Soms zou je het liefst even je WordPress website offline zetten. Bijvoorbeeld wanneer je dingen wil veranderen. Het werkt natuurlijk fijner wanneer je weet dat bezoekers van je website niet meekijken.
Ook wanneer je je website een volledige nieuwe look wil geven is het prettig wanneer je de tijd kan nemen en in de tussentijd geen pottenkijkers hebt. Op die manier hou je ook het wow effect van je aanpassingen.
Helaas zit een optie om je website offline te zetten niet standaard in WordPress, maar gelukkig zijn er meerdere manieren om het toch voor elkaar te krijgen. Hier leggen hier precies uit welke dat zijn en hoe je die kan gebruiken.
Heb je juist nog geen website en wil je die offline gaan bouwen? Lees dan hier alles over een WordPress site offline bouwen.
Inhoudsopgave
Waarom WordPress website offline zetten?
Er kunnen verschillende redenen zijn om je website offline te zetten, de meest voor de hand liggende redenen op een rijtje:
- Het verbouwen of veranderen van merk/uitstraling van een bestaande website
- Zonder pottenkijkers in alle rust een website opbouwen
- Lanceren van een bedrijf met een pagina om alvast een buzz te genereren
- Voorkomen dat Google flarden van pagina’s opneemt in de zoekresultaten
- Het toevoegen van nieuwe pagina’s aan een populaire pagina
- Installeren/uitproberen van een plugin die een nieuwe functies aan de site zal toevoegen
- Het oplossen van een bug of foutmelding
- Het opruimen van een beschadigde website na een hack
Twee varianten van offline zetten
Je kan een website tijdelijk offline zetten vanuit WordPress zelf met behulp van een plugin, of je kan dit doen bij het webhostingbedrijf waar je website of webshop is ondergebracht. Normaal wil je een tijdelijke WordPress pagina laten zien met een aankondiging of melding. Op deze manier weet de bezoeker waar hij aan toe is. Er zijn in hoofdlijnen twee varianten hoe je een website offline kan halen, namelijk:
Coming soon page
De coming soon page geeft aan dat de website er aan komt, dit is een oplossing voor een nieuwe website die in aanbouw is.
Vaak wordt hier gebruik gemaakt van de mogelijkheid om op de tijdelijke pagina mensen zich te laten inschrijven voor de nieuwsbrief of updates van het bedrijf. Ook zie je vaak een klokje die aftelt naar het moment dat de website wordt gelanceerd.
Under construction / maintenance page
Deze oplossing wordt gebruikt in de situatie wanneer je onderhoud wil plegen aan je website, of je gaat (een deel) van je website vernieuwen. Dit kan voor korte tijd zijn, maar ook voor meerdere dagen.
Wanneer de zoekmachines de website bekijken krijgen zij de website ook niet te zien. Wanneer de juiste manier is toegepast zien de zoekmachines dan een 503 status code. Deze code geeft aan dat de website tijdelijk offline is en zorgt ervoor dat de zoekmachines(Google) je website niet gaat weghalen uit de zoekresultaten.
Let op! wanneer je het onderhoud langer dan een paar weken laat duren kan het zijn dat je veel zoekverkeer kwijt raakt.
De oplossingen om je website offline te zetten
Met WordPress heb je twee manieren om je website offline te laten halen, via het Dashboard van WordPress zelf, of via de webhost.
Vanuit WordPress je website offline zetten
Je kan dit doen met behulp van code, maar dat is voor beginners niet zonder risico’s en bovendien niet altijd toepasbaar door mogelijke beperkingen van je WordPress installatie.
Met een daarvoor bestemde plugin
Daarom zijn er gelukkig meerdere plugins beschikbaar om je website offline te zetten. De meest up-to-date lijst kan je hier vinden, maar we zullen de oplossing van Seedprod er uitpikken en toelichten. De werking en te doorlopen stappen is voor alle andere plugins vrijwel gelijk, dus wanneer je een andere plugin uitkiest zal je vrijwel dezelfde stappen doorlopen.
1. Installeer de Seedprod plugin
Ga in je WordPress dashboard naar het onderdeel Plugins > Nieuwe plugin en typ in het zoekvenster “Coming soon” of “Seedprod”. Klik dan op “Nu installeren” en daarna op activeren.
