De enorm populaire plugin van WordPress is al jaren geleden op Nederlandse bodem ontwikkeld door het team van Joost de Valk.
Het is een van de meest gebruikte SEO plug-ins voor WordPress wereldwijd, maar het instellen ervan kan best lastig zijn, vandaar dat we deze Yoast SEO handleiding ter beschikking stellen.
We zullen alles bespreken wat je moet weten over hoe je de Yoast SEO WordPress plugin moet gebruiken en hoe je met deze SEO uitleg van je website ermee kan verbeteren.

Wat is Yoast SEO?
Search Engine Optimization (SEO) is de manier om je website te optimaliseren zodat deze beter wordt begrepen door de zoekmachines en meer verkeer zal aantrekken om hoger te scoren in de zoekresultaten pagina’s.
Met Yoast SEO is het beheren van de on-site SEO veel makkelijker – je kan met behulp van een enkele plugin de teksten en afbeeldingen van je website voor de zoekmachines optimaliseren.
De gratis versie is in staat om de inhoud te optimaliseren met behulp van een enkel focus zoekwoord. Verder biedt het ook functies zoals inzicht in dichtheid en leesbaarheidscontrole. Yoast SEO verbetert ook meteen de technische SEO van je website en geeft de mogelijkheid voor broodkruimels op je website.
Veel dingen gebeuren automatisch onder de motorkap, maar ook maakt het bepaalde onderdelen beschikbaar om aan te passen. Denk o.a. aan de XML-sitemap, meta-titel en de beschrijvingen voor je “advertentie tekst” bij Google. Verder is er een snippet preview-functie, waardoor je al kan zien hoe je in de resultaten getoond zal worden.
De betaalde versie bevat alle gratis functies met nog wat extra’s. Zo kan je meerdere focus zoekwoorden opgeven en bevat een URL redirect manager. Ook erg handig zijn de interne link suggesties, waardoor je alle pagina’s en berichten met elkaar kan verbinden.
Dan gaan we nu aan de slag met het in gebruik nemen van deze prachtige WordPress SEO plugin.
1. Installeren – Yoast SEO handleiding
Eerst zal je de SEO Yoast plugin moeten installeren. Dit gaat via het linker menu onderdeel Dashboard > Plugins > Nieuwe Plugin. Wanneer je niet weet hoe dit gaat leer je in onze handleiding WordPress plugin installeren. Na het installeren zal je twee nieuwe onderdelen aantreffen; een “Y” SEO optie in de linker menubalk en een “Y” in de bovenbalk. Er staat soms ook een rood rondje naast voor mededelingen en actiepunten.

Gegevens importeren van andere SEO Plugins (optioneel)
Als je eerder andere WordPress SEO plugins hebt gebruikt, kan je de instellingen daarvan importeren. Op deze manier hoef je dan niet alles opnieuw in te stellen. Dit hoef je dus niet te doen wanneer je nooit eerder een SEO plugin hebt gebruikt. Normaal gesproken laat de Yoast plugin dit ook weten in het meldingen centrum(rood rondje met cijfer).
Ga in dat geval naar het menu Extra onder het SEO tabblad, en selecteer Instellingen importeren en exporteren.

Op het volgende scherm kies je dan de optie “Vanuit andere SEO-plugins” importeren. Wanneer deze zijn gedetecteerd kan je de instellingen eenvoudig importeren. In onderstaand voorbeeld is er geen data gevonden en is deze stap dus niet nodig.

2. Algemene instellingen – Yoast SEO handleiding
Voordat je nu verder gaat, kan je de configuratie wizard laten helpen om de juiste aanpak te gebruiken voor jouw website. Door een aantal vragen te antwoorden zal het de juiste instructies geven voor de technische en on-page SEO van je website. Via je WordPress dashboard, ga naar SEO -> Algemeen, klik dan op de configuratie wizard link.

