Vind je het ook zo lastig om een keuze te maken in dat grote bos met al die themes? Dan hebben we goed nieuws, want door de komst van de WordPress website builder spelen themes een steeds kleinere rol.
Met deze nieuwe website builders die vaak ook wel WordPress theme builders worden genoemd kan je vrijwel alles aanpassen.
Na het lezen van dit artikel zal je ontdekken dat de keuze voor een thema eigenlijk niet zo belangrijk meer is.
Inhoudsopgave
Wat maakt een WordPress thema eigenlijk uniek?
Vormgeving van de website
Met de komst van de WordPress 5 is het thema een stuk minder bepalend geworden voor de vormgeving van WordPress. De rol van het thema zal alleen nog maar kleiner worden.
Het plan is namelijk dat je in de loop van 2020 vrijwel alle visuele dingen kan aanpassen met de Gutenberg blokken bewerker. Het wordt dus als de planning goed gaat dit jaar al een beetje een echte WordPress website builder.
Natuurlijk bepaalt het thema op dit moment meestal nog hoe de bovenkant en de onderkant van de website eruit zien, inclusief het uiterlijk van het navigatiemenu. Daarbovenop kan je bij uitgebreidere (vaak commerciële) thema’s dingen zoals lettertypen, kleuren en andere specifieke gedragingen nog aanpassen.
Instellingen van de website
Verder bepaalt het thema natuurlijk hoeveel en hoe uitgebreid de instellingen ervan zijn. Themes verschillen onderling nogal wat betreft de instelmogelijkheden en het bedieningsgemak daarvan. Er is vooral ook veel verschil op dit gebied tussen betaalde en gratis thema’s.
Gratis themes
Bij een gratis thema kan je vrijwel niks veranderen in de thema instellingen, maar ook bij sommige commerciële thema’s zijn er niet veel instellingen beschikbaar. De boven- en onderkant van het thema moet in dit geval direct aansluiten op de visuele verwachtingen die je hebt voor je website.
Groot voordeel van een gratis theme is natuurlijk dat je ook niet veel hoeft in te stellen en dat je je dus vooral op de pagina inhoud kan gaan richten. Hoewel er soms wel wat drag & drop opties zijn bij gratis WordPress themes kan je toch niet echt spreken van een website builder.
De meest betrouwbare keuze voor een gratis theme is de Twenty-serie van WordPress zelf. De namen corresponderen met het jaar waarin ze zijn uitgebracht (bijv. 2019 en 2020). Het zijn snelle, goed geprogrammeerde thema’s en omdat ze afkomstig zijn van WordPress zullen ze altijd goed worden bijgewerkt.
De andere gratis WordPress thema´s kunnen natuurlijk ook prima zijn, maar die zijn wel afhankelijk van de inzet van de bouwer en of die nog door kan of wil gaan met het onderhouden van zijn thema.
Betaalde (premium) themes
Bij betaalde themes zijn er juist weer heel veel instellingen.
Het is bovendien erg lastig om zo’n grote hoeveelheid instellingen logisch in te delen en ook zijn hier geen vaste afspraken over gemaakt. Het kan daarom erg lastig zijn om met het thema te werken en je zal het dus echt moeten leren gebruiken. Dit kan veel tijd in beslag nemen en je zal elk ander thema weer (grotendeels) opnieuw moeten leren.
Layout en indeling aanpassen
Voor gevorderde gebruikers, of gebruikers beginners die meer geavanceerde vereisten hebben zijn er ook specialistische themes waarmee je de indeling van pagina’s, berichten, webshop producten, etc. kan bewerken.
Hier is eigenlijk geen speciaal thema voor nodig, want deze dingen kunnen ook al met de betere WordPress page builder plug-ins (zie hieronder), eventueel gecombineerd met een aangepaste velden plug-in.
De extra´s van een thema
Een commerciële slider, galerij of portfolio is natuurlijk erg aantrekkelijk, omdat je daar anders los voor had moeten betalen. Dat soort vermeldingen met bespaarde kosten zijn dan ook erg aanlokkelijk.
Wij vinden het juist geen goede reden om een thema te kopen, want door al die ingebouwde extra’s kan je naderhand niet meer zo makkelijk van thema veranderen en zal je mogelijk die extra’s nogmaals moeten aanschaffen.
