Wanneer je begint met de vormgeving van je website kom je al snel de term WordPress child theme (kinder thema) tegen. Wat is dat nou? hoe maak je het en heb je het eigenlijk wel nodig? dat en meer weet je na het lezen van dit artikel.
Wat is een child theme?
Zoals je waarschijnlijk weet bestaat een thema vooral uit de vormgeving, zeg maar het jasje van de website. Denk daarbij vooral aan de lay-out (vlakken indeling) en de breedte van de website, maar ook aan lettertypen, kleuren, schaduwen en andere effecten.
Nu zijn dat vaak dingen die je net iets anders zou willen hebben, maar daar is vaak geen regelpaneel voor aanwezig binnen de instellingen van het thema. In dat geval zal je dat met code (CSS of PHP) moeten aanpassen en daarvoor is het kinderthema heel geschikt. Je moet dus wel deze code beheersen, of anders de kant en klare code via een betrouwbare bron bemachtigen.
Heb ik wel een child theme nodig?
Meestal niet, omdat je meestal via de instellingen van het thema en de hulp van wat plug-ins alles al voor elkaar kan krijgen. Wanneer je dus iets wil veranderen zoek je eerst in de instellingen van het thema (Customizer) en zal je meestal geen WordPress child theme nodig hebben.
Het kinderthema is enkel bedoeld voor dingen die met de standaard regelpanelen niet lukken. Voor ontwikkelaars en webdesigners is het gebruik van code vaak makkelijker dan de regelpanelen, daarom kiezen zij vaak direct voor een child theme.
Het voornaamste doel van een kinderthema is om de standaard gedragingen van het thema te overrulen met eigen voorkeuren door het gebruik van code.
Kan die code niet gewoon in het thema zelf?
Na het bovenstaande hoor ik je denken: waarom kunnen die aanpassingen niet gewoon in het thema dat ik gebruik. Op zich kan dat wel, maar het probleem zit in de updates van het thema.
Bij WordPress wordt namelijk bij een update het volledige thema overschreven, dus ook de wijzigingen die je zou hebben aangebracht in het thema. Je wil dus de wijzigingen niet in het thema, maar op een veilige plek apart van het thema bewaren.
Eenvoudiger zonder child theme
CSS
De taal CSS wordt gebruikt door vrijwel alle websites in de wereld en dus niet alleen WordPress. Je kan er mee alle onderdelen van elke website stijlen (vormgeven), dus het is een erg krachtige en breed toepasbare taal.
Sinds versie 4.7 (2016) is het met WordPress mogelijk om aanpassingen met CSS direct toe te passen los van het thema.
Bijkomend voordeel is dat je direct kan zien wat de code doet voordat je het live zet voor de bezoekers van je website.
Deze optie is te vinden via de Customizer in het onderdeel Extra CSS (onderste menu item).
Daarna kom je in een veld waar wat algemene informatie wordt gegeven over CSS, dit kan je sluiten door op Sluiten/Close te klikken. Daarna zie je een leeg vlak waar je de gewenste CSS code kan plaatsen:
Veel mensen kennen deze functie nog niet en bovendien kom je tussen alle adviezen op internet vaak tegen dat je echt een child theme moet maken, maar dat is dus achterhaald en voor het gebruik van CSS helemaal niet meer nodig.
Er bestaan trouwens al langere tijd oplossingen om de CSS stijlen (vormgeving) aan te passen, vaak met nog extra functies om het stijlen makkelijker te maken. Je kan hiermee ook relatief makkelijk deze vormgeving taal van internet gaan beheersen.
Kijk daarvoor bijvoorbeeld naar:
- SiteOrigin CSS (gratis)
- Microthemer (gratis/betaald)
- CSS Hero (betaald)
PHP
Voor het gebruik van PHP code is het gebruik van een child theme nog wel een goede optie, maar voor het gebruik van deze scripttaal is voor de meeste mensen niet nodig en zelfs af te raden omdat het zeer foutgevoelig is. Een puntje of haakje vergeten en de website zal het niet meer doen.
Wanneer je een stukje kant en klare code hebt bemachtigt voor een wijziging die je absoluut nodig hebt zou ik daarom liever een plug-in adviseren. Hierdoor is er minder risico op fouten en hou je beter overzicht over wat je hebt aangepast.
Toch liever wel een child theme?
Natuurlijk geen enkel probleem om er toch een te maken. De makkelijkste manier hiervoor is om (natuurlijk weer) een plug-in te gebruiken. De plug-in kan je overigens na gebruik weer verwijderen, omdat deze daarna niet meer nodig zal zijn. Een van de beste plug-ins van dit moment is:
Maar anders kan je natuurlijk altijd de meest actuele status hier checken en de best beoordeelde van dat moment kiezen.
Hoewel het aanmaken van een WordPress kinder thema met deze plug-in op zich niet zo moeilijk is, zullen we wanneer er genoeg mensen om vragen mogelijk nog een keer het gebruik van zo´n plug-in uitleggen op deze website. Laat dus vooral je reactie hieronder horen!
Geef een reactie