Hier kan je nog meer leren over het installeren van een plugin.
2. Maak een onderhoudspagina aan
Na het acteveren van de plugin krijg je meestal een pagina of een popup met een een optie om je nieuwe onder constructie/komt binnenkort pagina aan te maken. Zo niet zoek dan het onderdeel van de plugin in de linker menubalk. Het is te herkennen aan de naam of aan het logo van het bedrijf:
Kies nu de gewenste modus/variant voor jouw doel(zie uitleg hierboven). De keuzes die niet beschikbaar zijn kan je krijgen door de pro versie van de plugin aan te schaffen.
Je krijgt nu de keuze uit heel veel kant en klare formats. Veel daarvan komen beschikbaar wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief, andere zijn alleen na betaling te verkrijgen.
Het beste kan je er een kiezen die je aanspreekt, dan hoef je niet veel aan te passen en ben je snel klaar:
Welke keuze je ook maakt, altijd zal je in de editor terechtkomen. Bij Seedprod lijkt deze veel op Elementor:
Je kan de teksten direct wijzigen door in de tekst te klikken. Je krijgt dan ook aanvullende opties, zoals het verwijderen(prullenbak pictogram), dupliceren, toevoegen, verplaatsen en meer:
Wanneer je in plaats van Seedprod een van de andere plugins gebruikt is het meestal minder uitgebreid, dus eenvoudiger om mee te werken. Nadeel is natuurlijk dat je het dan mogelijk niet helemaal naar wens kan maken.
3. Afmaken en Live zetten je nieuwe pagina
Om de zojuist gemaakte pagina beschikbaar te maken kan je klikken op het kleine driehoekje naast de “Save” knop en op publish klikken. Een andere manier is om via het bovenste menuonderdeel “Page settings” het schuifje om te zetten naar “Publish” en dan op de groene knop “Save” te kikken.
Hierna kan je kikken op de “x” in de balk rechts bovenaan, dan kom je terug in het onderdeel Seedprod > Pagina’s. Wanneer deze optie niet beschikbaar is kan je ook direct vanuit het dashboard naar het overzicht met de beschikbare pagina’s gaan. Zet dan het schuifje om, zodat deze groen wordt en je pagina zichtbaar is voor je bezoekers:
Controleer de werking
Wanneer alles goed is gegaan zal je een rode waarschuwing in de bovenste balk van WordPress zien:
Met een paginabouwer bijvoorbeeld Elementor
Er zijn ook steeds meer pagina- en websitebouwer plugins van WordPress een oplossing om je website offline te halen hebben ingebouwd(scheelt weer een plugin). We doorlopen hier de te volgen stappen voor Elementor. Wanneer je die plugin nog niet hebt zal je die wel eerst moeten installeren natuurlijk.
1: Maak een onderhoudspaginasjabloon
Voordat je met Elementor de website offline kan halen, moet je eerst een onderhoudspaginatemplate maken. Klik daarvoor op de knop Templates en daarna op “Nieuwe Toevoegen”:
Je krijgt nu een keuzescherm of een popup waar je moet kiezen voor het soort template en waar je een naam kan ingeven:
Kies voor een Pagina template en geef de pagina een herkenbare naam. Bijvoorbeeld “Komt binnenkort pagina” of “Onderhoudspagina”. Klik daarna op “Template aanmaken”.
Je kan nu als het goed is direct beginnen met het maken van de pagina die je wil tonen aan je bezoekers. Klik anders nog even op de blauwe “Bewerken met Elementor” knop.
Het inrichten van de pagina is verder net als het opzetten van elke andere pagina met Elementor. Het belangrijkste verschil is alleen dat je de header en het menu wil verbergen. Dit doe je door in het Elementor venster op het tandwieltje linksonder te klikken:
Kies bij Pagina-layout voor “Elementor canvas” en zet eventueel de titel ook uit.
Als je tevreden bent met je pagina sla je wijzigingen op. Zo niet, verander dan nog wat dingen tot het helemaal naar wens is.
