Wat zijn de beste WordPress page builders van dit moment?
De wereld van de WordPress page builders en website builders staat al een tijd op zijn kop door de komst van WordPress eigen blokken bewerker Gutenberg.
Je zou daarom denken dat dit niet de beste tijd is om nog meer van dit soort oplossingen te lanceren, maar niets blijkt minder waar. Nieuwe WordPress page builders kunnen zeker nog wel toegevoegde waarde hebben.
Inhoudsopgave
Welke page builders zijn er?
Door gebrek aan beter bestonden er tot de lancering van Gutenberg tientallen page builders, zoals bijvoorbeeld de Nimble, Pootle, Bold, Themify, Live en Fusion page builders. Inmiddels is dat aantal flink geslonken, dit zijn de page builders die nog steeds veel in gebruik zijn:
- Site Origin (gratis)
- WP Bakery (betaald)
- Elementor (gratis en betaald)
- Beaver builder (gratis en betaald)
En dan zijn er ook nog de nieuwere generatie WordPress page builders, de zogeheten website of ook wel website builders.
Nou, hoor ik je denken; waarom zou je meer nodig hebben dan een page builder? lees verder om de toegevoegde waarde hiervan te ontdekken.
WordPress eigen page builders vs website builder
Het is bekend dat je met een page builder veel meer mogelijkheden hebt dan met de klassieke WordPress bewerker. In feite had je niet meer dan een hele oude versie van Microsoft Word tot je beschikking en moest je al snel een plug-in installeren om iets moois voor elkaar te krijgen.
Heel veel gebouwde websites werden hierdoor afhankelijk van plug-ins van derden. Wanneer die mooie website namelijk eenmaal was gemaakt met zo’n plug-in kon je niet zo makkelijk meer overstappen naar een andere manier van aanpak.
Dit is voor WordPress de belangrijkste reden geweest om eind 2018 een eigen blokken bewerker te integreren, waardoor die afhankelijkheid er niet meer is.
Voor gebruikers is het bovendien fijn dat WordPress weer een beetje hetzelfde werkt op elke website, want er kunnen al zoveel verschillen zijn door het thema en andere plug-ins.
Voordelen WordPress website builder
Het belangrijkste verschil met een WordPress page builder zit in de mogelijkheid om meer dan alleen de inhoud van pagina’s en berichten aan te passen. Website builders gaan dus eigenlijk verder waar page builders ophouden. Denk bijvoorbeeld aan de bovenkant en onderkant (header en footer) van je website, of aan hoe je blogartikelen en de overzichtspagina’s op je website eruit zien.
Met WordPress standaard blokken bewerker Gutenberg is het inmiddels al mogelijk om zaken aan te passen die buiten de inhoud van de pagina liggen. Dit wordt Full Site Editing genoemd, maar in feite is Gutenberg dus ook een Themebuilder.
Een ding wat Gutenberg nog niet kan en steeds meer themebuilders wel, is de mogelijkheid om de Woocommerce Webshop winkelpagina en product pagina’s aan te passen. Kortom, het stelt je werkelijk in staat om elk deel van je website te bewerken, vandaar de naam Themebuilder.
De meest populaire website builder plug-ins van dit moment zijn allemaal premium, dus je zal er wel voor moeten betalen:
Verder willen we nog een veelbelovende nieuwkomer plugin noemen, de Zion builder.
En dan zijn er natuurlijk ook nog thema’s die een eigen website builder hebben zoals bijvoorbeeld Avada, Betheme, Enfold en X-theme en is er in deze laatste categorie is er ook nog de nieuwkomer Bricks waarover later meer.
Voordelen WordPress page builder plugin?
Het grootste voordeel is dat je zelf helemaal kan bepalen hoe je webpagina’s eruit komen te zien zonder dat je daar code voor hoeft te leren. Je kan zelf de layout bepalen en de invulling van de pagina’s voor vrijwel elk thema, mits dit geschikt is voor de page builder.
Een ander groot voordeel van een WordPress page builder plug-in is de vrijheid om te wisselen van thema. Je kan vrijwel ongestraft wisselen van bijvoorbeeld Astra naar GeneratePress zonder dat je nog veel hoeft te corrigeren om alles goed te tonen.
op deze manier regel je steeds meer dingen bij WordPress op de pagina zelf en niet meer met de thema instellingen.
Voordelen WordPress page builder thema?
Builders die in een eigen thema zitten hebben het grote voordeel dat de builder en het thema volledig op elkaar zijn afgesteld. Zo zullen ze minder compatibiliteit problemen hebben dan wanneer je een apart thema en een aparte page builder plugin hebt.
