WordPress thema’s en plug-ins zijn natuurlijk een geweldige manier om de uitstraling en mogelijkheden van je website te veranderen, maar als je ze niet meer gebruikt, is het een goed idee om ze te verwijderen.
Dit zorgt ervoor dat je website opgeruimd blijft en dat je geen onnodige bestanden op je server hebt, wat de veiligheid verbeterd. Er zijn twee manieren om WordPress thema´s en plug-ins te verwijderen:
1. Via het WordPress dashboard
Dit is de eenvoudigste manier om een thema te verwijderen. Ga naar Weergave > Thema’s in je WordPress dashboard. Klik dan op het thema dat je wilt verwijderen en klik vervolgens op de knop Verwijderen in de rechterbenedenhoek.
Voor plug-ins ga je naar Weergave > Plug-ins. Zweef dan met je muis boven de plug-in die je wilt verwijderen en klik vervolgens op de knop Verwijderen.
2. Via FTP
Als je een meer geavanceerde methode wilt gebruiken, kun je een FTP-client gebruiken om het thema handmatig te verwijderen. Log in op je server met je FTP-client en ga naar de map wp-content/themes en verwijder de map van het thema dat je wilt verwijderen. Voor plug-ins doe je hetzelfde, maar dan ga je naar wp-content/plugins.
Tips voor het verwijderen van een WordPress thema
- Zorg ervoor dat je altijd een back-up van je website maakt voordat je een thema of plug-in verwijdert.
- Als je het thema dat je wilt verwijderen momenteel gebruikt, activeer dan eerst een ander thema voordat je het verwijdert.
- Een plug-in moet je eerst uitzetten, daarna komt de optie “verwijderen” beschikbaar.
- Als je een thema handmatig verwijdert via FTP, zorg er dan voor dat je alle bestanden en mappen van het thema of de plug-in verwijdert.
Geavanceerde manier uitschakelen WordPress thema of plug-in
Wanneer je niet meer kan inloggen in je WordPress-website kan het soms ook wenselijk zijn om een mogelijkheid te hebben om thema’s en plug-ins uit te schakelen.
Denk bijvoorbeeld aan wanneer bij de host de PHP-versie wordt aangepast of je bent aan het sleutelen aan je website door bijvoorbeeld code toe te voegen of te veranderen. Een klein typefoutje kan de gehele website onbereikbaar maken. Hierdoor is dan soms ook het dashboard van WordPress onbereikbaar en kan je de oude of beschadigde thema’s en plugins dus ook niet meer uitschakelen om de site weer bereikbaar te maken.
Géén paniek, want gelukkig zijn hier twee simpele oplossingen waardoor de website weer snel bereikbaar is.
De meest gebruikte oplossing
Één manier is om via de filemanager of een willekeurig FTP-programma (bv. Filezilla) de betreffende map van het thema op de webserver te verwijderen. Voor thema’s staat deze onder de map: wp-content/themes/ en voor plugins: wp-content/plugins/
Lees hier meer over WordPress bestanden beheren met FTP.
Wanneer we het actieve thema of een plugin verwijderen, komt WordPress in een modus waarbij er weliswaar geen actief theme is(wit scherm), maar het dashboard wordt wel weer bereikbaar. Dit maakt het mogelijk om een ander thema te activeren of een nieuw thema te installeren.
Je kan ook een voor een de plugins verwijderen om te achterhalen welke de boosdoener is.
Nadeel is natuurlijk dat je dan naderhand alle “goede” plugins en thema weer moet uploaden of installeren.
De betere oplossing
Waarschijnlijk wil je niet graag het hele thema weggooien waar je net vele uren aan hebt gewerkt, anders ben je meteen ook alle andere aanpassingen die je hebt gemaakt kwijt.
Ook had je misschien plugins die niet gratis waren, die wil je natuurlijk niet weggooien.
We moeten dus WordPress voor de gek houden en alleen maar het idee geven dat het theme er niet meer is…..maar, hoe doen we dat dan?
Gebruik hiervoor ook weer diezelfde filemanager of het FTP-programma, maar deze keer laten we de map van het thema gewoon staan. Dit keer veranderen we alleen maar de bestandsrechten van de map naar 000, dus geen rechten meer voor schrijven, lezen en uitvoeren.
Hierdoor krijgt WordPress geen toegang meer tot de map en zal denken dat het actieve thema of plugin niet meer beschikbaar is. Hierdoor komt het WordPress systeem weer beschikbaar met de bekende blanco voorkant.
Activeer nu een ander thema en herstel de rechten van folder van het beschadigde theme terug naar de originele waarden. (waarschijnlijk 755)
De files van het beschadigde thema zijn nu allemaal nog beschikbaar en de per abuis gemaakte typefout kan alsnog gecorrigeerd worden.
Voor plugins geldt hetzelfde, die kan je nu een voor een deactiveren om de boosdoener te vinden. Die kan je dan gaan updaten, of verder troubleshooten door bijvoorbeeld contact op te nemen met de support groep van de plugin op de bijbehorende plugin pagina op WordPess.org.
Conclusie
Je ziet dat het verwijderen van een WordPress thema of plug-in een eenvoudige taak is wanneer je toegang hebt tot het dashboard. Daarom hebben we ook uitgelegd hoe je dit kan doen wanneer je geen toegang hebt tot de backend(het WordPress Dashboard).
Door de stappen te volgen, kun je veel soorten problemen oplossen en je website schoon en opgeruimd houden door onnodige bestanden op je webserver te verwijderen.
Ik hoop dat ik met deze tips een hoop mensen uit de brand help. Het heeft mij in elke geval meerdere keren veel onnodig extra werk bespaard.
info@fionasorg.nl zegt
You saved my life and my day….
ik was zooo stom om geen back up te maken, wilde al bijne helemaal opnieuw beginnen.
Was bijna klaar met mijn site, dacht laat ik eens even kijken wat er gebeurd als ik het thema ga veranderen.
Arggg wit scherm… na 1,5 uur kwam ik op dit bericht. Na even wat uitproberen en beeld verversen etc. doet hij het weer……
THANKS VOOR HET DELEN VAN DEZE INFO