Zolang die extra’s ook als losse plug-ins te verkrijgen zijn is er nog niet zo veel aan de hand, maar als die extra’s echt in het thema zitten “gebakken” kan je echt niet meer zo makkelijk wisselen. We noemen dit ook wel theme lock-in, omdat je niet meer los komt van je eerste thema keuze.
Dit is natuurlijk zonde want deze extra’s kan je meestal ook als losse plug-in toevoegen (vaak zelfs gratis). Het is dus eigenlijk beter als losse plug-in want dan kun je gewoon wisselen van thema zonder dat de dingen die bij het “oude” thema inbegrepen waren ineens niet meer werken.
Wensen en verwachtingen van jouzelf
De keuze van het thema is natuurlijk ook sterk afhankelijk van wat en hoeveel je zelf wil kunnen aanpassen. Deze keuze hangt vooral af van hoe hoog je eisen zijn voor de vormgeving en hoeveel je wil aanpassen aan de bestaande look van het thema. Maar ook wanneer je websites voor klanten wil gaan maken en deze volledig op hun wensen wil kunnen aanpassen.
Er zijn namelijk ook commerciële thema’s waar je wel vrijwel alles aan de website kan aanpassen. Dus ook hoe het menu zich gedraagt en dat soort dingen. Wanneer je zo’n thema zou aanschaffen moet je er wel rekening mee houden dat deze dus ook (veel) meer instellingen zal hebben en het daardoor een stuk ingewikkelder kan zijn dan de meeste gratis themes.
WordPress website builder voorgangers
Helemaal zonder thema kan WordPress niet, maar wanneer je je geen zorgen meer wil maken over thema keuze zijn er nu hele goede mogelijkheden. Er zijn namelijk ook WordPress Website builders.
Dit zijn page builders die ook het bewerken van andere delen van de website mogelijk maken, zoals de header, footer en sjablonen van pagina’s, berichten en producten. Voor 2020 hebben we de beste voor je op een rijtje gezet:
- Elementor Pro
- Beaver themer
- Themify Builder pro
- Brizy Pro
- Oxygen builder – Niet geschikt voor iedereen, maar wel de ultieme themabouwer
Sommige werken met een bijhorend theme, maar de meeste werken (ook) prima samen met de door ons geadviseerde thema’s (ook met de gratis versies). Verder kan je de meeste ook gebruiken in combinatie met het gratis WordPress Page website builder framework of het oerdegelijke, maar commerciële StudioPress Genesis.
Nog een aantal (oudere) page builders met beperktere mogelijkheden en minder gebruiksgemak:
WP bakery – Erg populaire plug-in, maar niet zo gebruikersvriendelijk
Elegant Divi – Ietwat grof qua blokken, maar verder een prima optie
Pootle page builder – Leuke nieuwkomer die best veel kan
Site origin pagebuilder – Dit is een goede open source oplossing
Live composer – idem
Nimble page builder – idem
Wat kan zo’n WordPress website builder?
Met de betaalde versie van al de genoemde website builders kan je dus niet alleen het midden van webpagina´s bewerken(zoals de gratis versie), maar ook de bovenkant en onderkant van je website volledig naar wens aanpassen. Bij vrijwel allemaal kan je ook de templates aanpassen, zodat je zelf kan bepalen hoe je blogberichten en producten eruit zien.
Ook kan je de Divi sinds oktober 2019 hiervoor gebruiken, maar dit werkt een stuk minder prettig en levert een stuk minder nette code op. Hierdoor blijft er een hoop rommel op de website achter wanneer je stopt met Divi.
Op deze manier is het dus mogelijk om ook de header, footer en navigatiemenu aan te passen. Als bonus kan je vaak dan ook nog de indeling van de webwinkel, blog berichten en dat soort zaken aanpassen.
Conclusie
Door de komst van de nieuwste generatie WordPress website builders ben je verlost van de beperkingen van het theme, omdat je nu echt vrijwel alles kan aanpassen.
Bovendien krijg je veel extra´s, zoals kant en klare pagina sjablonen en bouwblokken die het bouwen een stuk makkelijker maken.
Dus vanaf nu geen keuze stress meer omdat je zeker weet dat je echt vrijwel alles kan aanpassen. Niet meer via allerlei vreemde menu’s, maar logisch en direct op de plek waar je het wil veranderen.
Geef een reactie