Bij het installeren van sommige plugins wordt er gevraagd om een API-sleutel voor WordPress. Denk aan plugins voor afspraken of evenementen waarbij synchronisatie met Google kalender nodig is, waar vertalen met Google translate wordt gebruikt, of natuurlijk de populaire Google Maps plug-ins van WordPress.
Sinds 11 juni 2018 is een Google API-sleutel zelfs vereist om een Google kaartje te laten zien op je website. De instellingen die je bij Google moet doen om zo’n API-sleutel te bemachtigen zijn helaas best ingewikkeld.
Omdat het ook niet voor iedereen interessant is behandelen we dit niet in onze uitgebreide gratis WordPress handleiding, maar hebben we voor jou deze stap-voor-stap handleiding gemaakt voor de meest voorkomende API’s van WordPress
Inhoudsopgave
Wat is een API-sleutel voor WordPress?
Eenvoudig uitgelegd is het een digitale sleutel die je aanmaakt voor een andere partij (zoals bijv. Google). Met deze sleutel kan deze externe partij dan zonder jouw aanwezigheid met jouw website communiceren.
Je geeft dus als het ware goedkeuring om in en uit te lopen en de dingen te doen die nodig zijn voor het onderdeel(meestal een plugin) waarmee je de sleutel hebt gekoppeld.
Koppel dus alleen plugins en partijen die je vertrouwd, want het zou anders een veiligheidsrisico kunnen meebrengen. Google is de meest gebruikte leverancier van API-sleutels en in die zin wel te vertrouwen, dus geen zorgen daarover.
Om een Google API-sleutel te maken, heb je wel een Google account nodig. Een Google account kan je hier aanmaken via de website van Google. Hier staat eventueel uitgelegd hoe je dit account aanmaakt.
Google reCaptcha sleutel voor WordPress aanmaken
Om een Google reCaptcha key aan te maken doorloop je de volgende stappen:
- Ga naar de Google reCaptcha site
- Klik vervolgens in de bovenbalk op “Admin Console“
- Log (indien nodig) in met je Google account
Je krijgt nu het volgende scherm te zien:
- Vul in dit formulier bij labelen een naam in voor je sleutel die je makkelijk herkent, zoals je domeinnaam
- Kies dan de versie van reCaptcha je wil gebruiken
Kies liefst de hoogste versie V3+, maar controleer voor de zekerheid de documentatie van de plugin die je wil koppelen welke versie wordt ondersteund - Bij domeinen voer je de websites in waarvoor reCaptcha actief moet worden
- Daarna kan je klikken op “Verzenden”
Je krijgt dan het volgende scherm te zien:
Kopieer nu de geheime sleutels en plak ze in de betreffende velden van je WordPress plugin of WordPress thema.
Proficiat! dan zal vanaf dit moment reCaptcha op je website werken. Wanneer het niet werkt kan je het nogmaals proberen, of contact opnemen met de maker van de plugin.
Andere Google API-sleutels
Google Maps Sleutel voor WordPress
Klik op deze link om naar de juiste plek bij Google te gaan voor een Google Maps Sleutel. Wanneer je niet bent ingelogd, zal je moeten inloggen met het juiste Google account. Wanneer je meerdere accounts beheerd zal je mogelijk moeten wisselen naar het gewenste Google account.
Ga nu verder naar “Stappen die je moet doorlopen” en doorloop de stappen, maar let goed op en volg dan alleen de delen voor Google Maps.
Google Kalender API-sleutel voor WordPress
Klik op Google kalender om de aanvraag van de kalender te starten. Wanneer je niet bent ingelogd, zal je moeten inloggen met het juiste Google account. Wanneer je meerdere accounts beheerd zal je mogelijk moeten wisselen naar het gewenste Google account.
Doorloop nu de volgende stappen, maar let goed op en volg dan alleen de delen voor Google kalender.
Stappen die je moet doorlopen
1️⃣ Bovenin staat een optie om een bestaand project te selecteren voor het geval je er al een eerder had aangemaakt. Anders zal je een nieuwe moeten aanmaken(dat kan zo vaak als je wilt).
Deze afbeelding laat een voorbeeld voor de Google maps API zien, voor de kalender API is die vrijwel gelijk, maar staat er uiteraard “Google calendar API” in plaats van Maps, Javascript, Geocoding, etc. etc.
2️⃣ Klik nu op Akkoord en doorgaan om het account aan te maken;
3️⃣ Wanneer je hebt aangegeven een nieuw project te willen maken krijg je het volgende scherm waar je een naam moet ingeven voor het project. Klik dan op Maken.;
Organisatie en/of locatie hoef je alleen aan te geven wanneer het Google account is gekoppeld aan een bedrijf, dus in dit voorbeeld laat je “Geen organisatie” staan;
4️⃣ Selecteer nu het project dat je hebt aangemaakt en klik dan op Doorgaan;
Voor Google Maps API
Let er op dat inderdaad er meerdere API’s worden aangeven voor een Google Maps API (geel gekleurde namen) .
NB: de genoemde Google Developer Console link moet automatisch de juiste API’s aanmaken voor Google Maps. Maar mocht je ze toch handmatig willen aanmaken, ga dan naar het Bibliotheek menu en activeer dan: Google Maps Javascript API, Google Places API Web Service, Google Maps Geocoding API, Google Maps Directions API, Google Maps Geolocation API.
