Er zijn nog veel oude websites gebouwd met HTML of een verouderd (CMS) systeem dat niet meer aan de verwachtingen voldoet. Hierdoor is het lastig of zelfs onmogelijk om de website nog aan te passen. Leer daarom nu je bestaande website omzetten naar WordPress.
Met de volgende tips zal je bestaande website omzetten naar WordPress een stuk eenvoudiger worden. Na het omzetten zal het dan ook mogelijk worden om gebruik te maken van de vele uitbreidingsmogelijkheden van WordPress.
Denk hierbij aan bijvoorbeeld een webwinkel, online evenementen registratie, ledenwebsite, of de meer dan 50.000 andere uitbreidingen die beschikbaar zijn voor WordPress. Nog een extra reden om de huidige “oude” website gewoon om te gaan zetten.
Inhoudsopgave
Voor alle manieren die we hier laten zien is een installatie van een WordPress website noodzakelijk. Je kan namelijk alleen de inhoud van je oude website omzetten. Het maakt niet uit of dat een nieuwe(lege) installatie is, of dat er al wat dingen in staan.
Wanneer je dit nog niet hebt kun je het meestal gratis via de web host (laten) installeren, of je kan de WordPress installeren stappen volgen. Natuurlijk doen wij het anders ook graag voor je wanneer je bij ons een training of cursus gaat volgen.
1. Webpagina´s 1-voor-1 omzetten naar WordPress
Dit is misschien wel de makkelijkste methode om snel elke pagina om te zetten, maar er kleven wel een paar grote nadelen aan. Voor puur tekst is het prima.
Hou dan in de webbrowser 2 tabbladen open; 1 met de pagina van je “oude” website en 1 met een nieuw aangemaakte WordPress pagina in bewerkingsmodus.
Dan kun je met de standaard kopiëren en plakken functie de informatie van de ene naar de andere pagina kopiëren. Dit gaat in Windows met de toetscombinatie CTRL+C en CTRL+V en op de Apple kan dit met CMD+C en CMD+V.
Hoewel dit redelijk probleemloos moet gaan zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:
- Je kan slechts 1 pagina per keer kopiëren, dus voor grotere websites kan het een tijdrovend proces worden;
- Mogelijk wordt er ongewenste tekst opmaak mee gekopieerd; Dit is op te lossen door de gekopieerde tekst te plakken als tekst zonder opmaak.(CTRL/CMD+SHIFT+V toetsen tegelijk indrukken)
- Wanneer er lettertypen worden mee gekopieerd kunnen deze niet meer gewijzigd worden in WordPress.
Daarom is het meestal aan te raden om de te kopiëren inhoud van de oude website altijd te plakken zonder opmaak. Dit kan zoals met de toetsencombinatie van het punt hierboven. Maar wanneer er meerdere losse flarden tekst gecombineerd worden tot 1 pagina kun je voor het gemak misschien beter vooraf de platte tekst modus aanzetten in de tekstbewerker balk van WordPress. Of anders achteraf door het gummetje in dezelfde balk te gebruiken. (zie afbeelding)
Afbeeldingen importeren
Hoewel de gekopieerde afbeeldingen wel direct zichtbaar zullen zijn in je WordPress website, komen ze helaas niet in je media bibliotheek te staan. De afbeeldingen staan namelijk wel online waardoor je ze kan zien in je WordPress website. Maar ze zijn niet geregistreerd door WordPress, daarom kun je ze niet vinden in de media bibliotheek.
Zolang de afbeeldingen van de oude website bij de web host blijven staan is het prima, maar zodra de oude website wordt weggehaald zullen de afbeeldingen ook niet meer zichtbaar zijn. Dit kan opgelost worden door de afbeeldingen eerst naar de eigen computer te downloaden met behulp van rechter muisklik “Afbeelding opslaan als…” en dan alsnog te uploaden naar de WordPress Media bibliotheek.
Hierna zal je dan wel nog alle afbeeldingen handmatig moeten vervangen door deze geüploade afbeeldingen.
Importeren afbeeldingen met een plug-in
Makkelijker is daarom misschien een plug-in die automatisch de afbeeldingen importeert die afkomstig zijn van de oude website. Doe dit dan wel eerst even met een test afbeelding om te kijken of dit (nog steeds) goed werkt en let natuurlijk altijd op de beoordelingen.
Op het moment van schrijven kan je bijvoorbeeld een van de volgende plug-ins gebruiken:
https://nl.wordpress.org/plugins/import-external-attachments/
https://nl.wordpress.org/plugins/auto-upload-images/
https://nl.wordpress.org/plugins/download-external-images-in-posts/
https://wordpress.org/plugins/media-from-ftp/
https://nl.wordpress.org/plugins/add-from-server/ (deze is minder geschikt)
2. Semi-automatisch website omzetten naar WordPress
Het geautomatiseerd converteren van meerdere (HTML) pagina’s in 1 keer is een vrij technisch en meer gecompliceerd proces, maar de volgende stappen zullen je daarbij zeker op weg helpen. Probeer altijd eerst de volledig automatische manier hieronder(3), want die is een stuk makkelijker.
- Maak een kopie van de originele website op de eigen computer door een van de volgende gratis tools te gebruiken;
https://www.httrack.com/
https://www.cyotek.com/cyotek-webcopy
https://ricks-apps.com/osx/sitesucker/ (MAC only)
Of anders een betaalde oplossing:
https://www.tenmax.com/teleport/pro/home.htm
http://www.surfoffline.com/
https://www.newprosoft.com/ - Met de vind & vervang functie van een tekstbewerker kun je dan de overbodige code verwijderen.(van bijvoorbeeld Microsoft Frontpage) De volgende tools kunnen je eventueel helpen om de HTML “schoon” te maken:
https://html-cleaner.com/
https://www.jafsoft.com/detagger/
https://www.coolutils.com/TotalHTMLConverter - Bij deze volgende stap zal er een nieuwe of bestaande WordPress installatie nodig zijn. Het installeren gaat meestal eenvoudig via de web host, of anders doen wij het graag voor je wanneer je bij ons een WordPress cursus komt volgen.
