WordPress updates zijn erg belangrijk voor een goede en veilige website. Toch stellen de meeste gebruikers het updaten zo lang mogelijk uit. Niks veranderen als het goed werkt is het motto. Helaas gaat dat voor WordPress niet op, want om dit prachtige CMS optimaal te laten presteren zal je toch regelmatig updates moeten uitvoeren.
De meeste mensen vinden dit een handeling die ze liever niet doen, want er zou wel eens wat mis kunnen gaan. Gelukkig valt dit reuze mee, vooral wanneer je deze uitvoerige handleiding volgt.
Waarom WordPress updaten?
Meerdere onderzoeken naar de beveiliging van WordPress tonen aan dat het merendeel van gehackte WordPress websites te wijten zijn aan verouderde plugins en thema’s.
Je moet dus updaten om ervoor te zorgen dat je website de nieuwste beveiligingspatches, de nieuwste functies, en de beste snelheid en prestaties houdt.
Op zich worden plugins en thema’s actief onderhouden door ontwikkelaars van over de hele wereld, deze vinden en verhelpen regelmatig problemen, voegen nieuwe functies toe en speuren naar veiligheidslekken. Er is alleen geen verplichting vanuit WordPress om dit met vaste regelmaat te doen, daarom is het belangrijk om de juiste plugins te kiezen. Krijg hier het antwoord op je vraag: wat is een plugin?
WordPress zelf heeft voor de systeem updates een vaste manier van werken. De datum voor de uitrol van elke nieuwe versie ligt (min of meer) vast en de nieuwe versie wordt altijd zeer grondig getest. Er wordt ook zo goed mogelijk getracht backwards compatible te zijn met oudere plugins en thema’s.
Wanneer je de updates nooit langer dan drie maanden laat wachten zou het updaten altijd goed moeten gaan.
Hoe weet je of er updates beschikbaar zijn?
Op meerdere plekken binnen je dasboard wordt je er op gewezen dat er updates zijn. Er zijn bijvoorbeeld rode rondje met een getal erin:

Ook zal in het geval van updates in de bovenbalk van het dashboard twee pijltjes zien die een rondje vormen. Deze geeft het totaal aantal updates weer van Plugins, thema’s en WordPress samen.
Je kan direct op het rondje klikken om alle updates in een oogopslag te zien:

Verder zijn er ook bij het onderdeel Dashboard > Plugins dialogen om je op nieuwe updates van plugins te attenderen.

En natuurlijk bij Dashboard > Weergave > Thema’s voor de thema’s:

