Wil jij ook meer weten over een XML sitemap maken in WordPress?
Dan ben je op de juiste plaats, want in dit artikel leggen we al deze dingen uit en leer je hoe je de zoekmachines(Google) over je sitemaps kunt informeren.
Wat is een XML-sitemap?
In het begin van de jaren 2000 hadden vooral veel overheidswebsites vaak een pagina op de website met een zogeheten ‘Sitemap’.
Deze pagina bevatte een lijst van alle pagina’s op de website met als doel de bezoeker “wegwijs” te maken.
Zelfs nu hebben sommige websites nog dergelijke HTML-sitemaps, maar vooral bij grotere websites is gebleken dat er eigenlijk niemand gebruik van maakt.
Tegenwoordig worden sitemaps gepubliceerd in XML in plaats van HTML en zijn zoekmachines de doelgroep i.p.v. mensen.
Het aanmaken van een sitemap is inmiddels ook veel makkelijker geworden, zeker vergeleken met de handmatig aangemaakte lijst met HTML-opsommingstekens.
Waarvoor dient een XML-sitemap?
Een sitemap is een lijst met pagina’s op een website die toegankelijk is voor de bezoekers van de website. Een XML-sitemap is een manier voor website-eigenaren om zoekmachines te informeren over alle pagina’s die op hun website staan. WordPress XML sitemap laat zoekmachines ook weten welke links op een website belangrijker zijn dan andere en hoe vaak je jouw website bijwerkt. Hoewel sitemaps de positie in de zoekresultaten niet direct verbeteren, kunnen zoekmachines(waaronder Google) je website hierdoor wel beter doorzoeken.

Waarom heb je een sitemap nodig?
Wat betreft zoekmachine optimalisatie (SEO) zijn sitemaps buitengewoon belangrijk. Eerst willen we nogmaals benadrukken dat het toevoegen van een sitemap geen directe invloed heeft op de rangschikking van de zoekresultaten.
Als er echter een pagina op de website staat die niet te vinden is via de zoekresultaten van Google of Bing, is een sitemap de manier om zoekmachines te informeren over die pagina, zodat deze op de juiste manier kan worden opgenomen inde zoekresultaten. (Geïndexeerd)
Nieuw vanaf WordPress versie 5.5 (aug. 2020)
Vanaf versie 5.5 is een eenvoudige XML sitemap functie standaard ingebouwd bij WordPress. Een extra plug-in is dan dus niet meer nodig, tenzij je geavanceerde instellingen nodig hebt.
Nieuwe websites
Sitemaps zijn daarom ook erg handig voor nieuw gebouwde websites en webwinkels, omdat de meeste nieuwe websites meestal in het begin nog niet veel links van andere websites(backlinks) naar hun individuele pagina’s en berichten ontvangen. Hierdoor wordt het voor zoekmachines moeilijker om deze berichten en pagina’s te ontdekken.
Met een sitemap kunnen dit soort websites de zoekmachines dan helpen om de website efficiënter te doorzoeken en beter vindbaar te maken.
Bestaande websites
Ook voor websites die al goed bezocht worden kunnen sitemaps de website effectiever in aanraking laten komen met de zoekmachines. Zoekmachines kunnen in de sitemap namelijk ook zien hoe vaak je site wordt bijgewerkt, welke delen van je website vaker worden bijgewerkt dan andere, etc.
Dit verbetert de algehele zichtbaarheid van je site bij zoekmachines, wat natuurlijk uiteindelijk weer een goede uitwerking heeft op je vindbaarheid.