Ook zijn voor de eindgebruiker meestal dingen duidelijker en meer op een plek te vinden.
Wanneer je bijvoorbeeld ooit Elementor hebt gebruikt in combinatie met verschillende thema’s, dan weet je vast nog dat je heen en weer moest schakelen om uit te vinden wanneer via de thema instellingen dingen (lettertypen, kleuren, etc.) moest instellen, of dat je in Elementor moest doen.
Het nadeel van de meeste van deze oplossingen is natuurlijk dat je niet meer zo eenvoudig kan wisselen van thema, dus ben je zoals dat heet locked-in for life.
De genoemde nieuwkomer Bricks is hier een uitzondering op en waarschijnlijk het begin van een nieuwe generatie builders.
Wat is dan het probleem met de huidige oplossingen?
We kunnen inmiddels op meerdere manieren zelf een website bouwen. We hebben ze op een rijtje gezet om een
- Thema’s – de meeste thema’s integreren niet naadloos met WordPress page builders. Vaak onhandige of te technische manier om aangepaste paginasjablonen te bouwen
- Thema met eigen builder – dit werkt meestal beter, maar je kan niet meer eenvoudig wisselen (lock-in)
- Page builders – zijn meestal erg traag, opgeblazen met ongebruikte extra’s. Bouw resultaten hebben vaak slechte prestaties qua snelheid. Afhankelijk van een derde partij.
- Gutenberg block bewerker – niet zo’n rijke visuele-editing ervaring. Lastiger voor mensen die gewend zijn aan traditionele page builders
- Gutenberg blokuitbreidingen van derden – ze verbeteren de WordPress standaard flink, maar nog niet zo veel als een volledige website builder
Nieuwste generatie builders
De eerder genoemde Bricks builder is een nieuwe generatie WordPress page builder die op een slimme manier gebruik maakt van puur standaard Gutenberg-blokken, maar wel de uitgebreide mogelijkheden heeft van een WordPress website builder.
Dit stelt je daardoor in staat om inhoud en thema-elementen te bouwen, met een aantrekkelijk en snelle visuele bewerkingsinterface en toch ook compatibel te blijven met de standaard van WordPress.
Ook ondersteuning WooCommerce is binnen enkele weken in de tool gebouwd.
Kan niet anders zeggen dan dat de ontwikkelaar erg capable is en er een team staat dat zeer zorgvuldig en snel te werk gaat. Er wordt ook goed geluisterd naar de wensen van gebruikers.
Waar veel van de andere oplossingen te kort schieten blijkt Bricks daardoor juist heel krachtig, om een paar dingen te noemen:
- Bricks is supersnel in gebruik (VueJS 3)
- Gebouwde pagina’s laden ook zeer snel voor bezoekers
- De code is “schoon”, dus geen onnodige ballast
- Het is compatibel met Gutenberg, dus je zit niet voor altijd aan Bricks vast
Dit zijn dingen die erg belangrijk zijn voor de prestatie van je website op dit moment en de mogelijkheden voor in de toekomst. De Bricks bouwer interface lijkt verder veel op een page builder editor, dus voor veel mensen zal het vertrouwd over komen.
Zo zie je bijvoorbeeld een paneel aan de linkerkant met verschillende elementen en blokken om uit te kiezen, en aan de rechterkant een groot visueel canvas dat er precies zo uitziet als het voor je bezoekers getoond zal worden(front side editing). Door met de muis over de verschillende ontwerpelementen te bewegen verschijnen er werkbalken en instellingen die lijken op hoe de reeds gevestigde WordPress page builders zoals Elementor eruit zien.
