij GT metrix, Pingdom tools of Google pagespeed.
Laat me door middel van het formulier weten of je ook een plug-in hebt waarvan je denkt dat deze in het rijtje ontbreekt? Dan voeg ik die zo snel mogelijk toe.
Zoekmachine optimalisatie
SEO Yoast of Rankmath zijn de ideale plug-ins om de belangrijkste SEO zaken op orde te krijgen. Op dit moment is Yoast nog het beste voor Nederlandse websites. RankMath is vooral ook handig voor mensen die Elementor gebruiken.
WP External Links – Zorgt er voor dat op een eenvoudige manier alle links naar externe sites een no-follow meta tag mee kunnen krijgen. Optioneel kan er ook een icon naast de link worden geplaatst zodat de bezoeker weet dat hij je site verlaat.
Uitbreiden functionaliteit
Anthologize – Maak van je website een boek. Mogelijkheid om je bestaande content te reorganiseren en aan te vullen om er een boekvorm aan te geven.
Meten is weten
Health Check & Troubleshooting – Deze plugin is heel handig om te zien welke plugins een probleem veroorzaken. Je kan bijvoorbeeld alle plugins uitzetten, zonder dat de bezoekers dat merken.
Afbeeldingen, video en audio
WP.Smushit – is een prima manier om automatisch je afbeeldingen minder zwaar te maken d.m.v. verkleinen en compressie.
Imsanity verkleint automatisch je afbeeldingen op de door jou aangegeven max. afmeting. Goed te gebruiken met Smush.it.
Pixabay images – Handig om gratis afbeeldingen toe te voegen.
Instant images – Leuke tool om direct afbeeldingen in je posts te plaatsen. Meer dan 200 miljoen beelden met Creative Commons rechten via Unsplash, Pixabay, Pexels en Openverse.
Stock pack – Met deze plugin heb je nog meer gratis afbeeldingen tot je beschikking. De andere genoemde heb je dan zelfs niet meer nodig.
Sociaal delen
Social Media Share Buttons & Social Sharing Icons – Prima plug-in met veel mogelijkheden voor deelknoppen en volgknoppen. Inclusief Facebook like en share, Linkedin en twitter. Veel plaatsingsmogelijkheden en ook de optie om andere buttons toe te voegen, zoals bijvoorbeeld Instagram en Pinterest
Advertenties en banners
Wp-insert – uitgebreide tool voor het beheren en plaatsen van advertenties en banners. Ideaal als je thema geen mogelijkheden hiervoor bied.
Beveiliging
WordFence
Een uitgebreide plugin met Firewall, Malware Scan, and Login Security.
Backup
BackWPup of UpdraftPlus – Erg uitgebreide plug-ins met mogelijkheid om een backup te maken van zowel de database als de bestanden. Ook kan je backups inplannen naar een lokale folder, mail adres of zelfs je Dropbox.
Backend tools
Revision Control plugins – Handige tools om het aantal revisies in de hand te houden. Wanneer je veel publicaties hebt of vaak veranderingen aanbrengt zou ik zeker de best beoordeelde installeren.
Navigatie en structuur
Breadcrumb NavXT – Handige plug-in om een broodkruimelpad aan te leggen op je site
Berichten, pagina’s en reacties
Subscribe to comments reloaded – Handige plugin waarmee bezoekers die een reactie achterlaten de keuze krijgen om op de hoogte te blijven van latere reacties d.m.v. email.
Formulieren en tabellen
TablePress – Heel handig al je tabellen beheren op één plaats en invoegen met shortcode. Inclusief mogelijkheid om Excel documenten te importeren, zoekfunctie en sorteer mogelijkheden
Surveys en Polls
Quiz and Survey master – Hele uitgebreide plugin om een quiz of survey te maken.
Poll, Survey, Form & Quiz Maker – De naam zegt het al, er zitten veel handige dingen in.
Pieter zegt
Leuk overzicht. In het kade van zoekmachine optimalisatie / linkbuilding is wellicht de Webcycle plugin nog een aanrader.
Sjoerd zegt
Hoi Pieter,
Dit soort plug-ins kan ik helaas niet aanbevelen. Ze veroorzaken meestal meer schade aan rankings, dan dat ze goed doen.
Eddy Nieuwhuis zegt
Hallo,
We gaan een nieuwe site bouwen en zoeken een plugin voor het managen van cursussen. Zowel het inschrijven, als ook afhandeling, presentielijsten, herinneringen, persoonlijk portaal voor de cursist, etc. Bestaat er zo’n plugin?
Met vriendelijke groet,
Eddy Nieuwhuis
Redactie zegt
Er zijn meerdere prima leer management systemen(LMS) plug-ins voor WordPress, waaronder o.a. WPcourseware, learndash en Woo Sensei.
Inschrijven kan handmatig of in combinatie met een lidmaatschap plug-in die de financiële afhandeling voor z’n rekening neemt.
Deze oplossingen voor WordPress zijn wel vooral gericht op online trainingen, dus een presentielijst zal je hier niet snel tegen komen. Er zijn daarnaast wel “attendance list” plug-ins in omloop, maar ik denk dat je dan je doel voorbij begint te lopen.
Wanneer je dus meer iets voor managen van fysieke klassen zoekt, kan je wellicht beter kijken naar het véél minder gebruikersvriendelijke: https://moodle.org/?lang=nl
Esther zegt
Voor welke plugin hebben jullie zelf gekozen voor jullie Academy site?
En waarom vinden jullie Moodle gebruikersonvriendelijk? Wat mij bevalt aan Moodle zijn de vele functies die het systeem biedt. Maar ik begrijp dat er in WordPress vergelijkbare plugins zijn.
Redactie zegt
De grote hoeveelheid functies is juist voor online trainingen een van de dingen die het minder gebruikersvriendelijk maakt. Voor veel doeleinden heb je geen leerlingvolgsysteem, insignes, cijferlijsten of forum nodig. Verder is Moodle vergeleken met WordPress vrij slecht aan te passen qua look & feel.
Wij gebruiken WP courseware, maar Learndash of Sensei zouden voor ons ook voldoen.
Esther . zegt
Bedankt voor het antwoord – ik begrijp nu waar het vandaan komt.
Hangt er denk ik ook vanaf wat je van een LMS verlangt. Inderdaad is leerlingvolgsysteem, forum e.d. vaak helemaal niet nodig. Ik ken echter ook organisaties die juist hierom voor Moodle hebben gekozen. 🙂
Redactie zegt
Hangt inderdaad sterk van de vereisten af;
Moodle is een dedicated LMS en heeft dus alles daarvoor al ingebouwd.
WordPress is het meest uitbreidbare publicatieplatform ter wereld en heeft daarom ook voor al die functies uitbreidingsmodules beschikbaar.