Er zijn meerdere manieren om een WordPress website te verhuizen, maar wanneer je niet technisch bent aangelegd zijn de meeste manieren best lastig. Daarom hier een handig stappenplan om dat makkelijk met een plug-in te doen.
Inhoudsopgave
Afhankelijk van het webhosting bedrijf zal onderstaande methode in 99 van de 100 keer werken. Op het moment van schrijven van dit artikel is Mijndomein de enige host in Nederland waarvan we weten dat het niet werkt.
Enkele voorwaarden
Voor deze handleiding heb je twee WordPress websites nodig; een die de moeite waard is om te verhuizen en één die overschreven mag worden. De laatste mag dus ook een nieuwe installatie van WordPress zijn.
Een nieuwe WordPress installatie kan bij de meeste webhosting bedrijven vanuit het bedieningspaneel met één druk op de knop. Stuur ze anders een mailtje, dan doen ze het misschien zelfs voor je.
Verder zit in de gratis versie van de plug-in een limiet van 300 MB voor de grootte van de website, dat is voor de meeste websites genoeg. Alleen bij grotere websites moet je mogelijk de premium versie aanschaffen. Je loopt vanzelf vast en krijgt een melding wanneer dat het geval is.
Voorbereiding:
Website die verhuist moet worden (bron)
Voor aanvang zou ik altijd even checken of er geen overbodige plug-ins, thema’s of mediabestanden in de website zitten en deze verwijderen.
Ook zijn er vaak nog eerder gemaakte back-ups aanwezig (van bijv. Updraftplus) die vrij “groot” zijn. Deze kunnen het beste direct worden verwijderd, want tijdens het verhuizen wordt toch een kloon van de website gemaakt dat ook als back-up kan dienen.
Website die vervangen moet worden (doel)
Bij een vers geïnstalleerde (lege) installatie van WordPress hoeft er meestal niets van voren te gebeuren.
Alleen wanneer de website “te groot” is voor de gratis plug-in, moet er mogelijk handmatig de premiumversie van deze plug-in geïnstalleerd worden, of een van de andere oplossingen opgevolgd worden(soms volstaat een van deze gratis plug-ins ook).
Wanneer de doelwebsite een bestaande (oude) website was moeten liefst wel eerst alle plug-ins verwijderd worden om verrassingen te voorkomen.
Benodigdheden
2 x een WordPress website. 1 daarvan (bijv. de oefenomgeving) ga je klonen naar de andere (de nieuwe bij je webhost of de bestaande die je wil vervangen )
2 x een plug-in installatie van All in one WP migration
Afhankelijk van de grootte van de website mogelijk op de nieuwe (doel) website ook nog een extra handmatige installatie van deze premium plug-in (zoals hierboven al genoemd).
Werkwijze:
1. All-in-one-migration plugin installeren
Op beide sites de All-in-one-migration plugin installeren. Je ziet dan in de linkerbalk het volgende onderdeel:
2. Plugin installeren om max. upload grootte te verhogen
Installeer op de nieuwe website de eerder genoemde plug-in om de maximale upload grootte te verhogen(zie benodigdheden). Meer informatie over deze plug-in.
Na deze stap heb je dus minimaal 2x een plug-in geïnstalleerd, 1 x op de originele website en 1x of 2x op de nieuwe website.
3. Exporteren naar bestand
Gebruik het onderdeel Export op de te verhuizen “bron” website(bijvoorbeeld onze oefenwebsite) via de instellingen van de plug-in onderin de linkerbalk van het Dashboard. Kies uit de opties dan: bestand(file) Er verschijnt nu een pop-up scherm en de volledige website wordt nu tot 1 bestand omgetoverd.
4. Download website als bestand
Wacht tot een groene knop begint te knipperen en klik erop om het bestand naar je computer te downloaden. (komt bij de meeste computers in de download of bureaublad map terecht)
5. Importeer website naar de nieuwe locatie
Importeer dan het gedownloade bestand op de andere “doel” WordPress website via het onderdeel Import van de WP all in one migration plug-in. Je kan slepen, of klikken en kiezen voor “Importeer vanuit bestand”:
6. Laatste instructies opvolgen
Volg de Engelstalige instructies hierna verder op.
Op deze manier hoef je verder niets te veranderen en kun je op de nieuwe site met de oude inlog informatie inloggen.
Klaar!
Foutmelding of gekke gedragingen?
Wanneer sommige pagina’s niet bereikbaar zijn of een foutmelding geven moet je mogelijk nog de volgende stap uitvoeren: Ga naar het WordPress Dashboard > Instellingen > Permalinks en zorg dan dat je zonder iets te veranderden op de knop onderaan klikt, die met de tekst: opslaan, bewaren of updaten.
Aan te raden extra stap
Omdat je website mogelijk van een omgeving komt die afgeschermd was voor hackers zul je mogelijk voor de veiligheid nog de inloggegevens(gebruikersnaam en wachtwoord) veranderen naar een veiliger variant.
Wachtwoord kun je aanpassen via het onderdeel in de linkerbalk van het Dashboard > Gebruikers > Je Profiel, of rechtsboven via Mijn Profiel Wijzigen.
Gebruikersnaam aanpassen kan met een plug-in, bijvoorbeeld:
Wat als het echt niet lukt?
Wanneer de WP all-in-one plug-in niet werkt, kun je ook de concurrent Duplicator plug-in proberen. Die is wel iets technischer, maar je kunt het proberen.
Nawoord
Na het volgen van deze stap-voor-stap handleiding kun je nu elke website verhuizen en daarbij nog zorgen dat je website extra veilig is.
Wanneer je nog andere manieren hebt gevonden, of iets anders wil melden, kun je dat altijd hieronder met ons delen.
Geef een reactie