Ben je op zoek naar een oefenomgeving voor WordPress, of wil je een WordPress site offline bouwen zonder hosting of domeinnaam? Dan is er goed nieuws, dat kan helemaal gratis!
Een offline WordPress site is heel handig als ontwikkelomgeving, omdat alles net even sneller en minder omslachtig werkt. Nadeel is natuurlijk dat je website niet online te vinden is, maar tijdens het bouwen van je website is dat toch niet nodig. Je hebt immers toch nog geen bezoekers.
Inhoudsopgave
Offline bouwen met een lokale WordPress omgeving is naast een schaduwwebsite voor de meeste ontwikkelaars de standaard manier om websites te bouwen.
Je kan dan zonder pottenkijkers rustig een nieuwe website bouwen en pas wanneer alles klaar is zet je deze op de definitieve plek op internet. Je leest hier alles over eenvoudig een WordPress website verhuizen(ook wel konen of migreren genoemd).
Oplossingen WordPress site offline maken
InstantWP
Deze oplossing om een WordPress site offline te maken bestaat al jaren en de ontwikkelaar zorgt er nog steeds goed voor. Je kan zowel een Mac of PC versie vinden. Het installatie proces is wel in het Engels, maar niet ingewikkeld.
Op de website van InstantWP staat verder ook vrij veel documentatie over de installatie en werking. WP-CLI en dus ook SSH worden ondersteund en het is gebaseerd op webserver technologie Apache en MariaDB voor de database. PHP 7.0.14 is op dit moment de standaard, maar dat is mogelijk al weer verhoogt in de tussentijd.
Local WP
Oorspronkelijk bedoeld voor klanten van Flywheel hosting, maar inmiddels op zichzelf staande applicatie.
Het is beschikbaar voor Mac, Pc en Linux. Helaas is ook deze oplossing enkel in het Engels, maar daarentegen wel weer heel eenvoudig te installeren.
Je kan verder kiezen uit NGINX of Apache als webserver kiezen en heel makkelijk de versie van PHP aanpassen.
Bitnami
Al jaren een betrouwbare partij voor ontwikkelaars waar je verschillende online applicaties offline kan inzetten.
WordPress is al voor geïnstalleerd en je kan er in principe handmatig nog meerdere bijzetten, maar het is meer bedoeld voor 1 lokale website.
Alle dialogen zijn in het Engels en ze gebruiken standaard Apache en MySQL. PhpMyAdmin is ook mee geïnstalleerd, dus je kan ook zelf in de database kijken.
AMPPS
Dit is een zogeheten stack van meerdere oplossingen in een om WordPress offline te kunnen gebruiken. Het is net als de andere gebaseerd op Linux, Apache, MySQL en Php (ook wel LAMP genoemd). PhpMyAdmin is ook mee geïnstalleerd, dus je kan ook zelf in de database kijken.
Ze bestaan al jaren en je kan het voor Windows, Apple en Linux gebruiken. De download is wel groter dan de andere die we hier noemen, want er zijn ook nog vele andere applicaties die je kan installeren.
DevKinsta
Een veel belovende nieuwkomer van het hostingbedrijf Kinsta waarmee je meerdere lokale omgevingen kan maken om je WordPress site offline te bouwen.
Het maakt gebruikt van een NGINX webserver en MariaDB voor de database.
Je kan uit verschillende versies van PHP kiezen, waardoor dit ook voor ontwikkelaars een goed oplossing is om een WordPress site offline te bouwen, net als bovenstaande Local WP.
Verder is het heel fijn dat Nederlands bij deze oplossing wordt ondersteund.
WordPress site offline met tijdelijke sandbox
De volgende diensten zijn erg handig wanneer je even snel iets wil uitproberen in WordPress zonder gedoe. Je kan bijvoorbeeld een thema uitproberen, of kijken of een plugin doet wat jij zoekt.
Een nadeel is dat de omgeving tijdelijk is en na een tijd automatisch wordt verwijderd. Niet zo handig voor het bouwen van een site dus. Hou daar rekening mee!
- TasteWP (gratis optie)
- InstaWP (gratis optie)
- Try.New (gratis optie)
- WordPress Playground (gratis)
- Sandbox.net (met gratis optie)
- SandboxWordPress.com (met gratis optie)
- QSandbox (met gratis optie)
- WPSandbox.io (niet gratis)
Andere offline WordPress site oplossingen
Je kan natuurlijk ook XAMPP, WAMP, MAMP of bijvoorbeeld Vagrant en Laragon gebruiken en zelf handmatig WordPress installeren, maar waarom zou je het onnodig moeilijker maken wanneer deze mogelijkheden voorhanden zijn.
Wanneer je alles zelf doet heb je natuurlijk wel de meeste controle, maar in de meeste gevallen is dat helemaal niet nodig. Bovendien schelen deze kant & klare oplossingen veel extra handelingen en voor beginners is de handmatige weg al helemaal geen optie.
WordPress website offline bouwen tijdens onze cursus
Hoewel we je tijdens al onze WordPress cursussen een online oefenomgeving ter beschikking stellen staat het je natuurlijk vrij om je WordPress site offline maken met de genoemde offline oplossingen. We kunnen je dan indien nodig ook meer wegwijs maken hoe je jouw WordPress website offline kan bouwen.
Conclusie
Wanneer je dus zonder webhosting een offline een WordPress website wil bouwen zijn er dus best wat mogelijkheden. Persoonlijk vinden we de oplossingen LocalWP en DevKinsta het meest gebruikersvriendelijk en dan vooral DevKinsta omdat die in het Nederlands beschikbaar is.
Beide oplossingen nemen wel de grootste harddisc ruimte in op je computer, dus voor “kleinere” computers reden we dan Bitnami aan.
Geef een reactie