Top 10 WordPress website en page builders
- Bricks builder
We plaatsen deze nieuwkomer op de 1e plek, omdat je het beste van twee werelden krijgt. Misschien een beetje technisch voor beginners, maar dat went snel. Je leert bovendien gelijk de basis van webdesign en je kan vrijwel alles bewerken aan je website, inclusief de (toekomstige) WooCommerce webshop. - Gutenberg block bewerker
Dit is de standaard van WordPress die continu wordt uitgebreid. Hiermee heb je dus altijd de grootst mogelijke compatibiliteit. Sinds de introductie van FSE(volledige site bewerken) en met de vele blok uitbreidingen van derden kan je er vrijwel alles mee maken. Leercurve ook goed te doen voor beginners. - Oxygen builder
Van alle builders is dit de meest professionele oplossing waarmee je het meeste kan aanpassen. Pixel precies kan je elk onderdeel op je website bouwen, inclusief Woocommerce pagina’s en producten. - Breakdance
Van de zelfde maker als Oxygen, maar meer vergelijkbaar met Elementor. Werkt snel en intuïtief, schone code en het heeft veel kant-en-klare bouwblokken in de betaalde versie. - Elementor (Pro)
Na Gutenberg is gratis Elementor zonder twijfel de meest gebruikte builder van WordPress. Deze betaalde aanvulling maakt van de page builder een WordPress website builder die ook geschikt is voor WooCommerce. Een prima allround tool die erg gebruikersvriendelijk is. Door het accepteren van uitbreidingen door derden is werelijk vrijwel alles mogelijk. Wel is het daardoor soms wat traag in gebruik en helaas ook de bezokerskant. - Beaver themer addon
Deze betaalde toevoeging voor de eveneens betaalde Beaver builder Pro tool is vergelijkbaar met Elementor Pro, maar heeft veel minder gebruikers wereldwijd. De gebruikersvriendelijkheid en mogelijkheden zijn wel wat minder, omdat uitbreidingen van derden niet mogelijk zijn. - Brizy builder pro
Een mooi platform met vele mogelijkheden, waaronder ook clouddiensten. De interface is prettig en en werkt best snel. Wel zijn de bedieningspanelen erg klein uitgevoerd, waardoor je soms ernaast klikt. - Thrive Architect
Dit is een beetje vreemde eend in de bijt. Het is een volledige builder die zich meer richt op conversie en lead generation. Dus met popup builder en veel templates voor kant & klare landingspagina’s. - Divi builder
Dit is een van de eerste page builders, erg populair onder webdesigners. Je kan er inderdaad ook erg veel mee doen. De interface is alleen niet helemaal van deze tijd en vrij traag in gebruik. Ook laat de tool veel code achter wanneer je een andere tool wil gaan gebruiken.
Dit laatste probleem zal volgens Elegant themes in Q1 van 2024 opgelost zijn.
Met de introductie van versie 5 zal Divi dus ook “schone code” hebben. - Themify builder
Deze mooie builder is vergelijkbaar met Brizy in veel opzichten. Het werkt het beste samen met het vlagschip thema van Themify, het Ultra thema, maar werkt ook met andere thema´s. - Visual composer
Dit is de opvolger van de ooit meest gebruikte page builder van WordPress. Deze heet nu WP Bakery builder(nog steeds beschikbaar). De betaalde versie van de nieuwe Visual composer heeft alle mogelijkheden, maar de interface blijft toch wat ouderwets en traag.
En wat zijn dan WordPress theme builders?
He begrip theme builder wordt vaak als synoniem gebruikt voor WordPress website builder. Dat komt waarschijnlijk omdat de Beaver page builder een themer uitbreiding heeft waamee je templates kan aanpassen, wat inmiddels dus alle website builders kunnen.
Volgens ons is het daarom logischer om de WordPress theme builders onder een andere categorie builders te laten vallen, namelijk de soort waar je een op zichzelf staand(standalone) thema mee kan bouwen.
Deze tools moeten vaak op de computer zelf geïnstalleerd worden en zijn meer bedoeld om websites voor klanten mee af te leveren. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat ze niet zo populair meer zijn. Toch kunnen ze voor sommige doelen nog best aardig zijn.
Een aantal voorbeelden:
- Artisteer – Installeren op PC of Mac. Oudste speler op de markt, weinig vernieuwing meer.
- Themler – Opvolger van Artisteer, maar ook weinig nieuws.
- Template toaster – Nog een opvolger die iets beter wordt bijgehouden.
- Nicepage – En een nog nieuwer alternatief(waarschijnlijk de beste van deze vier).
- Cobalt Dynamik – Dit is een plug-in voor WordPress waarmee je op zichzelf staande StudioPress (kinder) thema’s kan maken. Gebruiken in combinatie met het gratis Genesis framework.
Zoals je zal zien zijn al deze oplossingen vooral gericht op het maken van een thema, zodat de eindgebruiker/klant niet meer zo veel kan instellen. Dit kan natuurlijk wel gewenst zijn voor mensen die websites willen verkopen en daarbij de regie willen behouden.
Tot slot
We hebben in deze verhandeling de belangrijkste WordPress page builders, website builders en theme builders tegen het licht gehouden. Je bent hiermee weer op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op deze snel bewegende markt.
WordPress zet steeds meer koers naar een volledig drag & drop platform en met behulp van dit artikel hopen we dat je je hierin nu een beter keuze kan maken.
Geef een reactie