Natuurlijk kan je op de bijbehorende linkjes klikken om de updates uit te voeren, maar lees eerst verder voordat je overhaast dingen doet waar je mogelijk later spijt van krijgt.
De beste manier kiezen om WordPress te updaten
Vooral de WordPress plugins hebben erg onregelmatig nieuwe updates, daarom zie je regelmatig zo’n rood rondje met een getal er in, dit geeft het aantal beschikbare updates aan. Liefst zou je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf komen en meteen de meest recente versie krijgen. We zullen uitleggen waarom dit toch niet altijd de beste keuze is.
Kies je voor automatische updates?
Sinds versie 3.7 van WordPress is er al een mogelijkheid om updates automatisch te doen, maar dat was nog niet optimaal. Vanaf versie 5.5 is deze mogelijkheid uitgebreid en erg gebruikersvriendelijk geworden.
De plugins automatisch laten updaten direct op het moment dat de ontwikkelaar een nieuwe versie uitbrengt is daarom nu erg verleidelijk en gemakkelijk te activeren.
Of toch liever handmatig updaten?
Om de volgende redenen kan je meestal toch beter even wachten en het handmatig doen:
- Sommige ontwikkelaars brengen te snel nieuwe versies uit. Deze is dan onvoldoende getest, dus beter om even te wachten tot bugs zijn verholpen.
- Tijdens het updaten is de website kortstondig niet bereikbaar, dus het is vaak beter om alle updates in een keer uit te voeren.
- Wanneer er automatisch backups worden gemaakt, kan de meeste recente backup al van een tijdje geleden zijn en is de backup mogelijk niet compleet wanneer je in de tussentijd dingen hebt aangepast.
- Tijdens handmatige updates kan je zelf direct kijken of alles na het updaten nog naar behoren werkt op je site of webshop. Daardoor kan je ook direct ingrijpen indien nodig.
Voor sommige plugins kunnen de auto-updates prima zijn, zoals bijvoorbeeld wanneer de plugin geen essentiële functie heeft voor je website, of slechts een gereedschap is die je af-en-toe gebruikt.
Voor de meeste plugins geldt helaas dat automatische updates juist een risico kunnen meebrengen. Bijvoorbeeld wanneer de plugin belangrijk is voor de prestaties van je site, of wanneer deze een belangrijke visuele taak vervult.
Gelukkig heb je zelf de vrijheid om te kiezen wat voor jou het beste is en kan je per plugin bepalen om automatisch updates aan- of uit te zetten.
Sowieso altijd eerst een backup maken
Er wordt vaak een backup gemaakt door je webhost, maar dit is niet altijd het geval. Ook weet je niet wanneer zij dat dan voor de laatste keer hebben gedaan. Dat kan een paar dagen, maar ook een week of maand geleden zijn.
Veranderingen die dan in de tussentijd hebben plaatsgevonden zitten dus niet in je backup, daarom adviseren we altijd nog een handmatige backup te maken via de webhost, of met een goede backup plugin, zoals Updraft Plus. In het ergste geval heb je een dubbele backup, better safe then sorry zeg maar.
Maak de backup altijd zo kort mogelijk voordat je de updates gaat uitvoeren, dan is de kans dat er iets gaat missen het kleinst.
Voor Webshops of drukbezochte websites is het aan te raden om je Website offline te zetten, dan mis je geen bestellingen en ondervinden de bezoekers zo min mogelijk hinder.

Zeer oude WordPress website updaten
WordPress bestaat natuurlijk al ruim 20 jaar, dus er zijn websites waar al jaren niet naar is omgekeken. Dit kan natuurlijk wel een probleem opleveren bij het updaten, omdat de kans op compatibiliteit problemen tussen de plugins, thema en WordPress dan enorm toenemen.
In dit geval adviseren we daarom om dan altijd een back-up te maken en in stappen te gaan upgraden. Ook adviseren we om alle plugins eerst te deactiveren en een standaard WordPress thema te activeren.
Verder zal je bij je webhost ook de programmeertaal van WordPress gaandeweg in stappen moeten updaten. Neem daarvoor altijd even contact met de webhosting op.
Stel dat je een versie 3.1 WordPress website hebt, dan kan je het beste eerst upgraden naar eerstvolgende grote versie (major release) volgens de lijst met releases, dus versie 3.2.
Daarna doe je dit voor elke volgende grote versie, dus 3.1 > 3.2 > 3.3 > 3.4 > 3.5 > 3.6 > 3.7 > 3.8 > 3.9.
Wanneer er dan geen geen 3-serie update meer is, ga je verder met de versies van de 4-serie, dus start je met 4.1 > 4.2 > etc. etc. en daarna ga je dan naar 5.1 > 5.2 etc. etc.
Bij elke stap zal je ook telkens de plugins en thema’s moeten bijwerken om ervoor te zorgen dat die ook compatible blijven met de nieuwere versie van WordPress.
Wanneer een plugin of thema door de bouwer ook al langere tijd niet meer is bijgewerkt, of is verlaten door de maker zal je na het volledige update proces mogelijk wel alternatieven moeten zoeken voor deze onderdelen.
Wat moet je eerst updaten bij WordPress?
De meningen zijn er over verdeeld wat je eerst moet updaten. Sommige ontwikkelaars zweren bij het eerst updaten van de plugins en andere zeggen dat het beter is om WordPress eerst te updaten.
Omdat de WordPress basis updates altijd zo goed mogelijk backwards compatible zijn, vinden wij dat je beter eerst WordPress zelf kan updaten, direct daarna de plugins en dan de thema’s, dus:
- De WordPress basis (core) updaten
- WordPress plugins updaten
- En als laat de WordPress thema’s updaten
Hoe vaak moet je WordPress updaten?

