WordPress beveiligen is makkelijker dan je zou denken. Het is namelijk van zichzelf al heel veilig, maar verkeerde instellingen kunnen de WordPress security wel een stuk zwakker maken.
Dit is waarschijnlijk ook de reden dat zoveel websites van kleine zelfstandigen zo slecht beveiligd zijn. Driekwart van deze ondernemers maakt bovendien geen backup, waardoor er bij een gehackte website vaak niks meer valt te repareren.
Stappenplan WordPress beveiligen
Updates
Zorg dat je regelmatig de updates van WordPress en plug-ins uitvoert. Bovenin je dashboard kun je zien of er een nieuwe update is en die is normaal gesproken na enkele klikken uitgevoerd.
Check ook regelmatig of je verlaten of verouderde plugins in je website hebt. Zoek in dat geval dan liever een alternatief via de WordPress plugin bewaarplaats.
Inlognaam veranderen
Wanneer je inlognaam “admin” is, dan geeft dit helaas een groot veiligheidsrisico. Lange tijd is namelijk dit als standaard gebruikt en daarom ook bekend bij hackers, daarmee is dus al meteen de helft van je inloggegevens bekend. Dit is gelukkig eenvoudig op te lossen met de plugin Username Changer.
Schermnaam instellen
Zorg dat de schermnaam die getoond wordt op de website nooit gelijk is aan de username.(gebruikersnaam) De schermnaam is eenvoudig te achterhalen en staat helaas als standaard ingesteld op de username. Kies een andere schermnaam via het keuzelijstmenu bij “Schermnaam(zoals getoond op de website)”. Indien nodig kan je eenvoudig een nieuwe schermnaam aanmaken onder “Schermnaam(verplicht)”, dan komt deze ook beschikbaar in het keuzelijstmenu.
Controleer deze instellingen via het Dashboard > Gebruikers > Je profiel
of Dashboard > Gebruikers > Alle gebruikers
Inlogpogingen limiteren
Installeer een plugin om het aantal inlogpogingen te beperken, dan kunnen hackers niet ongelimiteerd proberen in te loggen. Gebruik bijvoorbeeld Loginizer om de WordPress security te verbeteren.
Automatische backup
Zorg zelf voor een deugdelijke automatische backup. Neem hiervoor bijvoorbeeld UpdraftPlus of BackWPup, deze kunnen de backup eventueel ook nog in een map van je Dropbox zetten.
Laat in het formulier hieronder gerust weten hoe jij omgaat met de beveiliging van je website. Ook andere tips of reacties zijn van harte welkom, alvast bedankt!
Geef een reactie