De WordPress inlognaam veranderen is iets wat veel WordPress gebruikers “eng” vinden. Tegelijkertijd zijn er nog heel veel WordPress websites die een te eenvoudige inlognaam gebruiken.
Het goede nieuws is dat dit vrij eenvoudig is aan te passen, dus geen reden meer om dit langer uit te stellen. De 2 makkelijkste manieren vind je hieronder.
Waarom je inlognaam veranderen?
Een van de belangrijkste redenen om je inlognaam(gebruikersnaam) te veranderen is de veiligheid. Helaas zijn er nog veel WordPress gebruikers die het standaard “Admin” wachtwoord nog gebruiken.
Deze gebruikersnaam stond lange tijd als standaard ingesteld tijdens een nieuwe installatie van WordPress. Helaas weten hackers en ander tuig dit ook en is dit het eerste wat zij zullen proberen om in jouw WordPress dashboard te komen.
Inlognaam veranderen met nieuwe gebruiker
Je kan als beheerder gelukkig altijd in het onderdeel gebruikers een nieuw”Admin” gebruiker aanmaken met de gewenste loginnaam. Wanneer je dan uitlogt en met deze nieuwe naam inlogt kan je de oude gebruikersnaam verwijderen. Je doorloopt daarbij de volgende stappen;
- Ga naar Gebruikers → Alle gebruikers en controleer in de kolom “E-mail” of je voor de nieuwe gebruiker hetzelfde email adres wil gaan gebruiken. Zo ja, bewerk dan het email adres van de “oude” gebruiker, anders kan je zo dadelijk geen nieuwe gebruiker aanmaken. (toevoegen van een cijfer of letter is al voldoende)
- Maak nu een nieuwe gebruiker aan met de de gewenste instellingen. Let hierbij vooral goed op dat je de “admin” rol kiest. Vul het liefst ook de (niet verplichte) velden naam en achternaam in, want dat geeft direct het extra veiligheids-voordeel dat de schermnaam anders is dan de naam getoond op de website;
- Wanneer je ingelogd bent onder de oude gebruikersnaam zal je nu moeten uitloggen;
- Log dan in met de nieuwe inloggegevens die je aan hebt gemaakt of je zijn toegestuurd;
- Nu is het tijd om de oude gebruiker te verwijderen. Wanneer je dit liever niet doet, kan je eventueel ook de rol van die gebruiker verlagen naar bijvoorbeeld redacteur. Bij een onveilige gebruikersnaam heb je uiteraard geen keus;
- Wanneer je de gebruiker gaat verwijderen zal gevraagd worden wat er moet gebeuren met de inhoud van deze gebruiker. Deze inhoud bestaat uit pagina’s, berichten, etc. In de meeste gevallen wil je de website houden zoals deze is, dus kies je voor de optie “Inhoud koppelen aan”. Wanneer je dan daar je nieuwe inlognaam kiest zal alle inhoud van je oude account overgeheveld worden naar je nieuwe account;
- Klaar!
Inlognaam veranderen met plug-in
Natuurlijk heeft WordPress ook voor dit doel een plug-in. De zogenaamde Username Changer plug-in is misschien nog makkelijker dan eerdergenoemde methode. Let hierbij wel op dat de laatste datum van bijwerken niet te lang geleden is en ook dat er nog flink veel actieve installaties zijn.
Na installatie zijn de instellingen van deze plug-in terug te vinden onder Gebruikers → Username Changer.
Doorloop nu de volgende stappen;
- Klik op “Current Username” om de huidige gebruikersnaam te selecteren;
- Vul de gewenste nieuwe gebruikersnaam in bij “New Username”;
- Door op “Save Changes” te klikken voer je nu de gewenste wijzigingen door;
- Klaar!
Denk er wel om dat je opnieuw zal moeten inloggen wanneer je ingelogd was met de oude gebruikersnaam.
Nawoord
Hopelijk is er nu geen reden meer voor drempelvrees en kan je jouw website nu een stuk veiliger maken.
Plaats gerust je eigen tips, trucs, vragen of reacties hieronder achter. Alvast bedankt en Happy WPress-ing!
Geef een reactie