Doorloop de volgende stappen:
- Geef aan of je site onder constructie of al actief is
- Welk type website heb je? (webshop, blog, etc.)
- Ben je een bedrijf of een persoon?
- Wat moet zichtbaar moet worden in de zoekresultaten (normaal minimaal pagina’s berichten en producten)
- Zijn er meerdere auteurs?
- Bepaal met welke naam de website getoond moet worden?(branding)
- Wil je anoniem gegevens van jouw website delen met Yoast?
- Optioneel aanmelden voor de nieuwsbrief
- Klaar!
3. Functies aanpassen – Yoast SEO handleiding
Yoast heeft best veel beschikbare functies, dus het kan best overweldigend zijn. Je kan deze (tijdelijk) uitschakelen vanaf de Eigenschappen tab onder het Algemeen menu. Beginners kunnen bijvoorbeeld beter de “Leesbaarheidsanalyse” en “Cornerstone content” opties uitzetten, klik hiervoor op de betreffende schuifjes:

Ook bij de tab Integraties kunnen beginners beter Semrush uitzetten. Deze optie kan vooral in het begin lastig zijn en om dit werkend te krijgen zal je bovendien een “gratis account” moeten aanmaken door je creditcard gegevens door te geven. Vergeet het abonnement dan vooral niet voor het eind van de trial te stoppen!

Wanneer de Ryte integratie er ook bij staat kan je die wel aan laten staan.
4. Yoast SEO venster – Yoast SEO handleiding
Na alle configuraties, komt nu dan het echte werk.
Wanneer je een pagina of bericht gaat bewerken met de standaard bewerker van WordPress zie je de Yoast SEO meta box onder of naast de pagina inhoud. Waanneer je in de Elementor werkt is sinds enige tijd nu ook bovenaan links ook een tabblad beschikbaar.
Het SEO Meta box venster bestaat uit de volgende onderdelen:
- SEO (Inhoud optimalisatie)
- Leesbaarheid (mogelijk niet zichtbaar)
- Schema
- Sociaal
SEO – Inhoud optimalisatie
Het onderdeel inhoud optimalisatie richt zich op de on-page SEO van de webpagina of (nieuws/blog)bericht waarmee je op dat moment bezig bent. Dit is de belangrijkste en meest uitgebreide functie van de Yoast SEO plugin.
Focus keyphrase
Wanneer het veld van de “Focus Keyphrase” nog leeg is kan je hier de zoekzin ingeven. Dit is liefst de meest gebruikte zoekzin die mensen intypen bij Google om het product, dienst of onderwerp van deze pagina te vinden. Denk hier dus even goed over na! Google dit zinnetje zelf ook altijd even om zeker te zijn dat het de verwachte resultaten van Google geeft.
Google snippet preview
Het volgende onderdeel laat een Google preview(Snippet) zien hoe je “advertentie bericht” op dit moment getoond zou worden op de zoekmachine resultaten pagina. Je ziet standaard de mobiele variant, wanneer je dat omschakelt naar “Desktop” is het beter herkenbaar.
Verder kan je op dit tabblad eventueel de titel van je Google snippet veranderen (standaard is dit de titel van je pagina) en de “advertentie” tekst bewerken zodat je goed gaat opvallen tussen de andere zoekresultaten. Maak hier een goede wervende tekst, geef sturing en gebruik powerwoorden.
SEO analyse
Het venster SEO analyse kan je ook openklappen, dan zie je welke dingen je nog kan verbeteren. Volg deze op en de kleur van de smileys, stoplichten en bolletjes zullen van rood naar oranje en groen gaan. Soms is groen niet haalbaar, maar dat is geen probleem, zolang je maar zo goed mogelijk alles opvolgt.
Hou de teksten altijd goed leesbaar voor de bezoekers van je website!