Hier zijn de meningen erg over verdeeld, maar over het algemeen kan je zeggen dat een week nadat de update uit wordt gebracht een goed moment is. Dat laat dan namelijk nog wat tijd over voor de ontwikkelaars om mogelijke bugs te corrigeren.
Omdat updates zelden op hetzelfde moment worden uitgebracht is dat natuurlijk lastig wanneer meerdere plugins een update hebben. Daarom zou ik 1x per week aanhouden als optimaal, maar 1x in de 2 weken is ook nog prima.
1x per maand valt voor websites met weinig plugins ook nog wel binnen de grenzen, maar laat in elk geval updates nooit langer dan 3 maanden staan. De verschillen in versie zijn dan soms zo groot dat er mogelijk compatibiliteits- of veiligheidsproblemen kunnen ontstaan.
Probeer dus 1 per week, 1 x per 2 weken of 1 x maandelijks alles van je website te updaten. Zet dit in je agenda, zodat je het niet kan vergeten!
Automatische updates van WordPress
Je kan vanaf versie 5.5 van WordPress zelf aanvinken welke plugins en thema’s automatisch een update moeten krijgen. Ook kan je dit doen voor WordPress zelf.
Ons advies is om dit alleen te doen voor plugins die niet kritiek zijn. WordPress en het actieve thema kan je sowieso beter met de hand updaten.
Na de updates ontvang je direct een mail dat je website dit zelfstandig heeft uitgevoerd. Zorg ervoor dat je dan altijd even een kijkje neemt of alles er nog goed uit ziet.
E-mail van automatische updates uitzetten
Het is niet aan te raden, maar wil je toch de automatisch notificatie van uitgevoerde updates uitzetten, dan kan je daarvoor eventueel de deze plugin installeren, of kijk anders voor een meer recent bijgewerkt alternatief.
WordPress basis (core) updaten
De basis van WordPress is de zogeheten core(kern). Dit is de basis die je in elke WordPress website kan terugvinden.

Automatische updates aan- of uitzetten voor WordPress basis
Om de automatisch updates van WordPress zelf aan- of uit te zetten ga je naar Dashboard > Updates, je ziet daar dan bovenaan beschikbare updates
WordPress basis handmatig updaten
Wanneer er een blauwe knop zichtbaar is kan je daarmee WordPress handmatig updaten. in bovenstaande afbeelding is al de laatste versie al geïnstalleerd, dus is deze knop niet zichtbaar omdat er nu geen update nodig is.
De knoppen “Opnieuw installeren” en “Deze update verbergen” kan je beide negeren.
WordPress thema’s updaten
Thema’s zijn de “jasjes” van WordPress, je kan er maar een aanhebben, maar je kan er wel meerdere hebben hangen in de kast. Deze ongebruikte extra “jasjes” moeten ook up-to-date blijven, of nog liever worden verwijderd.
Automatisch updaten
Om de thema’s automatisch te updaten kan je het beste naar je inloopkast gaan (de plek waar al jasjes hangen). Deze is te vinden via Dashboard > Weergave > Thema’s. Wanneer je met je muis boven de thema’s “zweeft” zie je de optie “Themadetails”. Klik dan op de afbeelding van het thema en je kan per thema automatische updates aan- of uitzetten.

Handmatig updaten
Om alle thema’s die een update nodig hebben in overzicht te zien ga je naar Dashboard > Updates onderaan de pagina. Om ze handmatig bij te werken vink je ze dan aan en klik je op “Thema’s bijwerken”.

