Nu je weet waar je op moet letten bij het kiezen van het thema, is het nu tijd om te ontdekken waar je jouw ideale WordPress thema kan zoeken.
We behandelen zowel een gratis thema vinden, als een WordPress thema kopen. Alle voor- en nadelen leggen we uit, zodat je in staat zal zijn om zo snel mogelijk het perfecte thema te vinden.
Deze serie behandeld de belangrijkste dingen waar je op moet letten om de beste keuze te maken bij het kiezen van een nieuw WordPress thema:
- Waar moet je op letten bij het kiezen van een thema?
- Waar kan je een WordPress thema vinden?
- Welk thema gebruikt die mooie website?
- WordPress thema installeren
- Beste WordPress thema´s van dit moment
Inhoudsopgave
WordPress thema zoeken
Gratis voor geïnstalleerde thema’s
Veel gebruikers vergeten dat WordPress zelf al een aantal thema’s heeft ingebouwd. Hoewel deze thema’s niet erg uitgebreid zijn, is het meestal mogelijk om deze met plug-ins of code aan te passen en uit te breiden tot wat je voor ogen had.
Hou er rekening mee dat deze zogeheten Twenty-thema’s erg basic zijn en je kan ze alleen uitbreiden met plug-ins of code.
Kijk daarom in eerste instantie in het Dashboard via Weergave > Thema’s > Nieuwe toevoegen of je daar een mooi gratis WordPress thema zoeken.
Kijk dan vooral onder het tabblad “Populair”, want die thema’s zijn gesorteerd op populariteit, dus daarom meestal ook beter van kwaliteit.
Wanneer je met je muis over de afbeelding van een thema beweegt kan je de Themadetails bekijken, waaronder ook de beoordeling sterren.
Het getoonde voorbeeld is meestal geen goede richtlijn voor de uiteindelijke vormgeving, dus besteed daar niet te veel aandacht aan.
WordPress thema zoeken in de online bibliotheek
Dit is de meest gebruikte optie; het WordPress.org thema archief, met filters ook bereikbaar via het WordPress dashboard (Weergave > Thema’s > Nieuwe toevoegen ).
Door de Eigenschapfilter optie is het mogelijk om op benodigde kenmerken voor het door jouw gewenste thema te zoeken.
Afhankelijk van je verwachtingen van het thema is het natuurlijk ook mogelijk om hier puur op het uiterlijk van het thema te bladeren.
De meeste van deze thema’s hebben ook een grotere broer, de zogeheten pro/premium versie(zie punt hieronder).
Dit betekent dat je het WordPress thema kan kopen om de mogelijkheden uit te breiden en support te krijgen.
Let er verder altijd op dat het thema in het afgelopen jaar nog is bijgewerkt. Ook is reactietijd en de manier waarop de ontwikkelaar antwoord geeft op gebruikersvragen een goede indicator voor de service.
WordPress thema kopen
In veel gevallen raad ik cursisten aan om een premium/pro (commercieel) thema te kopen, omdat je hiermee ook een stukje zekerheid aanschaft voor de doorontwikkeling van het thema. Denk hierbij aan trends bij mobiel gebruik, zoals de verschuiving van tablet naar de mobiele telefoon.
Het is niet uitgesloten dat er in de toekomst meer van dit soort veranderingen aankomen
De onderstaande leveranciers van premium thema’s geven bovendien ook ondersteuning, zodat je eventuele technische vraagstukken kosteloos bij hen kan voorleggen:
Studiopress Genesis
Elegant themes
Astra themes
Kadence themes
GeneratePress
Themify themes
WPzoom
Templatic themes
Hier vind je de beste WordPress themes van dit moment.
Premium vs Light thema
Een gekocht WordPress thema wordt vaak Premium of Pro genoemd, omdat het meer mogelijkheden heeft en meestal ook goede ondersteuning van de bouwer. Bij gratis thema’s worden vaak termen als light of basic gebruikt om aan te geven dat die versie minder kan dan de premium/pro versie.
Het is vrijwel altijd mogelijk om de basic/light versie te upgraden naar de premium/pro versie. Meestal ontvang je na online betalen het gekochte thema en kan je hiermee het bestaande thema vervangen. Wanneer je de instructies goed opvolgt blijven de instellingen normaal behouden, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over alle werkzaamheden die je al hebt gedaan.
De meeste moderne WordPress thema’s (zowel gratis en betaald) gebruiken trouwens de drag & drop blokken bewerker van WordPress, of hebben een eigen oplossing hiervoor. Hierdoor is het dus altijd mogelijk om webpagina’s van je website in te delen naar eigen wens.
Zelfs met een light of basic thema kan je dus controle hebben over o.a. het aantal rijen en kolommen, plus hoogte’s en breedte’s van alle onderdelen op de webpagina. Vaak ook de kleuren, achtergronden, stijlen etc. etc.
Een WordPress thema kopen kan wel degelijk voordelen hebben, maar begin liever met de gratis variant. Wanneer je dan functies mist of meer ondersteuning en zekerheid wilt hebben kan je altijd nog het WordPress thema kopen.
WordPress thema kopen bij een marktplaats
Als laatste optie zijn er dan nog thema marktplaatsen, waarbij je vooral bij Themeforest goede thema’s kan vinden. De gouden sterren zijn gegeven door kopers van een betreffend thema, waardoor je een weloverwogen keuze kan maken:
Themeforest
Mojothemes
Templatemonster.com
Creativemarket.com
WPeden.com
Themesnap.com
Let bij marktplaatsen vooral op de volgende dingen:
- Of het thema goed is beoordeeld (de sterren)
- Hoeveel beoordelingen er zijn (ratings)
- Dat het recent is bijgewerkt (last Update)
- En dat het thema al langer dan een jaar geleden bestaat (Created)
Zie onderstaande afbeelding als voorbeeld van waar op te letten bij Themeforest.
Page Builders
Verder is het goed om te weten dat er ook nog verscheidene uitbreidingen (plug-ins) in de handel zijn waarmee de inhoud van berichten en pagina’s professioneel opgebouwd kunnen worden. Deze zijn meestal te gebruiken in combinatie met elk thema, dus ook de bovenstaande suggesties.
Lees hier over de beste opties voor WordPress page builders nog meer mogelijk maken voor het bouwen en indelen van je website. Soms maken ze een thema zelfs helemaal overbodig.
Nawoord
Na het lezen zal je een goed beeld hebben over waar je een WordPress thema kan zoeken. Het kan je veel tijd en geld schelen wanneer je alle opties bekijkt. Let natuurlijk altijd op de beoordelingen, maar kijk liever ook naar de tips in ons andere artikel van deze serie. We leggen daar nog veel meer uit. O.a. hoe je een thema eenvoudig zelf kan installeren, waar je op moet letten wanneer je van thema veranderd en wat de beste thema’s van dit moment zijn.
Vragen en opmerkingen kan je hieronder kwijt, we reageren dan zo snel mogelijk.
Geef een reactie