Voor Google kalender API
Voor een Google kalender API moet er het volgende staan:
NB: de eerder genoemde Google Developer Console link moet automatisch de juiste API aanmaken voor Google Kalender. Maar mocht je ze toch handmatig willen aanmaken, ga dan naar het Bibliotheek menu en activeer dan de “Google Calendar API”.
5️⃣ Verander eventueel de naam op de API-sleutel pagina en geef aan voor welk doel de sleutel gebruikt gaat worden. Voor een website geef je dus aan op welke pagina’s van jouw website de sleutel gebruikt mag worden. In het voorbeeld staan “*” ervoor en erna, dat is om het tonen van het kaartje op alle pagina’s mogelijk te maken. Klik nu op Maken:
6️⃣ Als het goed is krijg je nu een pagina te zien met de API-sleutel die er zo uitziet:
7️⃣ Kopieer de API-sleutel met rechtermuisknop kopieren of door te klikken op het icoontje rechts in het veld (de “kleine A4-tjes”) en plak deze dan op de daarvoor bestemde plaats in het controlepaneel van je website.
Facturering inschakelen
Wanneer je de sleutel hebt aangemaakt zal je ook nog facturering moeten inschakelen, anders werkt het nog steeds niet.
Geen zorgen, want je ontvangt van Google $200 dollar gratis credits elke maand. Dat is voldoende om 28.000 keer het kaartje op te roepen, dus voor de meeste websites ruim voldoende zijn om zonder extra kosten een Maps kaartje aan te bieden.
Je merkt het trouwens vanzelf wanneer facturatie niet is ingeschakeld, want dan komt er een melding dat de pagina niet goed kan worden geladen, of er verschijnt een tekst als “Uitsluitend voor ontwikkelingsdoeleinden” of “For development purposes only” over je Google maps kaartje.
Het inschakelen gebeurt via de Ontwikkellaarsconsole, via de optie Facturering onder het 3-streepjes menu:
Meestal is er ook nog een andere klikbare tekst die je naar de facturering brengt., zoals deze aanbiedingstekst:
Het was op het moment van schrijven trouwens nodig om tijdens het instellen van de facturering creditcard gegevens in te vullen, maar inmiddels is het wel mogelijk bankgegevens in te vullen.
Dit kan wanneer je je aanmeldt voor het Google Cloud Platform, dus een creditcard is in principe niet meer verplicht. Controleer dit door de invulvelden te checken op de aanwezigheid van IBAN informatie.
Tip
Wanneer je geen creditcard hebt kan je eventueel een prepay creditcard gebruiken, zoals die van N26 of Skrill. Deze prepay kaarten zijn op het moment van schrijven voldoende om de facturering in te stellen.
Invoeren API-sleutel in WordPress
Dit benodigde invulveld is meestal te vinden bij de instellingen van de plug-in of thema dat je hebt gebruikt. In de meeste andere gevallen kun je het terugvinden bij de thema-instellingen.
Wanneer je het invulveld echt nergens kan vinden, dan kan de volgende plug-in heel handig zijn voor Google Maps. Bij de instellingen van deze plug-in via het WordPress dashboard tref je dan het invulveld aan waar je de API-sleutel kan ingeven(liefst via kopiëren en plakken).
Slotwoord
Hoop dat je veel hebt aan deze stap-voor-stap handleiding.
Je kan hiermee een API-sleutel voor je WordPress website bemachtigen voor zowel Google reCaptcha, Google Maps als Google Kalender. Mogelijk voegen we in de toekomst nog meer API’s toe, maar dit zijn de meest gebruikte. Het principe is trouwens vrijwel gelijk voor alle API’s, dus wanneer je bovenstaande volgt zal je er dan ook wel uitkomen.
Laat hieronder maar weten wat je ervan vindt, wanneer je nog iets mist, wil toevoegen of tegen een probleem bent aangelopen. Omdat Google regelmatig dingen aanpast is het ook mogelijk dat bepaalde schermen er anders uitzien. Wanneer dit het geval is hoor ik dit natuurlijk ook graag, zodat we deze pagina voor iedereen up-to-date kunnen houden?
kreukniet zegt
Jammer, dat je een creditcard moet hebben, kan nu geen api sleutel invoeren, moet het laten doen want ik snap hier geen bal van.
Jammer moet een andere oplossing vinden.
Redactie WLT zegt
Beste Koos, ze maken het inderdaad niet heel makkelijk.
Gelukkig is er ook een andere manier zonder creditcard.
Hoe je op die manier een kaart of routebeschrijving insluit lees je onderaan die pagina.
Corine Westerlaken zegt
Ik heb de Facturering voor de api-key tbv Places ingesteld en inmiddels ook al een bedrag van Google ontvangen (zakelijke rekening).
Als ik nu weer naar Facturering in Google Console ga, krijg ik de melding: U bent geen beheerder van een factureringsaccount.
Kies ik voor Factureringsaccount maken, zie ik wel alle gegevens die ik heb ingevuld en bij het bankrekeningnummer: niet geverifieerd.
Ga ik naar pay.google.com (zoals in de mail staat), zie ik nergens een mogelijkheid om de verificatie in te voeren.
Heeft u enig idee wat ik moet doen om het werkende te krijgen?
Vast bedankt voor het beantwoorden.
Redactie WLT zegt
Vermoedelijk ben je ook ingelogd met een ander Google account, dit kan je zien door rechts bovenaan te klikken op het rondje met letter of afbeelding.
Maar wanneer Places nu gewoon werkt zonder problemen zou ik me verder daar geen zorgen over maken.