Hoe maak je een Sitemap in WordPress?
Er zijn verschillende manieren om een XML-sitemap te maken. Je kan dit handmatig doen, maar bij WordPress kan dit natuurlijk ook via een plug-in.
Handmatig
Op zich is het handmatig aanmaken niet zo moeilijk, want er zijn meerdere gratis online tools die je hiermee kunnen helpen. Groot nadeel is alleen dat je deze elke keer opnieuw zal moeten maken wanneer er iets is veranderd.
Ook zal je het XML-bestand dan telkens weer moeten uploaden via FTP om de oude te overschrijven. Via de mediabibliotheek is af te raden, want dan zou het adres van je sitemap telkens veranderen.
Met een plug-in
Wij gebruiken daarom het liefst Yoast’s WordPress SEO plugin om onze sitemaps te genereren. We gebruiken deze plug-in omdat we hiermee meteen ook onze nieuwsberichten en pagina’s kunnen optimaliseren en daarbij vele andere functies kunnen gebruiken, zoals sitemaps, sociale integratie en meer.
We hebben ook gemerkt dat het efficiënter werkt dan andere zelfstandige sitemap-generators voor WordPress. Verder biedt het mogelijkheden voor aangepaste sitemaps, zoals een aparte video en afbeeldingen sitemap.
Om een sitemap aan uw WordPress-site toe te voegen zal je dus eerst de WordPress SEO plugin van Yoast moeten installeren en activeren. Deze plug-in schakelt de XML-sitemap functionaliteit normaal automatisch in, dus je hoeft niet zelf nog iets in te stellen. Controleer het voor de zekerheid door naar het onderdeel Dashboard > SEO > XML Sitemaps te gaan en controleer of het vakje is aangevinkt voor de XML-sitemap functionaliteit.
Wanneer dit vakje aangevinkt is worden een aantal opties getoond die je kan instellen voor de sitemaps. Als je niet zeker weet wat je moet doen, kan je ze negeren en klikken op Instellingen opslaan.
Nu weet je zeker dat de sitemaps worden gegenereerd en openbaar toegankelijk zijn. Om dit ook nog te checken kan je op de XML Sitemap-knop klikken om de sitemap_index.xml sitemap in het echt te bekijken.
De beste XML sitemap plugins voor WordPress
Yoast SEO plugin
Deze plug-in publiceert meerdere sitemaps voor je WordPress website en het hoofdbestand bevat dus de links naar je andere sitemaps. Je voegt alleen sitemap_index.xml toe, of je kan de onderliggende sitemaps één voor één toevoegen. We raden je aan om alleen sitemap_index.xml toe te voegen, want Google zal dan automatisch de andere sitemaps vinden.
Zodra je je sitemap hebt toegevoegd staat er “pending” naast. Het kan even duren voordat Google je website volledig heeft verwerkt. Na een tijdje zal je statistieken betreffende je sitemap kunnen bekijken. Het toont je het aantal links die zijn gevonden in je sitemap, hoeveel er zijn geïndexeerd, een ratio van afbeeldingen en webpagina’s, etc.
All-in-one SEO pack plug-in
Deze plug-in van Michael Torbert doet hetzelfde als de plug-in van Yoast, alleen zal je hier bij de instellingen (feature manger) de sitemap functie eerst aan moeten zetten.
De sitemap is dan terug te vinden voor de robots van o.a. Google als sitemap.xml, dit zal je dus ook in moeten vullen bij Google Search Console.
Google XML sitemaps plug-in
Een andere goede optie is de XML sitemap plug-in van Arne Brachhold. Deze oplossing werkt vergelijkbaar met bovenstaande, maar doet verder niks aan zoekmachine optimalisatie.
Hoe breng je de zoekmachines op de hoogte van je (nieuwe) Sitemap?
Zoekmachines kunnen zelfstandig vaak ook wel je sitemap vinden. Er wordt namelijk zodra je nieuwe content publiceert een signaal(ping) verzonden naar Google en Bing om ze te informeren over veranderingen op de website.
Toch raden we je aan om je sitemap handmatig in te dienen bij Google en Bing met behulp van hun gratis diensten. Het voordeel hiervan is dat je dan vrijwel meteen hoort of er fouten zijn en wordt ook andere informatie over de pagina’s getoond die belangrijk kan zijn voor de zoekresultaten. Ook vind je daar nog andere relevante statistieken die je kunnen helpen met jouw taak als website beheerder.
Google Search Console
Ga hiervoor naar Google Search Console.(voorheen: Webmaster Tools) Als je nog niet bent ingelogd met je Google Account wordt je gevraagd om dit alsnog te doen. Nadat je bent ingelogd heb je toegang tot de webmaster tools.
Wanner er nog geen website is gekoppeld, kan je het beste eerst ons artikel lezen hoe je je website kan koppelen aan Google Search console.
Als je dan op de naam van je website klikt kom je dan in het overzicht. In de linker kolom klik je op het onderdeel “Sitemaps” en je komt terecht op een Sitemaps pagina waar je je sitemaps kunt toevoegen. Vul hier de URL in van je XML-sitemap en klik op de knop “Verzenden”.

Bezoek Google Webmaster tools regelmatig, zeker één keer per maand. Naarmate je website ouder wordt zal je steeds meer bruikbare gegevens over je website zien en hoe het staat in de zoekmachine. Deze informatie kan je vertellen hoe je site het doet en welke dingen je nog meer kunt doen om de zoekprestaties te verbeteren.
Bing Webmaster Tools
Bij Bing is de werkwijze vrijwel hetzelfde als bij Google, alleen zal je daarvoor dit adres moeten bezoeken. Ook hier zal je dus de hyperlink(URL) van je XML-sitemap moeten invoeren.
We hopen dat dit je vragen heeft beantwoord, maar als je nog iets mist horen we het graag, laat dan hieronder alsjeblieft een berichtje achter.
Geef een antwoord