Zodra je met WordPress aan de slag gaat loop je zonder twijfel tegen de volgende vraag aan:
Wat is een WordPress plugin? Vaak lees je dat je er een moet hebben, maar tegelijkertijd dat ze gevaarlijk zijn en de website langzaam kunnen maken. Het wordt hoog tijd om hier wat duidelijkheid over te scheppen.
We hebben ook nog een uitgebreide handleiding voor het installeren van plugins.
Inhoudsopgave
Wat doet een plugin?
Een plugin is simpel gezegd een uitbreiding van je website. Een stukje extra code die je aan je website toevoegt waardoor er een of meerdere mogelijkheden bijkomen. Het zijn vaak handige gereedschappen om je website te beheren, maar het kunnen ook dingen zijn om bijvoorbeeld de vormgeving aan te passen.
Wat voor plugins bestaan er?
Er zijn plugins voor vrijwel alles. Denk bijvoorbeeld aan sneeuwvlokjes op je website tot een volledige webshop, of virus bescherming met firewall tot een WhatsApp button toevoegen aan WordPress, vrijwel alles is denkbaar en gratis verkrijgbaar.
Het is dus ook meteen een van de grootste voordelen van WordPress, want er bestaan meer dan 50.000 plugins die je gratis kan gebruiken. Er is zelfs een officiële WordPress bewaarplaats waar je rustig kan bladeren door alle plugins. Daarnaast bestaan er ook nog duizenden premium plugins die je kan kopen.
Wat zijn de voordelen van plugins
De voordelen zijn waarschijnlijk al wel duidelijk voor je, maar we zullen ze toch nog even uitlichten.
- Nieuwe WordPress functies en tools “direct van de plank” halen en gebruiken
- Er is een enorme hoeveelheid (50.000+) en verscheidenheid aan plugins
- De gratis versie is meestal toereikend, maar anders is er tegen een (meestal geringe) betaling een uitgebreidere versie beschikbaar
Nadelen van WordPress plugins
Je hebt dus een enorme berg uitbreidingen tot je beschikking. Dat klinkt goed, maar toch kleven er ook een aantal nadelen aan plugins. Een van de nadelen is dat ze door heel veel verschillende programmeurs zijn gemaakt en bovendien zijn het natuurlijk “ook maar” mensen.
Vertragende plugins
De ene programmeur is niet even goed als de andere en dat kan een impact hebben op de snelheid van de plugin.
Onveilige plugins
De veiligheid in principe volledig gewaarborgd door de aanmeldprocedure van de WordPress bibliotheek.
Om een plugin toe te voegen moet de ontwikkelaar namelijk een officiële weg bewandelen en wordt de plugin flink aan de tand gevoeld. Zo wordt er o.a. gekeken naar virussen, Trojaanse paarden en malware. Verder wordt er ook gekeken naar ongewenste reclame en het schenden van privacy. Op het moment van installeren kan je er dus vanuit gaan dat de plugin veilig is.
Plugins hebben updates nodig
Plugins moeten doorgaans regelmatig updates krijgen om compatibel te blijven met WordPress, andere plugins en thema´s, anders kunnen er na verloop van tijd toch problemen optreden. Wanneer de beheerder van de website namelijk verzuimt om de plugins regelmatig te updaten kan het zijn dat er op een later moment dus toch een compatibiliteitsprobleem of veiligheidslek ontstaat.
Verlaten plugins
De maker van een plugin kan ook met andere prioriteiten te maken krijgen, of bijvoorbeeld voor een andere carrière kiezen. Hierdoor is er geen tijd meer om de plugin te onderhouden, de ontwikkelaar heeft de plugin dan “verlaten”.
Dit betekent dat er ook geen updates meer komen, waardoor na verloop van tijd problemen kunnen ontstaan. Het is dus vooral bij oudere websites(1+ jaar) belangrijk om te checken op verouderde en verlaten plugins.
Wat zijn de standaard plugins van WordPress?
Wanneer je een nieuwe WordPress website installeert zitten er al meteen twee plugins standaard in. Allereerst de Hello Dolly plugin die geen praktisch nut heeft, maar Louis Armstrong liefhebbers wel een glimlach kan geven. Het laat namelijk bovenaan de beheerderspagina zijn songteksten verschijnen.
Verder zal je ook de Akismet plugin aantreffen. Dit is een antispam plugin die best handig is om spam tegen te houden op de website.
WordPress blijft trouwens ook prima werken zonder plugins. Je kan de twee “standaard” plugins dus zonder problemen verwijderen. Mocht je ze toch ooit nog nodig hebben, dan kan je ze altijd weer toevoegen. Dat is het gemak van WordPress.
WordPress widgets zijn toch ook plugins?
Dit is een misverstand dat we best vaak terug horen. Dit is ook best begrijpelijk, omdat je door de installatie van een plugin wel nieuwe widgets kan krijgen. Widgets zijn zelf dus geen plugins, maar ze kunnen wel “in een plugin zitten”. Omdat widgets ook “in een thema kunnen zitten” zijn het dus zeker geen plugins.
Hoe krijg ik meer plugins?
Het verkrijgen van plugins is helemaal niet moeilijk en kan op verschillende manieren gebeuren. Alles hierover vind je in onze handleiding WordPress plugin installeren. Hou het aantal wel onder de twintig, want te veel plugins kunnen je website trager maken.
Wat is een WordPress plugin mogelijk nog meer?
We hopen dat je met deze informatie een antwoord hebt gekregen op de vraag wat is een WordPress plugin? Mocht er toch nog iets niet duidelijk zijn, of wil je nog meer weten? Kijk dan naar onze gratis uitleg hoe WordPress werkt, of anders kan je hieronder natuurlijk ook altijd je vraag achterlaten.
Tijdens de WordPress cursus voor beginners kan je leer je al in een dag de basis van WordPress. We gaan daar in een kleine groep onder begeleiding van een ervaren trainer natuurlijk ook nog dieper in op het onderwerp plugins.
Geef een reactie