Wil je een nieuwe WordPress website bouwen naast de oude website? of wil je je oude website verbouwen zonder dat de bezoekers dit merken? Dat kan!
Lees hier verder welke opties er zijn en hoe je dat moet doen, je kan meteen aan de slag!
Inhoudsopgave
Voorwoord
Er zijn in hoofdlijnen vier manieren om je nieuwe WordPress site te bouwen terwijl de oude site nog live staat:
- In een submap installeren(schaduw installatie)
- Gebruik van een staging oplossing
- Onder een sub-domein installeren
- Lokaal installeren
Bij de eerste drie oplossingen bouw je de website echt “naast” de oude website, omdat er een mapje bijkomt in de mappenstructuur op de webserver.
Met de vierde optie wordt de nieuwe website op je eigen computer gebouwd, dus ga je feitelijk niet de nieuwe WordPress website bouwen naast de oude. Omdat je een andere computer gebruikt voor het bouwen is er in dit geval niet eens een domeinnaam nodig.
Let op!
Zorg altijd dat er een backup is voordat je aan de slag gaat. Wanneer er dan iets niet goed gaat ben je in elk geval geen data kwijt.
1. Submap installatie
Deze oplossing is de eenvoudigste van allemaal, want je hoeft enkel bij je huidige webhost WordPress te installeren. Bij de meeste webhosts kan je eenvoudig doen met onze handleiding WordPress installeren.
Let bij het installeren goed op dat je een naam ingeeft bij het onderdeel dat meestal Sub-folder of Folder wordt genoemd.
Een submap installatie is te herkennen aan deze vorm van de hyperlink/URL: jouwwebsite.nl/submap/
Je kan de nieuwe website na de installatie dus ook op dat adres benaderen, terwijl jouwwebsite.nl ook beschikbaar blijft.
Deze oplossing kan je prima gebruiken wanneer de oude website geen WordPress is. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat je bij de webhost WordPress kan installeren.
2. WordPress Staging
Steeds vaker bieden webhosting bedrijven zogenoemde staging oplossingen aan, dus vraag even na bij je webhost of ze deze oplossing bieden.
Wanneer je webhost deze oplossing niet heeft kan je ook de gratis WP staging plugin of WPvivid proberen, of anders de betaalde BlogVault of WPstagecoach oplossingen.
Een staging oplossing maakt in eerste instantie een kloon van je bestaande website, zodat je een tweede nieuwe website krijgt naast de al bestaande. Deze nieuwe websites is onzichtbaar voor de bezoekers van de live website, maar jij kan er wel in werken.
Je kan dan je wijzigingen dan gaan uitvoeren in de gekloonde website zonder dat iemand er iets van merkt. Wanneer je dan klaar bent met wijzigen kan je met een druk-op-de-knop de wijzigingen doorvoeren om de veranderingen zichtbaar te maken voor je bezoekers.
In principe kan je na het doorvoeren van de wijzigingen de “tijdelijke” kloon verwijderen, maar waarom zou je dat doen? je kan namelijk in de toekomst altijd eerst je wijzigingen blijven bekijken voordat je ze doorvoert op de live website.
Deze optie is alleen bruikbaar wanneer de “oude” website een WordPress website is.
3. Gebruik van Sub-domein
Deze oplossing is vergelijkbaar met de eerstgenoemde submap installatie. Alleen zal je voor deze optie eerst een sub-domein moeten maken wat het toch wat lastiger maakt.
Een sub-domein is te herkennen aan deze vorm van de hyperlink/URL: subdomein.jouwwebsite.nl
Deze optie is ook goed te gebruiken wanneer de oude website geen WordPress is.
4. Lokale installatie
We hebben hier een uitgebreide handleiding hoe je een WordPress website offline bouwt. Deze oplossing heeft vooral het voordeel dat je nog geen hosting nodig hebt. Ook gaan vaak alle handelingen wat vlotter dan dat je het online doet, omdat je op je eigen computer werkt.
Deze oplossing kan je onder alle omstandigheden goed gebruiken, alleen heb je wel een voor WordPress geschikte webhost nodig.
Nieuwe WordPress omgeving afschermen
Je wil waarschijnlijk pottenkijkers tegenhouden op je nieuwe website. Wij raden aan om daar een van de beter beoordeelde Coming soon / Onder constructie plugins voor te gebruiken.
Volg onze gratis WordPress handleiding wanneer je niet weet hoe je een plugin installeert.
Oude website vervangen door de nieuwe
Wanneer je er klaar voor bent kan je met ons uitgebreide stappenplan website verhuizen je oude WordPress website gaan vervangen door de nieuwe.
Wanneer je voor de staging oplossing no. 2 hebt gekozen kan je zoals gezegd met een-druk-op-de-knop je website live zetten, dus hoef je niks te verhuizen.
Wanneer de oude website geen WordPress is zal je voor de submap en sub-domein oplossingen met FTP moeten gaan werken. Dit kan wel wat technisch zijn en bovendien kunnen de namen van de mappen per webhostingbedrijf verschillen. Zo zal je daarvoor bijvoorbeeld ook bestanden moeten uploaden en verplaatsen met behulp van een FTP programma.
Gelukkig wil je webhost je hier ook wel een handje bij helpen en wanneer je bij ons een training volgt helpen we je hier natuurlijk ook graag mee.
Tot slot
We hebben in dit stuk uitgelegd welke manieren er zijn om je nieuwe WordPress website te bouwen naast de oude. De voor- en nadelen hebben we mooi tegen elkaar uitgezet, dus je kan direct zien welke oplossing voor jou het beste is.
Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, laat ze dan hieronder achter. We komen daar dan spoeidg op terug.
Geef een reactie