Veel van onze cursisten vragen om SEO tips over hoe je meer internetverkeer naar je website kan halen.
Het gebruik van Google search console in combinatie met een aantal andere zaken kan je hierbij flink helpen.
In dit artikel laten we zien hoe je jouw WordPress website stap-voor-stap kan toevoegen aan Google Search Console.
Een belangrijke stap hiervoor is om WordPress toe te voegen aan Google Search console. (voorheen Google Webmaster Tools)
Wat is Google Search Console?
Google’s Search Console is een set van gereedschappen die worden aangeboden door Google om mensen een inzicht te geven over hoe de pagina’s van de website in de zoekmachine presteren.
Het laat rapporten en data zien waarmee je kan zien hoe de verschillende pagina’s verschijnen in de zoekresultaten voor welke zoekwoorden.(ideaal dus om te zien hoe goed je scoort in Google)
Het laat je ook zien hoe vaak je website bekeken wordt en hoe goed hij presteert. Deze data kan helpen om je oudere artikelen te verbeteren, nieuwe webpagina’s te maken en een content-strategie te ontwikkelen voor je website.
Google’s search console stelt je ook in staat om een XML sitemap in te dienen van je website, om URL’s uit te sluiten en om andere belangrijke info te laten zien van je site. Het stelt je bijvoorbeeld ook op de hoogte wanneer er een probleem is met je site wanneer Google je pagina maar niet wilt opnemen in de zoekresultaten.
Hoe je jouw WordPress website kan toevoegen aan Google Search Console
Ga naar Google search console en log in met je Google account. Na het inloggen kun je de URL van de site invullen en op de toevoeg knop drukken.
Op het volgende scherm wordt er gevraagd om aan te tonen dat je inderdaad de eigenaar bent van de site. Je kan een HTML bestand toevoegen door middel van FTP of je kunt klikken op de Alternatieve methode om een HTML-metatag te verkrijgen die je toe kan passen op de WordPress site.
Om de meta tag makkelijk toe te voegen aan de site kun je bij WordPress voor het gemak eventueel de Insert Headers en Footers plug-in installeren. Hier lees je meer over plugins installeren. Kopieer dan de HTML-tag informatie die bij de Search console tool te zien is, het zal er ongeveer zo uit zien:
Ga nu naar instellingen » Insert Headers en Footers plak de HTML-tag informatie in het veld “Scripts in header”. Sla je veranderingen op en ga terug naar de Google Search console website en klik op de Verifieer knop.
Koppelen met SEO plug-in
Je kunt er ook voor kiezen om de Yoast SEO plug-in te gebruiken in plaats van de Headers & Footers plug-in. Hiervoor kan je dezelfde verificatie sleutel bij het onderdeel HTML-metatag kopiëren en het plakken in het betreffende veld van de WordPress SEO plugin. Klik hiervoor op SEO in je WordPress admin balk en scrol naar het onderdeel Algemeen:
kies dan het tabblad Webmaster Tools om de unieke sleutel in te voeren(gehele HTML-metatag is prima):
Sla nu je veranderingen op en ga terug naar Google Search console om je site te verifiëren. Klik hiervoor op knop met opschrift “controleren”.
Maak de data optioneel zichtbaar binnen je website
De plug-in van Yoast kan ook binnen jouw website informatie verschaffen over hoe en wanneer pagina’s worden gevonden en geïndexeerd door Google. Wanneer je dit op prijs stelt kun je de data beschikbaar maken door de code van hierboven nogmaals te plaatsen. Let er wel op dat je nu enkel de lange code tussen de aanhalingstekens gebruikt. Het is daarom eenvoudiger om de knop “Google-autorisatiecode verkrijgen” te gebruiken:
Volgende stappen
Wanneer je jouw website hebt geverifieerd is het eerstvolgende wat je moet doen de XML map toevoegen. Hiermee zorg je ervoor dat alle pagina’s van je website zo snel mogelijk getoond gaat worden in de zoekresultaten.
Heb je nog geen sitemap of weet je niet wat een sitemap is? Bekijk dan onze handleiding over hoe je een XML sitemap kan maken in WordPress.
Nadat je een XML sitemap hebt toegevoegd kan het nog wel even duren voordat je te zien zal zijn in de Google zoekresultaat pagina’s. Deze duur is o.a. afhankelijk van hoeveel concurrenten er zijn voor het onderwerp van de zoekopdracht.
Hoop dat dit artikel je heeft geholpen. Laat je vragen en opmerkingen hieronder achter, we proberen altijd snel te reageren.
Geef een reactie