WordPress plugins updaten
Ook plugins hebben updates nodig, daarom hebben we voor deze prachtige uitbreidingen van WordPress hier ook de aanbevolen manieren naast elkaar gezet:
Automatisch updates
Automatisch updates voor plugins kan je aan- of uitzetten via het onderdeel Dashboard > Plugins.
De plugins worden dan onder elkaar getoond en je kan voor elke plugin aan de rechterkant de update aan- of uitzetten:

Wanneer je er meerdere in een keer wil activeren kan dat door de gewenste plugins aan te vinken en dan het “Bulkacties” uitklapmenu open te klikken. Kies dan voor “Inschakelen Auto-updates” en klik op de knop “Toepassen”.
Handmatig updaten
Handmatig updaten kan op verschillende plekken zoals je hierboven op de afbeeldingen al kon zien.
Maar makkelijker is om naar Dasboard > Updates te gaan, want daar tref je alle updates bij elkaar aan.
Vink de gewenste plugins aan en klik dan op “Update plugins”:

Controleer je website
Na het updaten denken veel mensen dat ze klaar zijn, maar niks is minder waar. De updates zijn in het dasboard goed verlopen, maar we doen dit natuurlijk voor de bezoekers van de site, dus moeten we de website ook als bezoeker bekijken aan de “voorkant”.
Check vooral cruciale pagina’s en speciale functies van de website, zoals bijvoorbeeld de webshop, dynamisch veranderende content en het contact formulier. Doe ook een proefbestelling en kijk of het contactformulier nog werkt. Zou anders natuurlijk zonde zijn om bestellingen of offerte aanvragen mis te lopen.
Mogelijke problemen oplossen
Gelukkig gaat het updaten 99 van de 100 keer zonder problemen, maar mocht je na het controleren van je website toch gekke dingen tegenkomen, dan zal je moeten achterhalen wat de mogelijke oorzaak is. WordPress terugzetten naar de oudere versie kan met de backup wel, maar dat doe je natuurlijk liever niet.
Je kan vaak aan de symptomen wel zien of het met een plugin of thema te maken heeft. In dat geval kan je het thema terugzetten vanuit de backup en zou je website weer in orde moeten zijn.
Wanneer een plugin de boosdoener is kan het wat lastiger zijn, dan zal je alle oude plugins moeten terugzetten vanuit de backup en ze een-voor-een moeten updaten. Na elke update kijk je dan of het probleem weer optreed om de probleem veroorzaker te vinden.
Een oplossing voor wanneer je er nog niet uitkomt
Wanneer je er nog steeds niet uitkomt, of geen zin in het onderhoud hebt kan je ook een WordPress onderhoudspakket nemen. Dan nemen we al je zorgen uit handen en wordt het voor je gedaan.
Natuurlijk hebben we ook online en offline trainingen en cursussen beschikbaar om dit te leren. Tijdens de klassikale WordPress beheer en SEO dag leer je zelfs nog veel meer dan dat.
Ben je nog helemaal onbekend met WordPress, dan kan je ook onze gratis WordPress uitleg/handleiding erbij pakken.
Do’s en Dont’s en handige tips
In het kort de belangrijke aandachtspunten van dingen die je wel en niet moet doen wat betreft het updaten van WordPress:
- Eerst onnodige plug-ins verwijderen
- Eerst een back-up maken
- Nooit overhaast gaan updaten
- Update thema’s liefst handmatig
- Update kritieke plugins handmatig
- Nooit zonder beschikbare backup updaten
- Eerst staging omgeving updaten(indien beschikbaar)
Tot slot
We hebben je meegenomen door alle facetten van WordPress updates. Je kan nu updates herkennen van Zowel thema’s, plugins als WordPress zelf. We hopen hiermee twijfels over hoe, wat en wanneer te updaten hebben weggenomen.
Je zal met deze uitvoerige handleiding in staat zijn zelf je website of webshop in topconditie te houden zonder dat je hier aanvullende diensten voor hoeft af te nemen. Ook maak je met deze juiste manier van updaten je site veiliger en kan je profiteren van alle nieuwe functies van WordPress.
Laat hieronder je eventuele tips en vragen achter, dan komen we daar altijd snel op terug.
Geef een antwoord