Helaas komt het best vaak voor dat de bouwer van een plugin zich na een tijd niet meer bekommerd over zijn gemaakte plugin.
Deze verouderde plugins kunnen de stabiliteit van je website en de compatibiliteit met andere plugins nadelig beïnvloeden.
Het is dus belangrijk dat je schadelijke eenvoudig kan opsporen en WordPress plugins kan verwijderen.
Hoe kan kan ik de verouderde plugins vinden?
Het eerste kenmerk van verlaten plugin is het uitblijven van updates en het niet meer reageren op ondersteuningsvragen. Voor een klein aantal plugins kun je dit nog eenvoudig handmatig controleren, maar bij veel plugins zou het fijn zijn wanneer hier een automatische oplossing voor is.
Welke automatische oplossingen zijn hiervoor?
WordPress zou geen WordPress zijn wanneer ook voor deze taak geen plugin zou zijn, dus die zijn er.
Ironisch genoeg zijn die op het moment van schrijven zelf ook allemaal behoorlijk verouderd. Omdat het een check-up betreft hoeft de plugin maar kort actief te zijn en kan deze daarna weer worden verwijderd:
Hoe spoor je verouderde en verlaten WordPress plugins op?
Installeer één van bovenstaande plugins en begin met controleren.
Dan zal bij Vendi abandoned plugins check tijdens het installeren duidelijk in rood worden aangegeven wanneer deze te lang geleden is bijgewerkt. In het overzicht van geïnstalleerde plugins is ook te zien zijn hoe lang geleden de plugins zijn bijgewerkt. De mogelijke verlaten plugins worden in rood aangegeven, de rest in groen:
Bij Plugins Last Updated Column komt er bij het overzicht van de geïnstalleerde plugins een kolom bij met kleurcodes, zoals hier te zien is:
De kans dat de roodgekleurde plugins zijn verlaten door de ontwikkelaar vrij groot, zeker wanneer de plugin al meerdere jaren niet is bijgewerkt.
Ook hier geldt dat de plugin het liefst in de afgelopen 6 maanden nog is bijgewerkt door de ontwikkelaar.
Er zijn trouwens enkele uitzonderingen die nooit zijn bijgewerkt omdat het “gewoon” vanuit veiligheidsperspectief niet nodig was. Toch zou ik voor deze gevallen dan ook adviseren om te gaan kijken naar een alternatief. De ontwikkelaar heeft dan namelijk niet eens de moeite genomen om de informatie bij te werken.
Wat te doen na het vinden van de verouderde plugins
Je zou na het constateren van de verouderde plugins het beste zo snel mogelijk gaan kijken of er een vervangende plugin voorhanden is die dezelfde functionaliteit kan bieden en deze “ernaast” installeren. Dit betekent trouwens meestal wel dat er wat werk aan de winkel is om deze nieuwe plugin te leren kennen en zo in te stellen dat deze hetzelfde doet of hetzelfde laat zien als de oude.
Hoop hiermee je website weer een stuk veiliger te hebben gemaakt. Wanneer je zelf nog andere ideeën of manieren hebt gevonden hoor ik dat natuurlijk graag.
Geef een reactie