3: Controleer de onderhoudsmodus instellingen
Elementor heeft de onderhoudsmodus instelling verstopt onder het menuonderdeel Extra:
Het mooie is dat het meteen automatisch je website configureert om de juiste status code naar zoekmachines te sturen. Je kan dan hier kiezen uit de twee verschillende varianten:
Komt binnenkort modus
Wanneer deze modus is geactiveerd zullen Google en andere zoekmachines de website alvast indexeren. Gebruik dit als een website voor de eerste keer wordt gebouwd en je wel al opgemerkt wil worden door de zoekmachines.
Onderhoudsmodus
Onderhoudsmodus, aan de andere kant, stuurt een HTTP 503 code. Dit vertelt zoekmachines om de site even niet te indexeren. Gebruik deze modus als je een gehackte site of bug aan het repareren bent, of als je een andere snelle update aan het implementeren bent. Laat dit zo kort mogelijk duren, want anders haalt Google je mogelijk uit de zoekresultaten.
3: Activeer de onderhoudsmodus met Elementor
Je kan nu de onderhoudsmodus activeren door ook de gewenste template te kiezen onder het uitklapmenu. Waarschijnlijk met de naam die je in de stap hiervoor hebt aangemaakt. Klik vervolgens op “Wijzigingen opslaan”.
Je zult niet alleen je nieuwe onderhoudspagina op de voorkant van je site kunnen zien, maar Elementor zal je ook herinneren aan deze status met een rode waarschuwing in je admin balk:
Onderhoudsmodus uitschakelen
Om de onderhoudsmodus uit te schakelen met Elementor (of je thema), gaat je simpelweg terug naar de Tools pagina en schakelt je deze uit. je kan dit ook doen via het felrode tabblad in de beheerdersbalk.
Website offline (laten) halen via de webhost?
Deze manier is voor de meeste mensen erg technisch, daarom zullen we dit hier niet tot in detail behandelen, maar het kan wel makkelijk zijn wanneer je snel je volledige website onbeschikbaar wil maken. Hou er rekening mee dat je zelf ook niet meer in je WordPress website kan komen zonder het eerst terug te veranderen via het bedieningspaneel bij je webhosting bedrijf.
Er zijn in principe twee manieren die je kan uitvoeren vanuit het bedieningspaneel van de webhost. Meestal kan je ook je website offline laten halen door ze een mailtje te sturen, dat is altijd het proberen waard.
1. Via het .htaccess-bestand
Het .htaccess-bestand is een tekstbestand dat je via FTP of via het bedieningspaneel van je webhost kan benaderen en aanpassen. Om je website in maintenance mode te zetten plaats je dan de volgende code aan dit bestand toe:
RewriteEngine on
RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !^123.456.789.000
RewriteCond %{REQUEST_URI} !/maintenance.html$ [NC]
RewriteCond %{REQUEST_URI} !.(jpe?g?|png|gif) [NC]
RewriteRule .* /maintenance.html [R=503,L]
Op de derde regel staat in het voorbeeld een willekeurig IP-nummer, wil je zelf nog wel je website kunnen zien, vul dan het IP-nummer in van waaruit je de site wil bekijken. Je kan bijvoorbeeld hier je huidige IP-nummer achterhalen via WhatsMyIP. Vervang dan wel alleen de 12 getallen en laat de punten en schuine strepen staan en natuurlijk zal je de toegevoegde code weer moeten verwijderen om het ooit weer ongedaan te maken.
2. Via DNS-instellingen
Een andere manier is om via de DNS-instellingen van je webhost de name-servers of DNS-records te veranderen. Dit kan wel enige uren tot dagen duren, maar kan handig zijn wanneer domeinnaam en webhosting niet bij hetzelfde bedrijf zijn ondergebracht.
Let op! Deze methode is wel erg rigoreus, omdat je zelf ook niets meer kan zien en er komt in de meeste gevallen een foutmelding voor mensen die de site proberen te bezoeken. Kortom deze manier is niet direct aan te raden.
Nawoord
Je heb nu meerdere manieren geleerd waarop je WordPress onderhoudsmodus kan gebruiken om bezoekers te informeren dat je website momenteel niet beschikbaar is. Ook weet je nu welke optie je moet kiezen voor welke situatie en mogelijke kansen en gevaren uitgelegd.
Zoals altijd zijn op- en aanmerkingen hieronder altijd van harte welkom, alvast bedankt!
Geef een reactie