Het is natuurlijk groot feest wanneer je website klaar is en live op internet staat. Iedereen kan je prachtige creatie gaan bekijken en je zal veel positieve reacties ontvangen(als het goed is :). Natuurlijk is er nog een speciale gast die je ook op je feestje wil hebben. Deze gast komt niet altijd vanzelf, daarom kan je hem/haar ook rechtstreeks uitnodigen door je website toe te voegen aan Google.
Inhoudsopgave
Wachten tot Google je toevoegt
Google en andere zoekmachines houden continu het internet in de gaten. Wanneer je jouw website lanceert zal deze “elektronische signalen” afgeven. Die signalen worden vaak na een aantal dagen opgepikt door de robots van Google. Deze komen dan op hun beurt jouw website bekijken en beoordelen om in te schatten waar deze over gaat en wat de kwaliteit van alle pagina´s is.
Deze robots gebruiken een XML-sitemap(soort landkaart van je website) om alle pagina´s te ontdekken. Sinds augustus 2020 heeft elke WordPress website standaard zo´n XML-sitemap.
Wanneer je pech hebt kan het alleen beste lang duren en je wil natuurlijk zo snel mogelijk gevonden worden.
Website toevoegen tijdens SEO advies, training of hulp
Tijdens ons SEO advies, hulp of zoekmachine optimalisatie training kunnen we natuurlijk ook de website aan Google toevoegen. Hoewel het niet moeilijk is, kan het wel fijn zijn om dit soort dingen door iemand anders te laten doen natuurlijk. Tijdens de training kijken we dan meteen of alle pagina´s wel worden meegenomen.
Zelf je website URL toevoegen aan Google
Wanneer je zelf je URL wil toevoegen kan dat op twee manieren. Via de Search console van Google, dan moet je wel eerst registeren en een koppeling maken met je website. Anders is de optie om een URL handmatig toe te voegen makkelijker, want dan heb je geen Google account of koppeling nodig.
Website toevoegen via Google Search console
Dit is de meest uitgebreide manier en ook de meest solide. Je krijgt namelijk gratis inzage in keuken van Google waardoor je op elk moment kan checken hoe jouw website ervoor staat. Vind uit hoe je de website toevoegt aan Google Search console, zowel voor WordPress websites als andere platformen.
URL toevoegen via website Google
Deze manier is de makkelijkste, omdat je geen account of koppeling hoeft te maken. Er wordt door Google wel bij deze manier aangegeven dat ze niet kunnen garanderen dat je website wordt opgenomen in de grote index van Google. Ook geven ze geen indicatie van tijd, terwijl de geavanceerde manier met Google Search console meestal dezelfde dag plaats zal vinden.
Voor deze methode voeg je website toe via deze URL. Je vult dan daar de URL in en een omschrijving. De omschrijving is niet verplicht, maar kan Google mogelijk helpen met de beoordeling en het indexeren(officiële naam toevoegen van je website).
URL verwijderen uit Google
Het verwijderen van een URL uit de zoekresultaten kan ook handig zijn. Denk daarbij aan een pagina op je website waar informatie op heeft gestaan die je niet meer wil tonen. Dit kan bijvoorbeeld een opmerking van bezoeker zijn, of een uitspraak waar je spijt van hebt.
Ook kunnen er nadat je website is gehackt in de zoekresultaten teksten komen te staan die je daar liever niet terug wil zien. Er worden dan vaak duistere merknamen en darknet getinte woorden vermeldt. Deze wil je natuurlijk liever niet aan je merknaam of website verbinden.
Via Search console een URL verwijderen
Je kan je eigen URL verwijderen via Google Search console, daarvoor moet je wel eerst een Google account hebben of gratis aanmaken en dan het stappenplan doorlopen om je website te koppelen aan Google search console.
Webpagina verwijderen met een noindex meta tag
Het verwijderen van een URL uit Google kan afhankelijk je website platform vrij technisch zijn, maar bij WordPress gaat dat gelukkig met een plug-in zoals SEO Yoast of bijvoorbeeld RankMath vrij eenvoudig met een vinkje of een dropdown menu. Dit staat onderaan elke pagina en bericht bij het onderdeel advanced. Let wel op dat je dit niet voor de verkeerde webpagina instelt, want de betreffende pagina zal dan echt niet meer gevonden worden via Google.
Doorsturen naar een andere pagina
Wat ook nog goed werkt is om de betreffende pagina door te sturen naar een nieuwe en dan de nieuwe URL toe te voegen aan Google. Op die manier kan je de informatie die bij de zoekresultaten word getoond ook updaten en dat gaat dan vaak ook vrij snel.
Je zal hiervoor dan een zogeheten 301 redirection moeten maken. Dit gaat bij WordPress bijvoorbeeld met een Redirection plug-in. Wij gebruiken hiervoor meestal de volgende plug-in:
Mocht die niet aan je eisen voldoen, kijk dan bij de plug-in bibliotheek van WordPress.
De pro versie van Yoast en de gratis versie van Rank Math hebben dit trouwens al ingebouwd, dus dan kan je het nieuwe adres gewoon direct invullen op de pagina zelf waar je ook de inhoud bewerkt.
Officieel Google verwijderingsverzoek
Als laatste mogelijkheid is er nog een officieel verwijder verzoek indienen bij Google, maar dat is best bewerkelijk en kan ook behoorlijk lang duren. Bovendien geven ze hier niet altijd gehoor aan, want er moet een gegronde reden voor worden gegeven. Deze methode is dus ook bruikbaar voor websites die niet van jou zijn.
Nawoord
Hoop dat is gelukt met aanmelden van je website of URL. Dan is het lanceren van je website een nog groter feest. Ook wanneer je juist zoekresultaten weg wilde hebben is dat hopelijk gelukt.
Mocht je desondanks nog vastlopen, of misschien heb je een andere manier ontdekt? laat het ons dan weten. Iedereen heeft er dan wat aan.
Geef een reactie