Wanneer je trouwens de oude website direct wil vervangen kun je voor de zekerheid het beste eerst nog een 2e back-up maken.(via de webhost of de kopieer manier van punt 1 hierboven) - Door nu de volgende plug-in te installeren kun je alle HTML pagina´s van de oude website gaan importeren. Deze zal dan automatisch je bestaande website omzetten naar WordPress.
3. Volledig automatisch bestaande website omzetten naar WordPress
Dit is in de meeste gevallen de beste manier, omdat je hiervoor niet veel hoeft te doen verder.
Installeer hiervoor de volgende plugin. Lees hier eventueel meer over plugins installeren.
In de linker balk komt er dan een nieuw onderdeel WP scraper.
Een enkele pagina converteren
Om een enkele pagina te importeren kies je de optie “Single scrape”. Dan zal je het volgende veld zien:
Vul de URL van je bestaande website in en dan kan je klikken op “Choose title” om de titel van de bestaande pagina te kopieren en of je kan zelf een titel ingeven.
Daarna komt het belangrijkste, kies daarvoor de “Choose post content” optie. Er verschijnt dan een venster waar je met je muis kan aangeven wat de informatie is die je wil gaan importeren(de vlakken lichten op). Zodra je het juiste onderdeel hebt gekozen klik je op de blauwe balk bovenin:
In de rechterbalk kan je dan nog aangeven of je de afbeeldingen, video en links ook wil importeren:
Ook staan er nog opties om categorieën en tags mee te geven, die zijn voor blog-/nieuwsberichten bedoeld. Rechts bovenaan kan je nog aangeven of de nieuwe pagina een concept moet zijn of dat deze direct gepubliceerd moet worden(standaard).
Klik uiteindelijk op “Save Post” om de nieuwe pagina aan te maken.
Meerdere pagina’s omzetten naar WordPress
Wanneer je in een keer meerdere pagina’s wil omzetten kan je de optie “Multiple scrape” kiezen.
Wanneer je die voorhanden hebt kan je direct een lijst van gewenste URL-en ingeven.
Anders kan je deze ook door de plugin voor je laten genereren, dat gaat als volgt:
Klik op de blauwe balk met de tekst “Generate URLs” en het volgende menu klapt open:
Vul alle gestelde velden zo goed mogelijk in en klik op “Get webpages”. Stel de eerste keer de “Number of pages” laag in, om eerst te testen. Wanneer er geen resultaat komt doe je het gewoon nog een keer natuurlijk.
De pagina’s of berichten komen in de betreffende overzichten te staan, dus wanneer ze niet voldoen kan je ze zonder probleem verwijderen. Pas daarbij wel op je bestaande pagina’s natuurlijk.
Het onderdeel Live scrape is voor andere doeleinden, daarom behandelen we die hier niet.
Verder is er nog een hulp en vragen onderdeel te vinden bij de instellingen van de plugin. De bouwer ligt daar de mogelijkheden nader toe.
Veel succes ermee!
Tot slot
Met deze handige tips en de uitleg kun je zelf kijken wat de beste manier is om je bestaande website om te zetten naar WordPress. Soms wil je enkel delen van je website overnemen, maar soms is juist het volledig omzetten het doel.
Vergeet niet onze gratis printbare WordPress handleiding te downloaden, dan kun je meteen lekker aan de slag. Niets aan de hand wanneer je er niet uitkomt, want je kunt natuurlijk altijd nog een cursus website maken of een training op afstand bij ons volgen.
Aanvullingen, ervaringen en tips zijn altijd van harte welkom, laat daarvoor dan een reactie hieronder achter.
Margaret zegt
Hallo
Ik heb een vrij grote website die ik om wil zetten naar wordpress, heb de plugin HTML import 2, alles ingesteld, maar krijg niets te zien. Ook in mijn ftp gekeken of er een map is geplaatst maar niets.
Zijn er misschien dingen die ik over het hoof zie, hij stelt zelf de map vast waar het geplaatst word, maar die map kan ik nergens terug vinden.
Ook zie ik niet de vooruitgang, of een melding dat het klaar is.
Hartelijke groeten Margaret
Redactie zegt
Heb je wel de juiste map opgegeven waar de “oude” HTML files staan?
De HTML pagina’s worden dan omgezet naar WP pagina’s. Deze nieuwe pagina’s staan dan in de database, dus zal je niet vinden met FTP.
Margaret zegt
Ze staan niet in een map, maar in mijn www . Dus heb geen map opgegeven. Of het moet zijn dat ik een map moet opgeven uit mijn computer, dat heb ik dus niet gedaan!
Redactie zegt
Het is juist dat de map met de te importeren bestanden bij de website bij de host staat.
Alleen welk adres heb je opgegeven bij de instellingen van HTML Import 2? Alleen WWW is waarschijnlijk niet het volledige adres.
Wanneer je het niet weet kan je het zogeheten “document root map” adres eventueel via een van de volgende plug-ins achterhalen:
https://wordpress.org/plugins/wp-server-stats/
https://wordpress.org/plugins/wp-serverinfo/
Margaret zegt
Hallo
Ik ben eruit. Maar ik denk dat het evenveel werk is als alles gewoon kopiëren en plakken uit brownser. en een template maken in Elementor
Dit heb ik bij mijn ander site gedaan, het is allebei gewoon veel werk voor 2000 pagina’s, dus ik ga het nog even overzien.
Bedankt voor de response!