Cornerstone content
Het onderdeel hoeksteeninhoud (cornerstone content) is mogelijk niet zichtbaar, want dat hebben we eerder als het goed is uitgezet. Dit onderdeel waarmee je de structuur van je website indirect kan beïnvloeden zullen we hier niet uitgebreid behandelen, omdat je hiervoor liefst al een aantal pagina’s hebt die populair zijn. Het aanmerken van deze 4 of 5 belangrijkste pagina’s kan je daarom vaak beter wat later doen.
Geavanceerd
Dit onderdeel is voor instellingen waar je normaal liever niets veranderd. Pas dus op met de instellingen en verander hier niets, tenzij je weet wat je doet. Het is de plek om een canonical URL aan te geven, of de zoekmachines te vertellen de pagina niet te laten zien in de zoekresultaten.
Wees voorzichtig bij het configureren van dit tabblad, want het kan een negatieve invloed hebben op de SEO van je website als het niet goed wordt gedaan.
5. Leesbaarheid analyse – Yoast SEO handleiding
Een grote toegevoegde waarde van Yoast vergeleken met andere WordPress SEO plugins is de leesbaarheid analyse voor de Nederlandse taal. Bij de analyse worden Nederlandse woorden en hun vervoegingen opgezocht, waarmee de leesbaarheid kan worden ingeschat, dat kan met name voor beginners heel fijn zijn en veel tijd besparen (je leert tijdens het doen 🙂
De Flesch reading Ease test is een schaal waarbij de Yoast plugin kijkt uit hoeveel lettergrepen de woorden bestaan, hoe meer woorden met veel lettergrepen hoe lastiger de tekst is om te begrijpen. Als optimaal wordt het niveau 60-70 aangehouden, wat overeenkomt met middelbare scholieren. Dit is voor de meeste websites het niveau waarop je de tekst schrijft. In sommige gevallen mag dat natuurlijk ook hoger zijn(advocaten, universiteit, etc.).
Verder word vooral gekeken naar het gebruik van kopjes(headings), opbreken van grote stukken tekst in kleinere alinea’s. Gebruik dus veel witruimte en laat geen lappen met tekst staan!
Ook wordt gekeken naar actief schrijven, wat neerkomt op het vermijden van de worden “hebben”, “zijn”, “worden” en de vervoegingen. Schrijf deze zinnen liever om, waardoor ze korter worden en beter leesbaar.
Voorbeeld: Een vliegtuigje wordt door Piet door de klas gegooid.
Beter is: Piet gooit een vliegtuigje door de klas.

6. Yoast schema instellen – Yoast SEO handleiding
Steeds belangrijker voor SEO is het gebruik structured data. Hiermee kunnen bepaalde eigenschappen worden meegegeven aan de zoekmachines die dan mogelijk getoond worden op de zoekresultaatpagina.
Denk aan sterren van reviews, of de data van trainingen:

Yoast heeft ook een instelling waarmee je per pagina kan aangeven wat voor pagina het is, zoals een Contactpagina, een “Over ons” pagina of een product of dienst pagina(Item pagina).
Ook voor (nieuws/blog) berichten kan je aangeven of het bijvoorbeeld een nieuwsartikel is, of een technisch artikel. Geef waar mogelijk aan om wat voor pagina het gaat, geen probleem wanneer je dit niet overal hebt gedaan, dus maak hier geen groot punt van.

7. Sociale media instellingen – Yoast SEO handleiding
Net als bij het voorbeeld van de SEO snippets hierboven, kan je op het tabblad Sociale media een voorbeeld bekijken en beheren van hoe je berichten eruit zullen zien op Facebook of Twitter, enz. Je kunt afbeeldingen toevoegen en de titel en beschrijving aanpassen. De instellingen zijn beperkt tot Facebook en Twitter, omdat veel andere platformen (o.a. Instagram en LinkedIn) van dezelfde instellingen gebruik maken.

Alternatieven voor SEO Yoast
Wil je de plugin van Yoast liever niet gebruiken, dan zijn er meerdere goede SEO plugin alternatieven, de bekendste zijn:
- Rank Math (vergelijkbaar)
- SEOPress (vergelijkbaar)
- Squirrly SEO (vergelijkbaar, maar met SEO strategie)
- All In One SEO (simpeler, maar minder mogelijkheden)
Tot slot
Als je meer bezoekers of potentiële klanten wil krijgen, is een effectieve SEO aanpak van cruciaal belang. Met deze Yoast SEO handleiding heb je een vliegende start waardoor je direct de juiste instellingen kan vinden. Je leert de valkuilen en onderdelen waar je beter vanaf kan blijven.
Kortom; op de meest efficiënte en snelle manier haal je de maximale kracht uit deze prachtige SEO plugin van Nederlandse bodem.
Je vragen en tips zijn van harte welkom, laat ze hieronder achter en deel dit bericht natuurlijk met iedereen die er baat bij heeft.
Geef een antwoord